کاهش ۲۰۶ کیلومتر مربعی وسعت دریاچه ارومیه در یک سال اخیر
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، طرح احیای دریاچه ارومیه با وجود اینکه سالهای سال جزء شعارهای اصلی در حوزه آب بوده و با اقدامات بسیاری که برای جلوگیری از خشکی آن در چند سال اخیر صورت گرفته، اما هنوز هم نتایج درخشانی در این زمینه حاصل نشده است.
اطلاعات ثبت شده در ۲۲ اردیبهشت ماه، نشان میدهد که وسعت دریاچه ارومیه به رقم ۲۳۴۵.۵۵ کیلومتر مربع رسیده است که نسبت به روز مشابه در سال گذشته با کاهش ۲۰۶.۰۱ کیلومتر مربعی مواجه بوده است.
همچنین حجم آب دریاچه تا زمان مورد بررسی ۲.۱۳ میلیارد متر مکعب بوده که نسبت به حجم دریاچه در سال گذشته با رقم ۲.۵۷ میلیارد مترمکعب با کاهش ۰.۴۴ میلیارد مترمکعبی روبرو بوده است.
در این میان برخی از نقش عوامل انسانی در بحرانی شدن وضعیت این دریاچه صحبت میکنند و بی توجهی مسئولان را عامل تشدید کننده این وضعیت بحرانی میدانند که سال هاست از وسعت این دریاچه می کاهد.
لازم به ذکر است که در ۴ سال اخیر بالغ بر ۲ هزار و ۲۲۶ میلیارد تومان اعتبار برای طرحهای احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافته، اما به دلایل مشکلاتی در تامین منابع اعتباری میزان تخصیص، تنها یک پنجم از اعتبارات مصوب بوده است.
گفتنی است که بررسیهای انجام شده از آخرین وضعیت پروژهها حاکی از آن است که عواملی، چون تغییرات اقلیمی، تدابیر مدیریتی به همراه مشکلات اقتصادی در تامین منابع اعتباری در بحرانی شدن وضعیت این دریاچه تاثیر گذار بوده است.
در همین راستا فرهاد سرخوش مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در خصوص اعتبارات مالی سال ۹۶ گفته است که از مبلغ ۸۲۰ میلیارد تومانی که در نظر گرفته شده بود ۳۷۰ میلیارد تومان برای پروژههای ستاد احیای دریاچه ارومیه دریافت و به شش دستگاه اجرایی در سه حوزه تزریق شد.
وی درتوضیح روند کاری احیای دریاچه ارومیه می گوید برنامه احیای دریاچه ارومیه یک پروژه ده ساله است که ما در آغاز چهارمین سال آن قرار داریم به دلیل دریافت نکردن کامل اعتبارات از برنامه مدون عقب هستیم.
سرخوش با تاکید براینکه از برنامه حدود یکسال عقب هستیم، گفت: تاکنون پروژهای در جهت آبرسانی دریاچه به بهره برداری نرسیده است، اما تلاش میشود در سال جاری پروژههایی از قبیل: تکمیل و اجرای شبکههای فاضلاب شهرستان ارومیه و خط انتقال در دهه مبارک فجر به مرحله افتتاح برسد که درصورت بهره برداری در حدود ۵۱ میلیون مترمکعب پسآب به دریاچه منتقل خواهد شد.
مدیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در کنار یکسال عقب ماندگی از نقشه راه تصریح کرد: حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از برنامهها اجرایی نشده که اگر اعتبار مالی سال ۹۷ به صورت کامل اختصاص یابد حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از عقب ماندگی را میتواند جبران کند.
از طرفی این نکته حائز اهمیت است که از ۲۷ راهکار مصوب ستاد ملّی احیای دریاچه ارومیه حدود ۱۲ راهکار در رشد تراز دریاچه ارومیه تاثیر مستقیم داشته است که از جمله آن میتوان به ممنوعیت توسعه اراضی کشاورزی، ممنوعیت برداشت غیرمجاز از منابع آب سطحی و زیرزمینی، کنترل سطح زیرکشت چغندر قند و ساماندهی برداشت از منابع آبی در حوضه دریاچه اشاره کرد که به طور کامل اجرایی نشده است.