«بایدهای برجامی» نمایندگان مجلس برای اروپا

7:01 - 23 ارديبهشت 1397
کد خبر: ۴۱۸۹۳۳
دسته بندی: سیاست ، مجلس و دولت
ماندن ایران در برجام با توجه به اینکه یک عضو موثر ۱+۵ از برجام خارج شده، مستلزم این است اروپایی‌ها تضمینی به ما بدهند که منافع ایران در قالب برجام حفظ شود. همچنین اروپایی‌ها باید تضمین دهند که در قبال تحریم‌های ثانویه آمریکا فکری خواهند کرد.
«بایدهای برجامی» نمایندگان مجلس برای اروپابه گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، پیرو تصمیم اخیر آمریکا مبنی بر خروج یک طرفه از برجام، دولت جمهوری اسلامی ایران چند هفته به اروپا فرصت داد تا در این مدت ثابت کند که ادامه برجام بدون حضور آمریکا و تحقق و خوسته‌های ایران عملی خواهد شد.
 
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی رو چهارشنبه هفته گذشته و در راستای اجرای ماده ۳ قانون برجام از دولت درخواست کردند برنامه خود را برای اقدامات متناسب و متقابل با خروج آمریکا از برجام به مجلس شورای اسلامی گزارش و نسبت به اجرای آن اقدام کند. بیشتر
 
نائب رئیس و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و برخی دیگر از نمایندگان در گفت‌وگو با میزان به اظهار نظر پرداختند.

اروپا باید مواضع خود را در مدت تعیین شده مشخص کند
کمال دهقانی‌فیروزآبادی در گفت‌وگو با خبرگار گروه سیاسی ، درباره فرصت داده شده به اروپا گفت: باید در یک بازه زمانی از اقدامات اروپا مبنی بر ماندن در برجام و پرداخت به تعهداتش ارزیابی داشته باشیم تا بدانیم طبق برجام چیزی عاید ما می‌شود.

وی افزود: اگر منافع ایران در توافق هسته‌ای با توجه به مدت زمان تعیین شده رعایت نشود ما باید اقدامات لازم را در جهت تامین منافع و حقوقی ملی خودمان انجام دهیم.

نائب رئیس کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد: یکی از ابزار‌ها، اجرای قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» است که باید توسط دولت اجرایی شود. با این حال بنده باید بگویم اروپا انتخاب سختی را در پیش دارد و باید مواضع خود را طی زمان تعیین شده به صورت روشن بیان کند.

وی افزود: اروپا باید به مانند اقدام اخیر خود که از منظر سیاسی اظهارات ترامپ را محکوم کرد باید از منظر اقتصادی و عملی هم خودنمایی کند.

دهقانی فیروزآبادی با اشاره به رویکرد دولت در پی مدت زمان تعیین شده به اروپا گفت: دولت باید در پایان زمان تعیین شده به اروپا گام‌های خود را به جلو بردارد و عقب‌نشینی نکند و نهایتاً در صورت منفعل بودن اروپا دست به اجرای قانون اقدام متناسب با امریکا بزند.
 
عملکرد دو الی سه سال گذشته اروپایی‌ها نشان داده است قادر به حفظ برجام نیستند
سیدحسین نقوی‌حسنیی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، درباره فرصتی که اروپایی‌ها برای اثبات «برآورده شدن خواسته‌ای ایران در برجام» دارند، گفت: ما دیگر کاری با اروپایی‌ها نداریم. عملکرد دو الی سه سال گذشته اروپایی‌ها نشان داده است قادر به حفظ برجام نیستند و اگر قادر به این کار بودند آمریکا را برای ماندن در برجام متقاعد می‌کردند.

وی افزود: اگر اروپایی‌ها بخواهند در برجام بمانند ابتدا باید مواضع روشنی در قبال این توافق داشته باشند و خسارات خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کنند.

نقوی‌حسینی با اشاره به رویکرد ایران در قبال تصمیم اروپا درباره برجام گفت: به نظر بنده برجام پایان یافته است و دولت باید در صورت انفعال اروپا در برجام اقدامات خود را عملیاتی کند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره «فرجام محدودیت‌های پذیرفته شده ایران در برجام در خلال فرصت تعیین شده» نیز گفت: عضویت ایران در NPT و همکاری با آژانس متفاوت با موضوع برجام است. ما متعاقب تعهداتمان در NPT همه فعالیت‌های هسته‌ای مان تحت نظارت آژانس خواهد بود و این مسئله پس از بر هم خوردن برجام هم بدین نحو خواهد بود. پس از برجام هم تمامی فعالیت‌های هسته‌ای ما با همکاری با آژانس انجام می‌گیرد منتهی دیگر ما محدودیت‌های درون برجام را نمی‌پذیریم و ما تا بالای ۲۰ درصد هم می‌توانیم دست به غنی سازی بزنیم.
 
اروپایی‌ها باید مواضع شفافی در قبال ادامه برجام داشته باشند
مرتضی صفاری‌نظنزی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به رویکرد اروپا در قبال توافق هسته‌ای طی مدت زمان تعیین شده، گفت: اروپا و در رأس آن خانم موگرینی در ساعات اولیه تصمیم ترامپ، ایران را دعوت به ماندن در برجام کردند.

وی گفت: ماندن ایران در برجام با توجه به اینکه یک عضو موثر ۱+۵ از برجام خارج شده است، مستلزم این است اروپایی‌ها تضمینی به ما بدهند که منافع ایران در قالب برجام حفظ شود. همچنین اروپایی‌ها باید تضمین دهند که در قبال تحریم‌های ثانویه آمریکا فکری خواهند کرد.

صفاری نظنزی با بیان اینکه اروپایی‌ها باید مواضع شفافی در قبال ادامه برجام داشته باشند، تاکید کرد: این درحالی است ما هم باید پیشنهادات شفافی به اروپا بدهیم و پاسخ شفاف بگیریم و قطعا باید همگی این موارد مکتوب شده و مورد امضای طرفین قرار گیرد.

این نماینده مجلس بیان داشت: اروپایی‌ها باید تضمین کنند که در فروش نفت ایران و مسائل بانکی خللی ایجاد نخواهد شد.

رئیس کمیته سیاست خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به رویکرد ایران در قبال تصمیم منفعلانه اروپا در قبال برجام بیان داشت: در صورت انفعال اروپا و مواضع غیر شفاف این کشور، ایران باید به سرعت از برجام خارج شود و اقدامات خود را پیگیری کند.

وی درباره نظارت بر فعالیت هسته‌ای ایران در خلال فرصت تعیین شده برای اروپا، گفت: تا مادامی که گفته ایم در برجام می‌مانیم باید این مسئله را رعایت کنیم، ولی اگر قرار شد از برجام خارج شویم دیگر آن زمان این موارد لزومی ندارد و اجازه نمی‌دهیم که دوربینی در سایت‌های هسته‌ای ما نصب شود.
 
اروپایی‌ها در مواضع خود در قبال برجام شفافیت را مدنظر قرار دهند
حجت‌الاسلام محمدحسین حسین‌زاده‌بحرینی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با بیان اینکه اروپا یک طرف بسیار مهم در برجام است تاکید کرد: تصمیمات اروپا از این جهت برای ما مهم است که قطعا ترامپ و دولت آمریکا تحریم‌های خود را از طریق شرکت‌های اروپایی علیه ایران اعمال می‌کنند.

حسین زاده بحرینی تصریح کرد: اگر دولت‌های اروپایی واقعا در ادعایی که می‌کنند صادق باشند حتما باید از شرکت‌های خودشان در قبال فشار‌های ترامپ حفاظت کنند.

این نماینده اقتصاددان مجلس افزود: اگر بناست یک شرکت اروپایی به دلیل مراوده با ایران تحریم شود، این طبیعی است که برجام دیگر اثر بخشی ندارد چرا که اثر بخشی برجام به این است که همه شرکت‌های دنیا و اشخاص حقیقی و حقوقی بتوانند آزادانه با ایران مراوده داشته باشند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: اینکه اروپایی‌ها در برجام باشند، اما شرکت‌ها و شهروندان اروپایی نتوانند با ایران در تعامل تجاری واقتصادی قرار گیرند این خود به معنای از بین رفتن برجام است بنابر این ضرورت دارد تا اروپایی‌ها در مواضع خود در قبال برجام شفافیت را مدنظر قرار دهند.

حسین زاده بحرینی بیان داشت: از منظر بنده دولت نه پس از ۴۵ روز که از هم اکنون باید تصمیم قاطعانه خود را اعلام کند لذا در تقابل راهبرد‌ها تزلزل بدترین موضع است. بنابر این دولت باید تصمیمی که قرار است ۴۵ روز دیگر عملیاتی کند، امروز اعلام کند چرا که اثر بخشی تصمیمات به اعلام آن‌ها بستگی دارد.

اروپایی‌ها مشخص کنند آیا بدون آمریکا قادر به حفظ ساختار حقوقی برجام هستند؟
علیرضا رحیمی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با بیان اینکه با خروج آمریکا از ۱+۵ ساختار حقوقی ۱+۵ مخدوش شده است، گفت: شرکای آمریکا باید درباره این ساختار حقوقی تصمیم بگیرند که آیا تمایل به ادامه برجام دارند یا خیر.

وی افزود: از طرفی دیگر تعهدات ایران بر پایه برجام است و تا زمانی که برجام معتبر است، ایران به این تعهدات پایبند خواهد بود.

این نماینده مجلس تاکید کرد: اروپایی‌ها به لحاظ حقوقی باید درباره ادامه برجام تکلیف خود را مشخص کنند که آیا بدون آمریکا قادر به حفظ ساختار حقوقی برجام هستند؟

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تأکید کرد: دولت علی رغم اظهارات رئیس جمهور، باید به صورت رسمی وارد مکاتبات با اروپایی‌ها شود و این درخواست به اتحادیه اروپا منعکس شود.

رحیمی تاکید کرد: همچنین دولت باید با دبیر کل سازمان ملل درباره تعیین تکلیف برجام مکاتبه داشته باشد.

این نماینده مجلس بیان داشت: قاعدتاً مجموعه تصمیم‌گیری‌ها درباره انفعال اروپایی‌ها در قبال ادامه برجام، باید در هیئت نظارت بر برجام اتخاذ شود لذا نگاه ما این است که هر چه قدم‌های ما در ادامه راه محکمتر و شفاف‌تر باشد هم به نفع مصالح ملی و هم امنیت ملی ما خواهد بود.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *