مشکلات ارزی ایران به سفته بازی برمیگردد
به گزارش گروه فضای مجازی ،هوشنگ شجری اظهار کرد: سیستم بانکی کشور نحیف و شکننده است و متاسفانه ما برای نجات ارز، بانکهای خود را نحیفتر کردیم و در برههای از زمان با افزایش نرخ سود بانکی، نه تنها نقدینگی مردم وارد بانکها نشد، بلکه مردم حسابهای قبلی خود را تبدیل کردند.
نقطه پایان مشکلات ارزی
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان در پاسخ به این سوال که نقطه پایان مشکلات ارز کشور کجاست؟ تصریح کرد: ایران با دنیا رابطه عادی و سالم برقرار کند میتوان به پایان مشکلات ارزی امیدوار بود، در غیر این صورت امکان حل مشکلات اقتصادی ایران وجود ندارد، از سوی دیگر اگر واقعیتهای اقتصادی را قبول میکردیم، بازار به تعادل میرسد، در این شرایط میتوانستیم ارز را تک نرخی کنیم.
وی با بیان اینکه مسائل ارزی ایران به غیر از مسائل سیاسی، روانی و سفته بازی، به تراز اسناد پرداختهای ایران برمی گردد، اظهار کرد: مطابق آمار رسمی اعلام شده از سوی بانک مرکزی، در دوره پنج ساله ۹۲ تا ۹۵ و گمانه زنیهایی برای کل سال ۹۶، تراز خارجی پرداختهای حساب جاری که شامل صادرات کالا و خدمات میشود، در سال ۹۲ با در نظر گرفتن درآمدهای نفتی ۲۵ میلیارد دلار مازاد داشته که در سال ۹۶ به حدود ۱۴ میلیارد دلار کاهش یافته است.
شجری با اشاره به اینکه صادرات در بخش حساب کالا در کشور طی سال ۹۲ از ۲۲.۳ میلیارد دلار به حدود ۲۰ میلیارد دلار در سال ۹۶ کاهش یافته است، افزود: هم چنین صادرات کالا از ۹۳ میلیارد دلار در سال ۹۲ به حدود ۹۳ میلیارد دلار در سال ۹۶ رسیده است، از سوی دیگر واردات خالص کالا در سال ۹۲ از ۶۳ میلیارد دلار به حدود ۶۴ میلیارد دلار در سال ۹۶ رسیده است.
کاهش حساب جاری کشور در مدت پنج سال
وی با بیان اینکه حساب خدمات در سالهای یاد شده منفی بوده است، افزود: خدمات شامل بانکداری، حمل نقل، گردشگری و ... است و هم چنین ماحصل حساب جاری کشور در این سالها بهبود نیافته است.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه مشکل اساسی کشور طی این سالها در سرمایه بوده است، تصریح کرد: مجموع صادرات کالا و خدمات در سال ۹۲ معادل ۶۹ میلیارد دلار بود که در سال گذشته به ۵۲ میلیارد دلار کاهش یافته است.
وی در خصوص خالص حساب سرمایه در کشور، گفت: خالص این حساب از رقم ۹ میلیارد دلار در سال ۹۲ به به ۱۴ میلیارد دلار در سال ۹۶ رسیده است.
برداشت ۲۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور در مدت دو سال
شجری با تاکید بر اینکه تا پایان سال ۹۵ تراز پرداختهای کشور ۷.۷ میلیارد دلار اعلام شده است، گفت: این آمار نشان میدهد که برای نخستین بار در کشور میزان تقاضا بیش از عرضه شده است.
وی با بیان اینکه طی ۹ ماهه سال ۹۶ حدود ۸.۶ میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور برداشت شد که این رقم در کل سال گذشته حدود ۱۲ میلیارد دلار برآورد شده است، افزود: طی دو سال اخیر حدود ۲۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور برداشت شده که این زنگ خطری برای بانک مرکزی است.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه حدود ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی مردم و یا همان تقاضای سفته بازی در بازار وجود دارد، تصریح کرد: پیش از سال ۸۹ که بخشی از حسابهای ارزی آزاد شد، عدهای از مردم نسبت به گشایش حسابهای ارزی اقدام کردند و موجودی حسابهای و پول آنها به گردش درآمد که توانست نیاز ارز مسافرتی کشور را تا حد زیادی تامیین کنند، اما از سال ۸۹ که بانکها مجاز به بازپرداخت حسابهای ارزی به ریال شدند، مردم حسابهای خود را از بانکها خارج کردند و ارز موجود وارد خانهها شد.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.