اجرای هرگونه عملیات با «بیسرنشینها»/ قابلیت پهپادهای ایرانی؛ از «فُطرُس» تا «کرار»
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، سردار فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، هفته گذشته به توان پهپادی نیروی دریایی سپاه اشاره کرد و گفت: ما امروز مجموعه متنوعی از بیسرنشینها را در اختیار داریم که قابلیت اجرای هرگونه عملیات علیه دشمنان را دارند.
سیزدهم آذرماه ۱۳۹۰ بود که شکار «آر. کیو. ۱۷۰» پهپاد فوق مدرن آمریکایی مشهور به «جانور قندهار» توسط سیستم پدافندی جمهوری اسلامی ایران در شرق کشور، به سرخط رسانههای خبری دنیا تبدیل شد و متخصصان عرصه پرندههای بدون سرنشین را حیرت زده کرد.
از همان نخستین ساعات انتشار خبر رهگیری و به زمین نشاندن پهپاد فوق مدرن آمریکا توسط تور پدافندی سپاه پاسداران، مسئولان ارشد نظامی آمریکا نگرانی خود را از مهندسی معکوس این پرنده بدون سرنشین و کشف اطلاعات راهبردی ذخیره شده در آن توسط ایران، اعلام کردند.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به توان پهپادی ایران و برخی پهپادهای متنوعی که در اختیار نیروهای نظامی کشورمان است:
پهپاد ابابیل
نام پهپاد ابابیل از قرآن کریم ماخوذ شده است که اشارهای است به ماجرای فرود پرندگان ابابیل بر سر کفار متجاوز لشکر ابرهه در مکه به اذن خداوند. نمونه اول پهپاد ابابیل که در سال ۱۳۶۵ توسط صنایع هواپیماسازی ایران ساخته شد صرفا قابلیت حمل ۴۰ کیلوگرم مواد منفجره را داشت و یکبار مصرف بود، اما از سال ۱۳۷۰ به بعد با طراحی مجدد تمامی بخشهای بال و بدنه، سامانههای ناوبری و هدایت و کنترل این پهپاد، ابابیل به یک هواپیمای بدون سرنشین استاندارد و چند بار مصرف تبدیل شد و خط تولید انبوه آن آغاز به کار کرد.
قابلیتهای پهپاد ابابیل بسیار متنوع است؛ از توانایی ارسال اطلاعات به پایگاه از طریق ۱۷ کانال مجزا تا پرواز بر روی سوژههای متحرک نظامی و عکسبرداری و جمع آوری اطلاعات از آنها.
نمونههای جدیدتر پهپاد ابابیل تا سقف پروازی ۱۵ هزار پا با سرعت بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ کیلومتر در ساعت و برد آنلاین ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر، کار تصویربرداری و شناسایی را با دوربینهای مجهز دید در شب انجام میدهند.
پهپاد کرار
کرار در زبان عربی به معنای بسیار حمله برنده است؛ از همینرو بر روی نخستین پهپاد آفندی ایران نام «کرار» را گذاشتند. پهپاد کرار در سال ۱۳۸۹ با هدف اجرای عملیاتهای ضربتی در عمق خاک دشمن، رونمایی شد.
سرعت کرار ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت است و بُرد آن به هزار کیلومتر میرسد. پهپاد کرار قابلیت حمل حدود نیم تن بار را دارد. سقف پروازی آن نیز به حدود ۲۵ هزار تا ۴۰ هزار پا میرسد.
توانایی برنامه ریزی مجدد در حین پرواز و تغییر مأموریت، از ویژگیهای برجسته پهپاد کرار است. همچنین از دیگر ویژگیهای شاخص این پهپاد میتوان به قابلیت مسدود شدن سامانه هدایت و کنترل آن به منظور جلوگیری از نفوذ دشمن و منع تخلیه اطلاعات اشاره کرد.
پهپاد حماسه
پهپاد حماسه توسط سازمان صنایع هوایی نیروهای مسلح ساخته شد و در اردیبهشت ۹۲ با حضور سردار وحیدی وزیر وقت دفاع رونمایی شد.
پهپاد حماسه ۲۳۰ کیلوگرم وزن دارد و توان وزنی پروازش ۴۱۵ کیلوگرم است. این امر بدان معناست که این پهپاد قابلیت حمل ۱۸۵ کیلوگرم محموله را داراست. طول بدنه این پهپاد بیش از ۵ متر است و عرض بالهایش به ۹ متر میرسد. طول بالهای نسبتا زیاد حماسه نیز به این پهپاد قابلیت طی مسیرهای طولانیتر را میدهد.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» اخیرا طی گزارشی به بررسی قدرت پهپادی ایران پرداخته است و پیرامون پهپاد حماسه نوشته است که «پهپاد حماسه با ۴۱۴ کیلوگرم وزن، قابلیت حمل شناساگر و موشک را داراست. مدت زمان پرواز این پهپاد ۱۱ ساعت و حداکثر مسافت پروازی آن ۲۰۰ کیلومتر است».
پهپاد فُطرُس
فطرس نام فرشتهای است که خداوند متعال او را به یُمن میلاد باسعادت حضرت ثارالله شفا عنایت فرمود. نام فطرس را بر روی پهنپیکرترین پهپاد کشور نهادهاند.
شعاع عملیاتی فطرس به دو هزار کیلومتر میرسد. این پهپاد تا سقف ۲۵ هزار پا از سطح زمین ارتفاع میگیرد و قابلیت حدود ۳۰ ساعت پرواز مداوم را نیز داراست. ویژگی ممتاز پهپاد فطرس توانایی تجهیز آن به انواع موشکهای هوا به زمین، کروز و راکت است. سرعت فطرس نیز ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت تخمین زده میشود.