چه کسی برای اولین بار نام خلیج فارس را تحریف کرد؟
به گزارش گروه فضای مجازی ، عبدالکریم مشایخی رییس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر در رابطه با واژه «خلیج فارس» و مستندات تاریخی موجود بر آن گفت: مردم ایران بویژه بوشهر «خلیج فارس» را به عنوان یکی از نمادهای ملی و میهنی همراه با باورهای ژرف دینی و الهی در قلب خود پاس داشته و آن را، چون پاره تنشان در مقابل بدخواهان حراست میکنند تا این آبراه بین المللی همچنان قلب ملت ایران در اعصار تاریخ خروش بماند.
وی در ادامه گفت: با نگاهی گذرا به اسناد موجود اعم از نقشهها و مستندات تاریخی که از یونانیان و اقوام ملیتهای دیگر به دست ما رسیده، درمی یابیم این آبراه استراتژیک با نامهای مختلفی مانند «سینوس پرسیکوس» در تاریخ از آن نام برده شده که ریشه کلمه پرسیکوس به پارسی بودن این آبراه بشارت دارد.
مشایخی متذکر شد: قدمت نام خلیج فارس آن چنان دیرینه است که جای هیچ گونه شک و تردیدی را باقی نمیگذارد. این پهنه آبی در تمام متون عربی، دریای فارس یا خلیج فارس نامیده شده است هرچند تلاشهایی برای جعل آن از سوی استعمار با هدف ایجاد ریشه اختلاف و دشمنی بین جمهوری اسلامی و کشورهای همسایه عربی انجام شد، اما مستندات تاریخی و حقوقی بسیاری وجود دارند که گواه نام این دریای نیمه بسته تحت عنوان خلیج فارس هستند.
رییس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر خاطرنشان کرد: خلیج فارس دارای اهمیت فوق العاده از لحاظ استراتژیک، سیاسی و اقتصادی از دیرباز در طول تاریخ و در عصر امروز داشته و دارد و به مثابه یک راه آبی از آغاز تاریخ موقعیت برجسته سیاسی داشته است و به نوعی خاستگاه تمدنهای بزرگ خاور باستان و با پیشینهای چند هزار ساله است.
به گفته وی، «سر چارلز بلگریو» برای اولین بار در مقالهای مبنی بر اینکه "خلیج فارس همان دریایی که به خلیج عربی مشهور است"، با این شیطنت زمینهای را فراهم میکند تا افرادی مانند عبدالکریم قاسم و یا جمال عبدالناصر که اختلافات سیاسی با محمدرضا پهلوی داشتند در سخنرانیهای خود از واژه خلیج عربی استفاده کنند.
مشایخی اظهار داشت: این تغییر و تحولاتی که در زمینه این آبراه بوجود آمده است، بر میگردد به زمانهای گذشته و اختلافات بین رژیم پهلوی دوم و اعراب. در سالهای اخیر برخی از کشورهای کرانه جنوبی خلیج فارس مانند امارات متحده عربی یا سعودیها روی این مسئله تبلیغات زیادی میکنند و سعی دارند در منابع و اسناد خودشان از واژه خلیج ع ر ب ی استفاده کنند در حالی که تمام دنیا این آبراه را به عنوان خلیج فارس یا دریای پارس میشناسند.
رییس بنیاد ایرانشناسی شعبه بوشهر گفت: ما در کرانه شمالی خلیج فارس که از خرمشهر و خوزستان شروع شده و تا چابهار و سیستان و بلوچستان ادامه دارد در این فاصله قسمتهای مرتبط با استان بوشهر بیش از ۷۰۰ کیلومتر مرز مشترک با این آبراه داریم و نکته قابل تامل اینجاست که ایران در ۴ مرحله از تاریخ معاصر در زمان محمدعلی شاه، دوره دوم در زمان ناصرالدین شاه، دوره سوم در زمان محمدعلی شاه در جریان استبداد صغیر و بالاخره در دوره چهارم در زمان جنگ جهانی اول ۱۳۳۲ تا ۱۳۳۶ میلادی انگلیسیها به دلیل اختلافاتی که بر سر هرات داشتند چهار بار نیروهای خود را از طریق آبراه خلیج فارس به بندر بوشهر اعزام کردند، اما مردم غیور و دلیر این خطه در مقابل تجاوز میایستند. همچنین در جنگ دوم در زمان ناصرالدین شاه سرهنگ باقرخان تنگستانی و فرزندش احمدخان با ۴۰۰ نیرو از آبراه خلیج فارس دفاع کردند.
وی خاطرنشان کرد: ایران در رابطه با آبراه خلیج فارس ۳ شهید بین المللی دارد. شهید احمدخان تنگستانی، رئیس علی دلواری و شهید نادر مهدوی که این سه تن در دفاع از آبراه خلیج فارس جان خود را از دست دادند. در عصرهای مختلف تاریخی مردمی که در این خطه زندگی میکنند برای پاسداشت این آبراه که برایشان حیاتیست تا پای جان هم ایستاده و دفاع کردند.
منبع: جام جم
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.