شورای امنیت سازمان ملل نشست اضطراری برگزار می کند
به گزارش گروه بینالملل ، این نشست پنجمین جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره سوریه است که در طول یک هفته برگزار می شود.
رسانه های غربی از روز شنبه گذشته ادعای استفاده از سلاح شیمیایی در دومای سوریه را با حجم زیادی پوشش دادند و به تبع آن، تنش های کلامی و تهدیدهای کشورهای غربی به ویژه آمریکا، انگلیس و فرانسه علیه دولت سوریه افزایش یافت.
نخستین واکنش، درخواست آمریکا برای تشکیل نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز دوشنبه بود. این نشست عصر دوشنبه برگزار شد و در آن طبق معمول آمریکا، انگلیس، فرانسه و برخی کشورهای دیگر علیه اقدام روسیه در حمایت از دولت قانونی بشار اسد سخن گفتند.
روسیه هم در واکنش به این اظهارات، جبهه غرب را متهم به توطئه علیه دولت سوریه کرد و ادعای حمله شیمیایی را نیازمند تحقیق و بررسی مستقل، شفاف، حرفه ای و بی طرفانه دانست.
با پایان یافتن این نشست، آمریکا خواستار برگزاری نشستی دیگر شد و برای آن قطعنامه ای هم پیشنهاد داد. این قطعنامه در جهت احیای فرایند تحقیقی بود که در ماه نوامبر 2017 با مخالفت روسیه به دلیل غیرکارشناسی بودن گزارش ها واقدامات آن ها ملغی شد.
همچنین این قطعنامه تلاش کرده بود تا دولت سوریه را به عنوان عامل استفاده از سلاح شیمیایی تحت فصل هفتم منشور ملل متحد قرار دهد و راه را برای تحریم یا توسل به زور فراهم سازد، آن هم درست در شرایطی که ارتش این کشور پیروزی های بزرگی را علیه تروریست های شناخته شده سازمان ملل همچون جیش الاسلام و جبهه النصره به دست آورده و توانسته بود سرزمین های تصرف شده این تروریست ها را بازپس گیرد.
نشست دوم شورای امنیت، عصر سه شنبه برگزار شد اما این بار تنها قطعنامه آمریکا مطرح نبود و روسیه هم در اقدامی پیش دستانه دو قطعنامه پیشنهاد داد.
این جلسه هم همچون نشست های دیگر محل تنازع کلامی بین نمایندگان آمریکا، انگلیس و فرانسه با روسیه شد. روسیه قطعنامه آمریکا را نپذیرفت و سه عضو دائم دیگر شورای امنیت هم با هر دو قطعنامه پیشنهادی روسیه مخالفت کردند.
اینجا بود که نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد اعلام کرد، آمریکا در برابر اقدام دولت سوریه ساکت نخواهد نشست و واکنش نشان خواهد داد اما نماینده روسیه هم هشدار داد که به این مساله واکنش نشان می دهد.
ترامپ روز چهارشنبه در توئیتری عجیب، روسیه را به دریافت موشک هایی که او جدید و هوشمند نامید، تهدید کرد و گفت نباید شریک کسی باشید که از گاز شیمیایی استفاده می کند.
این تهدیدها علاوه بر کلام و نوشتار، به برگزاری جلسات متعدد شورای امنیت ملی آمریکا و گفت و گوهای تلفنی رئیس جمهوری این کشور با ترزا می نخست و زیر انگلیس و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه هم کشیده شد و اما و اگرهای فراوانی هم درباره حمله نظامی علیه کشور مستقل و دولت قانونی افزایش یافت.
نماینده بولیوی در سازمان ملل، متعاقب این رفتارها خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد در روز پنج شنبه به صورت غیرعلنی غیر رسمی شد.
ترامپ در صبح این روز، توئیت دیگری منتشر کرد و با اصلاح پیام قبلی خود، نوشت هرگز نگفته ام حمله به سوریه اتفاق خواهد افتاد.آن می تواند خیلی زود یا هرگز انجام شود!
نشست غیرعلنی شورای امنیت نتوانست انتظارات بولیوی و روسیه را برآورده سازد، بلافاصله نماینده روسیه در سازمان ملل خواستار برگزاری نشست فوق العاده دیگری در روز جمعه شد و این بار از آنتونیو گوترش دبیرکل این سازمان هم خواست تا به شورای امنیت آمده و گزارشی از وضعیت خاورمیانه به خصوص سوریه و تاثیر افزایش درگیری ها بر صلح و امنیت بین الملل ارائه دهد.
گوترش هم در این نشست از بحران های خاورمیانه گفت، از سوریه، غزه، عراق و یمن و نگرانی از وقوع درگیری بین ایران و رژیم صهیونیستی در سوریه.
او تاکید کرد که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و باید بر اساس قطعنامه 2254 شورای امنیت راه حل سیاسی دنبال شود.
با این حال، ساعت 9 جمعه شب به وقت محلی، دونالد ترامپ در اتاق دیپلماتیک کاخ سفید حاضر شد و در پشت تریبون اعلام کرد که دستور حمله به آنچه که او اماکن تولید و نگهداری مواد شیمیایی نامید، صادر شده است.
پوتین رئیس جمهوری روسیه با محکوم کردن این حملات را نقض منشور ملل متحد و نقض حاکمیت یک کشور مستقل دانست و خواستار تشکیل نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
این نشست قرار است ساعت 11 به وقت محلی برگزار شود.
منبع:ایرنا