رقابت تنگه ابوقریب در جشنواره جهانی فیلم فجر/مریلا زارعی داور جشنواره فجر شد
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، سی و ششمین نشست خبری جشنواره جهانی فیلم فجر امروز با حضور رضا میرکریمی دبیر جشنواره، اهالی رسانه و خبرنگاران در پردیس سینمایی چارسو برگزار شد.
نشست با نمایش و رونمایی از پوسترهای بخش های مختلف از جمله جام جهان نما، بازسازی کلاسیک ها، دارالفنون، جشنواره جشنواره ها، سینمای ایتالیا، مروری بر سینمای گرجستان، بازار، زیتون های زخمی و ... آغاز شد.
در ابتدای این نشست سیدرضا میرکریمی دبیر این جشنواره ضمن خوشامدگویی به خبرنگاران و اصحاب رسانه بیان کرد: به همکارانم بابت کار مستمری که انجام دادند خسته نباشید می گویم و پیشاپیش عید مبعث را تبریک می گویم. جشنواره امسال به حق یکی از قدیمی ترین جشنواره های قاره کهن امسال سی و ششمیم دوره خود و چهارمین دوره استقلال خود از جشنواره ملی را تجربه می کند.
وی افزود: برای این جداسازی کار کارشناسانه زیادی انجام شد و از سعی بر این بود از اتلاف هزینه جلوگیری شود.
میرکریمی: هزینه تبلیغات ما برای شناساندن یک جای حرفه ای برای قرارهای حرفه ای سینماگران جهان خیلی پایین آمده است زیرا سینماگران خودشان در سال های اخیر مبلغ ما شده اند.
وی افزود: این افتخاری است که با تلاش و دلسوزی همه کسانی که جشنواره جهانی فیلم فجر برایشان مهم بوده است محقق شده است.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر تاکید کرد: امسال مهمانان مهمی در جشنواره داریم و از بیش از 50 کشور جهان فیلم انتخاب و پخش کردن کار ساده ای نیست و آنهایی که جشنواره برگزار کرده اند می دانند که چه کار سنگینی است.
میرکریمی با اشاره به اهمیت داشتن دبیرخانه دایمی در طول سال عنوان کرد: ما سعی کردیم در طول فعالیت خود را دنبال کنیم و دایمی بودن دبیرخانه کمک زیادی به رسیدن به نظم کرد.
میرکریمی: به مخاطبان مشترک جشنوارههای فیلم فجر اشاره کرد و گفت: دو سال پیش مسئولیت دبیری جشنواره جهانی فیلم فجر را عهده گرفتم و هدف گذاریهایی با همکارانم انجام دادیم و دوست داشتیم همطراز جشنواره های جهانی باشیم و از منطقه خودمان آغاز کردیم.
وی افزود: از آنجایی که تنها منطقه ای فکر نمیکنیم، با کشورهایی که هم آرمان هستیم نیز مورد توجه قرار دادیم و به طور کلی دنبال دوست یابی برای سینمای ایران هستیم.
میرکریمی بیان کرد: جشنواره جهانی اهداف ملی خودش را دنبال میکند و برنامهریزی ها را متمرکز در این بخش کردیم.
وی در مورد رویکرد جشنواره در قاره آسیا و جهان اظهار کرد: آنچه که مهم است و جشنواره را دارای شناسنامه میکند این است که اهدافش برای مدیرانش مشخص باشد و بر اساس تغییرات فصلی سیاستمداران، آیین نامه خود را تغییر ندهد و این موضوعی است که در این سه سال بر آن تاکید داشتیم.
کمترین تغییر مدیریتی در سه سال اتفاق است و این آورده جشنواره است که با جمعی متخصص روبرو هستیم. کار ما برای برگزاری جشنواره حرفهای آسان کرد. هزینه تبلیغات ما برای شناساندن جشنواره و قرار ملاقات شدن است چون مهمانان ما رسانه و مبلغان ما بودند و به آنها توصیه میشود در جشنواره شرکت کنند.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر: ما سال گذشته از فیاپ درخواست کردیم همه بخش های جشنواره را مورد ارزیابی قرار دهد.
وی افزود: آنها در مجمع شان اعلام کردند جشنواره جهانی فیلم فجر می تواند جزو 15 جشنواره برتر جهان باشد و این یعنی بسیار از موانع که می گفت پیش پای برگزاری جشنواره واقعی جهانی در ایران باشد برطرف شده است.
میر کریمی به مراحل انتخاب فیلمها و دعوت از مهمانان خارجی اشاره کرد و افزود: جشنواره یک نظام اداری ثابت پیدا کرد و دبیرخانه ثابت داست، این مسیولیت تلنبار نشد.
نظم و چارت سازمانی جشنواره برای ما مهم بود و علیرغم نقدهایی که وجود دارد اما مرکزی به نام فیاپ وجود دارد که ما نیز عضو هستیم و نمایندهای سال گذشته به جشنواره ما آمد و به ما امتیاز بسیار بالایی داد و در افتتاحیه جشنواره کن اعلام کردند ما تمامی ویژگیهای گرفتن درجه الف را داریم. اما در هر حال مشکلی وجود دارد که باید به صورت دایمی با همان کیفیت ادامه دهیم و امسال نیز این نماینده حاضر خواهد شد.
وی تاکید کرد: کار تیمی عامل موفقیت جشنواره بوده است و تمامی همکاران من توانایی دبیر بودن را دارند اما به من افتخار حضور دادند. کاخ جشنواره از سال اول انتخاب شد و حتما چنین جشنواره ای نیاز به یک مکان دایمی دارد.
وی در مورد مکان جشنواره نیز گفت: حجم زیاد استقبال از باشگاه جشنواره و به ویژه حضور قشر دانشگاهی و دانشجویان به قدری زیاد شده است که باید فکری جدی برای احداث کاخ بزرگ برای جشنواره های بزرگ اینچنینی کنیم و در این ارتباط با شهرداری مذاکراتی انجام دادیم.
میرکریمی با تشکر از سینماگران مطرحی که با جشنواره همکاری کردند عنوان کرد: بسیاری از همکارانی که در این جشنواره کنار من هستند هر کدام در اندازه دبیری جشنواره هستند و به من افتخار دادند که در این جشنواره مسئولیت قبول کردند.
وی به رایزنی با شهرداری تهران اشاره کرد که این مذاکرات در راستای راه اندازی یک کاخ شایسته برگزاری جشنواره های مهم سینمایی بوده است.
میرکریمی از مسئولان پردیس چارسو برای همکاری با جشنواره تشکر کرد و گفت: امسال یک سالن نمایش در چارسو به ظرفیت نمایش ها اضافه شده است.
دبیر سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر به تجهیز بخش کتابخانه ویدویی جشنواره اشاره کرد و گفت: در این بخش ما به فیلم های کوتاه و مستند و انیمیشن توجه ویژه داریم.
وی همچنین خبر داد که به درخواست مهمانان جشنواره نمایش فیلم ها در بازار، 2 بار خواهد بود.
میرکریمی با تاکید بر اهمیت کار رسانه ها در جشنواره به حضور پرتعداد رسانه های خارجی در این دوره از جشنواره اشاره کرد.
کارگردان «دختر» عنوان کرد: با توجه به اینکه به جشنواره های که فرش قرمزی هستند علاقه ای نداریم و آنها را برای سینمای خودمان کاربردی نمی دانیم بیشتر وجوه علمی جشنواره را بررسی کردیم سال گذشته فیاپ بر این باور بود که تعداد ورک شاپ ها و سیمنارها ستودنی بود از همین رو امسال اساتید درجه یکی برای این بخش دعوت کردیم.
وی افزود: در بازار ۸۰ مهمان داریم که امسال اولویت با خریداران است و ۴۷ خریدار به بازار می آید در هیچ جای دنیا اعلام نمی شود چند فیلم به فروش رفته است ولی سال گذشته استقبال زیادی از این بخش شد و این نشان دهنده این است که آنها منافعی در اینجا دارند که حتی حاضر می شوند بلیت هواپیمای خود را خودشان خریداری کنند اینجا بیایند و غرفه ای داشته باشند از همین رو این علامت خوبی است که بازار را جدی بگیریم.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر به حضور نیروهای داوطلب از بین دانشجویان از رشته های مختلف و کمک در بخش تشریفات اشاره کرد و گفت: من به تک تک این افراد افتخار می کنم و سطح رضایت از کار آنها بسیار بالاست. آنها مهمانان خارجی را از فرودگاه تا همه برنامه های جشنواره همراهی می کنند. اینها نشان از مشارکت بالای مردمی است و نشان می دهد که مردم جشنواره را مال خودشان می دانند.
وی اعلام کرد: امسال برای ثبت نام در جشنواره اعلام کردیم کسی که می خواهد فیلمش را برای جشنواره ما بفرستد باید رقمی را بپردازد. این الگوی جشنواره های بزرگ دنیا است و با همین الگو بیش از 1600 فیلم شرکت کردند و برای فیلم شان 20 دلار پرداخت کردند. این نشان می دهد که متقاضی واقعا علاقمند شرکت در جشنواره است و حاضر است هزینه آن را بدهد.
میرکریمی خبر داد: امسال 300 مهمان از 78 کشور به ایران می آیند که 55 نفر از این جمعیت مرتبط با دارالفنون هستند یعنی مهمانان خارجی این بخش هستند زیرا همانطور که می دانید دارالفنون 110 دانشجو از ایران و جهان دارد.
وی افزود: امسال از همه استان های کشور و از حدود 30 کشور مهمانان داریم که ورک شاپ های خوبی برای آنها در نظر گرفته ایم.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر به تقویت بخش علمی جشنواره تاکید کرد و گفت: فیاپ هم بر این مساله تاکید داشت که ما استادان خوبی در این سال ها دعوت کرده ایم و آنها ورک شاپ های خوبی برگزار کرده اند و این باعث تقویت بنیان های علمی جشنواره ما شده است.
وی با اشاره به بخش بازار در جشنواره جهانی فیلم فجر گفت: ما شاهد استقبال خوبی در بخش بازار هم هستیم و وقتی آنها با هزینه شخصی برای حضور در بازار به ایران می آید این علامت خوبی برای ما است و باعث می شود ما هم بازار را بیشتر جدی بگیریم.
میرکریمی به 120 فیلم پذیرفته شده از 54 کشور اشاره کرد و گفت: فیلم هایی که انتخاب شدند فیلم هایی هستند که ارزش های سینمایی در آنها شاخص است و این معیار اول ما در انتخاب فیلم ها بود. تنوع ژانر و موضوع هم مدنظر ما قرار گرفت زیرا سینمای ما هم نیاز به مواجهه با سوژه ها و ژانرهای جدید دارد. در این میان سلیقه و نیاز مخاطب هم لحاظ شده است.
میرکریمی تاکید کرد: حق پخش این فیلم ها برای نمایش در جشنواره جهانی فیلم فجر پرداخت شده است.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره بخش «مستند زیر ذره بین» عنوان کرد: بهترین های فیلم های مستند را می توانید در این بخش جستجو کنید و توصیه می کنم فیلم های این بخش را ببینید.
وی افزود: نمایش های ویژه ما امسال به بهترین فیلم های کشورها که به اسکار معرفی شدند تعلق دارد البته نفس اسکار برایمان مهم نبود بلکه این مهم بود که بهترین ها را داشته باشیم و فرصت خوبی برای فیلم بین ها است بخشی به اسم فانوس خیال داریم البته سال گذشته بخش سینمای وحشت را داشتیم و امسال کاری کردیم که ژانرها و گونه های مختلف در یک بخش جا بگیرند برای علاقه مندان سینما و افرادی که دوست دارند بخش سینمایی همراه با علاقه مندی هایشان باشند.
دبیر این جشنواره اظهار کرد: امسال مروری بر سینمای ایتالیا داریم که تاثیر زیادی بر سینمای جهان و ایران داشته و ما می خواستیم از حال و روز امروز سینمای ایتالیا خبر داشته باشیم از همین رو مهمانان و فیلم های برجسته ای داریم.
وی گفت: سینمای گرجستان هم امسال مروری می شود چراکه فیلمسازان بزرگی دارد به یاد دارم سال گذشته سینمای بالتیک و کره را بررسی کردیم و سپس کشورهای اروپایی به آن توجه کردند. یک اتفاق بد این است که ما آسیایی ها خودمان را در اروپا می شناسیم یعنی ابتدا باید آن کارگردان در اروپا جایزه بگیرد بعد ما آن را بشنایم و اصولا جشنواره های آسیایی کمتر دست به کشف می زنند به همین دلیل ما سال گذشته ما روی سینمایی فوکوس کردیم که کمتر به آن توجه می شد.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره بخش «زنگ هفتم» گفت: با هماهنگی شهرداری تهران و وزارت آموزش و پرورش در بخش «زنگ هفتم» 25 هزار دانش آموز فیلم هایی را در جشنواره می بینند و همچنین هدیه ای حاوی پاکتی که حاوی 4 بلیت است که بتوانند با خانواده سفر فرهنگی بروند، برای تعدادی از دانش آموزان درنظر گرفته شده است.
وی افزود: ما امسال درباره محیط زیست بی تفاوت نبودیم و فیلم هایی درباره آلودگی آب و هوا داریم. به دنیای ورزش هم بی تفاوت نبودیم و فیلم مهمی با موضوع فوتبال داریم که بی ارتباط با جام جهانی فوتبال نیست.
میرکریمی خبر داد: امسال در دانشگاه های تهران و شهید بهشتی و علامه طباطبایی، سوره و دانشگاه هایی که سال قبل میزبان جشنواره بودند، نشست های تخصصی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: امسال بخش فیلم های کوتاه آلمانی داریم که انجام می شود ضمن اینکه بخش دانشگاهی هم امسال در پنج دانشگاه سمینار و مستر کلاس برگزار می کنیم که این بخش با استفاده از اساتید در دانشگاه تهران، علامه، شهید بهشتی، سوره و ... انجام می شود.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر اعلام کرد : مهمان ویژه دیگری به نام اولیور استون فیلمساز برجسته آمریکایی داریم که همراه ما خواهد بود. او ابراز تمایل داشت که در جشنواره برنامه ای داشته باشد و ما برنامه مفصلی برای او چیدیم.
دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر درباره فیلم «به وقت شام» ابراهیم حاتمی کیا عنوان کرد: ما از سرمایه گذار فیلم خواستیم فیلم شان را اکران نکنند و در بخش مسابقه ما حضور یابند ولی آنها دوست داشتند اکران کنند و چون ما نمی توانیم فیلم اکران شده را به بخش مسابقه بیاوریم، لذا فیلم «تنگه ابوقریب» ساخته بهرام توکلی را در بخش مسابقه داریم.
آثار ایرانی پذیرفته شده برای بخش «مستند زیر ذره بین» جشنواره شامل «ارثیه پدری» به کارگردانی مهدی نقویان، «در جستجوی فریده» به کارگردانی کوروش عطایی و آزاده موسوی، «در جستجوی خانه خورشید» به کارگردانی مهدی باقری، «بانو قدس ایران» به کارگردانی مصطفی رزاق کریمی و «راه دل» به کارگردانی مهدی زمانپور کیاسری از سوی میرکریمی اعلام شد.
وی همچنین خبر داد: امسال در بخش «سینمای سعادت» (مسابقه بین الملل) سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر سه فیلم بلند سینمایی و سه فیلم کوتاه ایرانی با فیلم های خارجی به رقابت می پردازند.
فیلم های بلند ایرانی پذیرفته شده در این بخش جشنواره عبارتند از: «تنگه ابوقریب» به کارگردانی بهرام توکلی، «چهل و هفت» به کارگردانی احمد اطراقچی و علیرضا عطاءالله تبریزی، «هت تریک» به کارگردانی رامتین لوافی.
همچنین فیلم های کوتاه ایرانی حاضر در این بخش شامل «آقای گوزن» به کارگردانی مجتبی موسوی، «ترخیص» به کارگردانی آزاده موسوی و «چتر خاکستری» به کارگردانی محمد پوستین دوزاست.
اسامی داوران سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر به این شرح است:
داوران بخش بین الملل: یوآنا کوز-کراوزه (فیلمساز) از لهستان، میلچو مانچفسکی (فیلمساز) از مقدونیه، دیمیتریس آتانیتیس (فیلمساز) از یونان، آدور گوپالاکریشنان (فیلمساز) از هند، جیووانی اسپانیولتی (منتقد و مدرس) از ایتالیا، محمود کلاری (فیلمبردار) از ایران و مریلا زارعی (بازیگر) از ایران.
داوران بخش جلوه گاه شرق: عمار جمال (فیلمبردار) از عراق، فرهاد اصلانی (بازیگر) از ایران، سالومه دموریا (بازیگر) از گرجستان، احمد بویاجی اوغلو (منتقد و تهیه کننده) از ترکیه و سوهان پانشا (تهیه کننده) از مالزی.
داوران فیلم های اول: ویرا لانگروفا (مدرس) از جمهوری چک، بَرمک اکرم (کارگردان) از افغانستان و نوید محمدزاده (بازیگر) از ایران.
داوران نتپک: آندریاس اونگربوک (منتقد) از اتریش، رامان چاولا (برنامه ریز جشنواره) از هند، حبیب احمدزاده (نویسنده) از ایران.
داوران بین الادیان: والری دِمارناک (منتقد) از فرانسه، توماس کرول (مدرس) از آلمان و حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا زائری (مدرس) از ایران