ایران هدف اصلی حضور آمریکا در سوریه/ نفوذ تهران مانع خروج نیروهای نظامی آمریکا
به گزارش گروه بینالملل ، دونالد ترامپ در روز نهم فروردین در اظهارنظری عجیب اعلام کرد که نیروهای آمریکایی به زودی سوریه را ترک خواهند کرد.
دونالد ترامپ روز 29 مارس (9 فروردین) درجریان سخنرانی در شهر «ریچفیلد» ایالت «اوهایو با بیان اینکه حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه میلیاردها دلار هزینه داشته بدون آنکه دستآورد ملموسی داشته باشد گفت:ما داعش را شکست دادیم، خیلی زود سوریه را ترک میکنیم و آن را به دیگران واگذار میکنیم. خیلی زود، از آنجا خارج میشویم و خیلی زود به خانه، به جایی که به آن تعلق داریم، باز میگردیم.
اگرچه رئیسجمهور آمریکا در دوران تبلیغات ریاستجمهوری بارها سیاستهای باراک اوباما و رئیسجمهورهای پیشین آمریکا در خاورمیانه را نقد کرده و مدعی شد که آمریکا از گروههایی (تروریستهایی) پشتیبانی میکند که هیچ شناختی از آنها ندارد، آمریکا نباید خود را درگیر بحران سوریه و تنشهای قدرت در این کشور کند اما اعلام خروج آمریکا از سوریه با رویکرد تاکنونی این کشور در سوریه خوانایی ندارد و همین امر موجب شگفتی و سردرگمی بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی شد.
این اظهار نظر دونالد ترامپ آنچنان عجیب بود که بسیاری از کارشناسان این اظهارات او را نه واقعی بلکه نشأت گرفته از ویژگیهای روانی و خودمحوری خاص توصیف کردند چرا که منطق سیاستهای آمریکا در سوریه مبتنی بر حضور بلندمدت در سوریه و منطقه است.
دیگر مقامات دولت آمریکا خیلی سریع هر یک به طریقی تصمیم آمریکا برای خروج نیروهای نظامیاش از سوریه را رد کردند.
حتی «دانا وایت» سخنگوی وزارت دفاع مدعی شد: برخی شایعاتی را درباره خروج از سوریه منتشر کردهاند. شکست داعش اولویت ما در سوریه است. رئیسجمهور گفت «خیلی زود» خارج میشویم چرا که ما در شکست گروه داعش بسیار موفق عمل کردهایم. اما کار ما همچنان ادامه دارد و باید از شکست کامل داعش در سوریه اطمینان حاصل کنیم.
بلوف بودن این اظهارات خیلی زود روشن شد. ساعاتی پس از نشست شورای امنیت ملی و دیدار دونالد ترامپ با کارشناسان سیاسی و مشاوران ارشد خود مقامات دولت آمریکا اعلام کردند که رئیسجمهوری با جفظ نیروهای نظامی آمریکا درسوریه موافقت کردهاست.
در همین رابطه «اولوک اوزولکِر» سفیر پیشین ترکیه در فرانسه و لیبی در گفتگویی اختصاصی با خبرگزاری «اسپوتنیک» نیز اعتقاد دارد تا زمانی که ایران در منطقه و سوریه قدرت دارد، آمریکاهیچگاه نیروهای خود را از سوریه خارج نخواهد کرد.
«اولوک اوزولکِر» با اشاره به ارسال پیامهای متناقض از سوی مقامات آمریکا در خصوص تحولات سوریه افزود: اظهارات متناقض مقامات آمریکا در خصوص سوریه بیانگر این واقعیت است که مقامات واشنگن در مسئله سوریه دچار سردرگمی شده و درباره اقدامات آتی این کشور درسوریه هیچ طرح مشخصی ندارند.
«اوزولکِر» در خصوص اظهارات اخیر ترامپ میگوید: آمریکاییهای اعلام کردهاند که تصمیم به حضور بلندمدت درسوریه ندارند اما در واقع این اظهارت واقعیت ندارد. به گمانم، هدف شماره یک آمریکا در منطقه ایران است و هدف شماره دو آن روسیه.
به اعتقاد این سیاستمدار ترکیهای «تا هنگامی که موقعیت و نفوذ ایران در منطقه و سوریه قوی باشد، آمریکا هیچگاه نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج نمیکند.
سفیر پیشین ترکیه در فرانسه و لیبی همچنین میافزاید: از دیگر اهداف آمریکا در سوریه و منطقه برهمزدن روند گفتگوهای صلح آستانه است.
گفتگوهای آستانه به ابتکار کشورهای ایران، روسیه و ترکیه برای حل تدریجی و گامبهگام بحران و در پی بینتیجهبودن گفتگوهای ژنو و همچنین به حاشیهراندن آمریکا و کشورهای غربی در اواخر سال 2016 ارائه شد .
تاکنون هشت دور از این گفتگوها انجام شده و سه کشور ایران، روسیه و ترکیه ضمانت اجرای توافقهای صورتگرفته در این نشستها را به عهده دارند.
در ماه «می» 2017 ایران، روسیه و ترکیه چهار منطقه کاهش تنش در سوریه ایجاد کردند که به موجب آن طرفهای درگیر با ضمانت تهران، مسکو و آنکارا دراین مناطق درگیری را متوقف و کمکهای بشردوستانه را تسهیل میکنند.
«گفتگوهای ژنو» راهکار موازی کشورهای غربی از جمله آمریکا است که مدعی است برای ایجاد صلح در سوریه فعال است و تاکنون چند دور این گفتگوها این دستآوردی در واقعیت تحولات سوریه نداشته است.