تسهیل تجارت و حمایت از کالای ایرانی از مسیر بورس کالا
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، در جهان بورسهای کالایی یکی از ابزارهای اقتصادی مهم محسوب میشوند، به طوری که قیمت بسیاری از کالاهای اساسی موجود در دنیا، در بورسهای کالایی کشف میشود. به عبارتی، بورسهای کالایی را میتوان فرصتی برای ایجاد رقابت و شفافیت در اقتصاد دانست.
در همین ارتباط، کاظم دوست حسینی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با در خصوص نقش بورسهای کالایی در شفافیت اقتصاد، آزادسازی قیمتها و حمایت از کالای ایرانی گفت: به طور کلی بورس کالا محل تلاقی عرضه و تقاضاست و کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای شفافیت معاملات و تسهیل تجارت از این ابزار استفاده میکنند.
این عضو اتاق بازرگانی تهران افزود: عرضه کالاها و حضور تولیدکنندگان و مصرف کنندگان در بورس، اتفاقی صحیح و ارزشمند است؛ در این بین قیمت کالاها علاوه بر میزان عرضه و تقاضا و نرخ دلار در داخل به قیمت جهانی نیز وابستگی دارد.
دوست حسینی در خصوص شفافیت قیمتها به کمک بورس کالا افزود: شفافیت و فاصله گرفتن از اقتصاد دولتی و دستوری از مزیتهای استفاده از ظرفیتهای بورس کالاست در این بین به منظور کارآیی حداکثری این بستر، همفکری فعالان صنایع برای بهبود روند معاملات نیاز است که خوشبختانه این رویداد رقم میخورد.
وی با بیان اینکه نقش دولت با استفاده از بورس کالا از حالت دخالتی به نظارتی تغییر مییابد، گفت: با توجه به شفافیت آماری بورس کالا، مسوولان میتوانند با تمرکز بر آمارهای معاملاتی بورس، از بروز اختلالها در آینده بازارها جلوگیری کنند.
این عضو اتاق بازرگانی تهران در این باره که سنگ آهن از آخرین کالاهایی است که در زنجیره تولید فولاد در مسیر آزادسازی قیمتی در بورس کالا قرار گرفته است، اظهار کرد: لزوم آزادسازی قیمتها در بورس کالا به این امر بستگی دارد که اهمیت یک کالا درون سبدی که تورم براساس آن محاسبه میشود به چه اندازه میتواند محدودتر باشد. به عنوان مثال آخرین کالایی که در مسیر آزادسازی قیمتی در بورس کالا قرار میگیرد، کالایی باشد که در اقتصاد کشور از اهمیت زیادی برخوردار است و تاثیر زیادی بر تورم دارد و سهم زیادی را در تعیین قیمتها داشته باشد.
دوست حسینی تاکید کرد: اگر کالاها را رتبه بندی کنند، سنگ آهن میتواند جزو آن کالاها باشد که باید در مسیر آزادسازی قیمت در بورس کالا قرار گیرد. در حالی که فولاد و آهن جزو کالاهایی است که قیمت جهانی دارد و بخشی از اهمیتش هم برای جهانی بودن آن است؛ بنابراین این روند برای آزادسازی قیمتها مطلوب است.
وی به موضوع عرضه سیمان در بورس نیز اشاره کرد و گفت: سیمان جزو کالاهایی استراتژیک نبوده و در حال حاضر شرکتهای سیمانی متعدد با تولیدات بسیار زیاد و متنوعی در کشور فعال هستند؛ بنابراین این کالا به راحتی میتواند وارد بورس شده و از این طریق به صورت شفاف و براساس عرضه و تقاضای بازار قیمت گذاری شود؛ بنابراین عرضه سیمان در بورس نیز میتواند جزو اولویتها باشد.
دوست حسینی در پاسخ به اینکه بورس کالا تا چه اندازه میتواند به صادرات هدفمند محصولات کمک کرده و در قیمت منطقهای تاثیرگذار باشد؟ اظهار کرد: امیدواریم با اقداماتی که در زمینه معاملات بین المللی کالاها از طریق بورس کالا انجام میشود، شاهد حضور خریداران خارجی پرشمار در بورس کالای ایران و اتصال به بورسهای جهانی باشیم.
وی افزود: البته ایران در منطقه جزو کشورهایی است که بورس آن دارای پیشینه و قدمت به مراتب بیشتری نسبت به سایر کشورها است؛ ولی با توجه به قابلیتها و پشتوانهای که بورس کالا پیدا کرده و توسعه سریعی که داشته است، به طور قطع در فاصله زمانی ۵ ساله این اتصال برقرار میشود و خریداران خارجی برای خرید کالای موردنیاز خود به این بورس ورود میکنند.
دوست حسینی در خاتمه سخنان خود عملکرد بورس کالا در اقتصاد ملی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: به طور قطع وجود بورس کالا برای ایجاد شفافیت در معاملات واجب است و براساس آمار و ارقام موجود این نتیجه به دست میآید که این بورس عملکرد مثبتی داشته است.