هیچ توجیهی برای نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه قابل قبول نیست/ بحران سوری با حمایت خارجیها آغاز شد
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، محمدجواد ظریف دقایقی پیش به محض رسیدن به آنکارا جهت مشارکت در نشستی پیرامون سوریه در جمع خبرنگاران پیرامون این نشست اظهار کرد: ما در طول سال گذشته از طریق روند آستانه توانستیم درگیریها را در سوریه کاهش دهیم، اما لازم است که روند فوقالذکر به یک روند سیاسی تبدیل شود.
وی با اشاره به برگزاری نشست سوچی میان روسای جمهور سه کشور ایران و روسیه و ترکیه در آذر سال گذشته بیان داشت: نشست سوچی آغازی برای روند سیاسی در سوریه بود که امیدواریم این روند با دقت و درایت پیگیری شود و نشست فردای آنکارا با حضور روسای جمهور سه کشور ایران و روسیه و ترکیه به منظور اطمینان حاصل کردن از تثبیت روند سیاسی پیرامون موضوع سوریه است.
وزیر امور خارجه با اشاره به کم شدن نقش تروریستها در روند تحولات سوریه گفت: از بعد از نشست سوچی شاهد بودیم که قسمتهای مهمی از خاک سوریه مخصوصاً مناطق نزدیک پایتخت این کشور از لوث وجود تروریستها پاکسازی شد و این مهم نیز با کمترین خسارات انسانی انجام گرفت.
ظریف در ادامه با اشاره به تحولات منفیای که از بعد از نشست سوچی در رابطه با تحولات سوریه ایجاد شده گفت: یکی از تحولات منفی در قبال سوریه نحوه حضور آمریکا در این کشور و در کل منطقه است که موجبات ایجاد شکافهای قومیتی را در داخل سوریه و همینطور در منطقه پدید آورده است.
وی تصریح کرد: سیاستهای بسیار کوتهبینانهدولت کنونی امریکا در سوریه خطرات جدی برای آینده منطقه و سوریه در پی دارد.
وزیر امور خارجه با اشاره به استمرار تجاوزات رژیم صهیونیستی به بخشهایی از سوریه گفت: اگرچه تجاوزات رژیم صهیونیستی ادامه داشته، اما شاهد بودیم که افسانه آسیبناپذیر بودن این رژیم با مقاومت مردم سوریه شکسته شد.
ظریف در ادامه به تحولات رخ داده در منطقه عفرین واقع در شمال سوریه هم اشاره کرد و گفت: باید تأکید کنیم که هیچ توجیهی برای نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه قابل قبول نیست؛ اگرچه سوءاستفاده امریکا از شکافهای قومیتی در سوریه برای بسیاری نگرانکننده بود، اما بهترین روش برای مقابله با این حرکتها تقویت حاکمیت مرکزی سوریه است تا بتواند بر اراضی سوریه تسلط داشته باشد و مانع بروز شکافهای قومیتی در این کشور شود.
وی بیان داشت: در اجلاس فردای آنکارا تأکید اصلی بر تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه و همچنین احترام به سیادت دولت این کشور بر تمامی اراضی سوریه خواهد بود؛ همچنین تعهد مشترک سه کشور ایران و روسیه و ترکیه مبنی بر پیگیری روند سیاسی و انسانی در سراسر خاک سوریه نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه تأکید کرد: ما امیدواریم نشست فردا بتواند روندی که در سوچی شروع شده و توفیقات قابل توجهی نیز داشته است را با جدیت بیشتر ادامه دهد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر دلایل کارشکنی غربیها پیرامون تثبیت روند سیاسی در سوریه گفت: متأسفانه از ابتدای روند آستانه شاهد بودیم که رغبت زیادی برای حمایت از روند سیاسی وجود ندارد و کارشکنیهای وجود داشت؛ اما باید تأکید کنیم که در طول ۶ الی ۷ سال گذشته که بحران سوری با حمایت خارجیها اغاز شد نشست آستانه تنها ابتکار مثبت برای کاهش تنشها بود.
ظریف بیان داشت: نکته مهم این است که همه بازیگران خارجی مرتبط با تحولات سوریه به این نتیجه برسند که مشکل سوریه باید از طریق سیاسی حل شود و این راه حل سیاسی نیز باید از جانب مردم سوریه ایجاد شود؛ لذا دولتهای خارجی باید بدانند وظیفه آنها پیرامون سوریه صرفاً تسهیل رسیدن به راه حل سیاسی جهت پایان بحران سوریه است و این دولتهای خارجی نباید برای مردم سوریه تصمیمگیری کنند یا پیشنویس بدهند یا قانون اساسی تعیین کنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: مخصوصاً کشورهای غربی که در بسیاری از موارد خود را قیم مردم دنیا میدانند نباید این حق را به خود بدهند که روند مثبتی که در «آستانه» پیرامون موضوع سوریه شروع شده و با نشست «سوچی» ادامه داشته است را از مسیر خود منحرف کنند.