نگاهی به سوابق و مواضع «جان بولتون» / مشاور جدید امنیت ملی آمریکا برای سخنرانی در محافل گروهک تروریستی منافقین چقدر پول میگرفت؟
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، روز پنجشنبه دوم فروردین ماه طی یک توئیتی، اعلام کرد که «جان بولتون» سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل را جایگزین ژنرال «مک مستر» در سمت مشاور امنیت ملی آمریکا کرده است.
آنطور که ترامپ اعلام کرده، بولتون کار خود را در پست جدید از روز ۹ آوریل (۲۰ فروردین) آغاز خواهد کرد.
انتصاب «جان بولتون» در سمت حساس مشاور امنیت ملی آمریکا که در واقع اداره کننده جلسات مرتبط با مسائل امنیتی و نظامی آمریکاست، در داخل این کشور و حتی محافل رسانهای و سیاسی خارج از آمریکا با واکنشهای متعدد و بعضا متفاوتی روبه رو شد.
سابقه کاری «جان بولتون» در دولت «رونالد ریگان»
بولتون ۷۰ ساله در آمریکا بعنوان یک «دیپلمات پیشین» شناخته میشود. او در زمان دولت جمهوریخواه «رونالد ریگان» در فاصله سالهای ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۹ میلادی در سمتهایی همچون معاونت وزارت خارجه آمریکا و معاونت وزارت دادگستری این کشور فعالیت کرد.
تحریک بوش برای تجاوز به افغانستان و عراق
بولتون در زمان ریاست جمهوری یک فرد جمهوریخواه دیگر یعنی «جورج بوش پسر» نیز به تیم سیاست خارجی ایالات متحده راه یافت و نماینده آمریکا در سازمان ملل شد. وی در دوران بوش در کنار افرادی همچون «دیک چنی» از مشوقان رئیسجمهور آمریکا برای لشکرکشی و تجاوز به افغانستان و عراق محسوب میشد.
عضو ثابت محفل نئوکانهای آمریکایی
بولتون پس از پایان ماموریتش در تصدی نمایندگی آمریکا در سازمان ملل، بعنوان یک کارشناس در برنامههای شبکههایی همچون «فاکس نیوز» سردمدار تبلیغ جنگطلبی شد. وی همچنین عضو ثابت محفل نئوکانهای آمریکایی یعنی موسسه «امریکن اینترپرایز» نیز شد.
در داخل آمریکا، بولتون در زمره دیپلماتهایی است که معتقدند گرههای سیاست خارجی آمریکا را فقط باید با حربه تجاوز نظامی باز کرد. به همین دلیل نیز لس آنجلس تایمز در مطلبی کنایه آمیز نوشته «تاکنون بولتون کشوری را ملاقات نکرده که قبلا خواستار بمبارانش نشده باشد».
البته طبق نوشته لسآنجلس تایمز «بولتون اصلا خدمت سربازی را هم نگذرانده و رویکردش در میل به حمله نظامی در مقایسه با ژنرالهای کارکشتهای نظیر مکمستر و جیمز متیس، قابل تامل است و ناشی از عدم درکش از تبعات یک اقدام نظامی است».
«جیمی کارتر» رئیسجمهور اسبق آمریکا نیز تعیین «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی را «بزرگترین اشتباه» ترامپ از زمان آغاز ریاست جمهوری او خوانده است.
ایرانستیزترین کارگزار سیاست خارجی آمریکا
اما «جان بولتون» در قبال ایران نیز مواضع قابل تامل و خصمانهای دارد؛ در واقع او یکی از ایران ستیزترین کارگزاران سیاست خارجی آمریکاست. بولتون در زمان ریاست جمهوری اوباما، به صورت مدام به او میتاخت که نباید با ایران وارد مذاکره شود.
درخواست بولتون برای حمله به ایران
وی حتی در مارس ۲۰۱۵ در بحبوحه مذاکرات منتهی به برجام، در مقالهای در نیویورک تایمز، بر ضرورت حمله به تأسیسات هستهای ایران و تغییر حکومت این کشور تاکید کرد.
پس از حصول برجام نیز، بولتون به کرات به انتقاد از این قرارداد پرداخت و دولت اوباما را متهم کرد که امتیازات بیش از حدی در توافق هستهای به تهران داده است.
«بولتون» و «برجام»
مخالفت بولتون با برجام به حدی است که انتصاب او در سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا، مساوی با خروج واشنگتن از برجام تفسیر شده است. به همین دلیل «وندی شرمن» قائم مقام وزارت خارجه آمریکا در دولت اوباما اعلام کرده که «انتصاب بولتون موید پایان برجام برای آمریکاست».
خود بولتون نیز در نخستین موضعگیریاش پس از انتصاب به سمت مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که «تصور نمیکند برجام اصلاح پذیر باشد و باید پذیرفت که این توافق، همانطور که رئیسجمهور هم گفت، از همان ابتدا توافق بدی بوده است و بهتر نمیشود».
البته برخی از صاحبنظران معتقدند که انتصاب بولتون و اتخاذ مواضع تند از وی در قبال برجام، صرفا یک تاکتیک از جانب آمریکاییها برای تحت فشار قراردادن اروپاییها و حتی ایران است تا اینگونه القاء کنند که اگر ۶ تغییر مدنظر ترامپ در برجام لحاظ نشود، آمریکا در موعد ۱۲ می (۲۲ اردیبهشت) از این توافق خارج خواهد شد. در واقع از منظر این صاحبنظران انتصاب جان بولتون و جنگ و دندان نشان دادنهای وی صرفا اتخاذ تاکتیک «جاذبه ترس» است.
اعتراف مقام صهیونیست به جنگ طلبی «بولتون»
البته رویکرد خصمانه «جان بولتون» در قبال ایران صرفا به مبحث برجام خلاصه نمیشود؛ بولتون سالهاست که بر طبل تجاوز به ایران میکوبد. یک نشریه صهیونیستی پس از انتصاب بولتون به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا به نقل از «شائول موفاز» وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی نوشت که «بولتون در فاصله سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ تلآویو را ترغیب به تجاوز نظامی به ایران کرده است».
نشریه آمریکایی «هافینگتون پست» نیز پس از انتصاب بولتون به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا نوشت که «مشاور امنیت ملی جدید آمریکا حامی ایجاد جنگ داخلی در ایران است».
دوشیدن منافقین توسط «بولتون»
رویکرد حمایت آمیز بولتون از گروهک تروریستی منافقین نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است. بولتون سالهاست که با سرکردگان منافقین حشرو نشر دارد و در برخی میتینگهای این گروهک تروریستی بعنوان سخنران حضور مییابد.
البته ناگفته نماند که نگاه بولتون به گروهک تروریستی منافقین همانند نگاه مافوقش ترامپ به آل سعود است؛ یعنی «گاوهایی برای دوشیدن». گروهک تروریستی منافقین در نشستهای سالانه خود در پاریس، برای استخدام سخنرانان مبالغ هنگفتی را متقبل میشود؛ حتی گفته شده است که سرکردگان این گروهک تروریستی برای اعلام موضعی ولو کوتاه (در حد دو دقیقه) از سوی یک شخصیت شناخته شده بعضا تا ۸۰ هزار دلار هم خرج میکنند.
در سالهای اخیر افرادی نظیر «جان بولتون» ، «نیوت کینگریچ» رئیس اسبق مجلس نمایندگان آمریکا ، «رودی جولیانی» شهردار سابق نیویورک و «ترکی فیصل» رئیس اسبق دستگاه جاسوسی رژیم سعودی در میتینگهای منافقین شرکت و سخنرانی کردهاند.
پس از انتصاب بولتون به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا، یک مقام سابق این کشور تایید کرد که جان بولتون از گروهک منافقین برای تلاش جهت تغییر نظام ایران پول دریافت کرده است.
در همین رابطه دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در واکنش به انتصاب بولتون به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد «برای یک کشور به ظاهر ابرقدرت مایه شرمساری است که مقام مسئول امنیت ملی آن حقوق بگیر یک فرقهی تروریستی با سابقه کشتار ۱۷ هزار نفر از شهروندان بیگناه ایران باشد».