سال ۹۷ در کدام بازار سرمایه‌گذاری کنیم؟

10:36 - 07 فروردين 1397
کد خبر: ۴۰۷۹۲۶
به دلیل رشد معاملات مسکن در سال۹۶ به نظر میرسد این بازار در سال۹۷ جذاب است.هر چند هنوز کسب سودهای مقطعی از بازار ارز منتفی نیست،اما پرداخت سودبانکی درطرحهای مختلف برای سرمایه گذاری کم ریسک ترجیح دارد.

سال ۹۷ در کدام بازار سرمایه‌گذاری کنیم؟به گزارش گروه فضای مجازی ، با فرا رسیدن سال جدید و انتشار گزارش‌های مختلف اقتصادی، ارزیابی‌ها از اینکه جذاب‌ترین بازار‌ها در این سال چه خواهد بود نیز شروع می‌شود. با نگاهی به عملکرد هر بازار در طول زمان و بازدهی که بازار مربوطه در پایان سالی که گذشته می‌توان به ارزیابی نسبی خوبی از بازار‌ها دست پیدا کرد.

بر اساس گفته‌های محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در سال ۹۷ نرخ تورم ۹ درصد پیش بینی شده است. مجلس شورای اسلامی هم نرخ رشد اقتصادی را ۳ درصد پیش بینی کرده است. از سویی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی نرخ ارز را بین ۴۰۰۰ تا ۴۱۰۰ تومان در نظر گرفته است.

با در دست داشتن اطلاعات فوق اگر بتوان به میزان نقد شوندگی، ریسک و بازدهی برای سرمایه گذاری در بازار‌های گوناگون پرداخت می‌توان کارایی بازار‌های مختلف اعم از بازار مسکن، بازار سرمایه، بازار طلا و ارز را مورد بررسی قرار داد.
تداوم وابستگی بورس به سود بانکی

بازار بورس از ابتدای سال ۹۶ قریب به ۲۶ درصد بازدهی را عاید سهامداران خود کرد، که این روند هماهنگ با پشتوانه بنیادی رشد سودآوری شرکت‌ها بود.

بورس تهران در سال‌های گذشته وابستگی به نرخ سود بانکی را نشان داد. تحلیلگران معتقدند در سال ۹۷ هم نیز این روند تداوم خواهد داشت و با انگیزش مثبتی رو به رو نمی‌شود. در بخش سوددهی شرکت‌ها نیز دو متغیر قیمت‌های جهانی و شرایط نرخ ارز در داخل از اهمیت بالایی برخوردار است و کفه به سمت عامل نرخ ارز داخلی وابسته‌تر است. با انتظار تداوم رشد سودآوری کل شرکت‌های بورسی در دامنه بیست تا بیست و پنج درصدی نسبت به سال ۹۶ راه دستیابی به بازدهی مشابه در شاخص کل تا محدوده ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار واحدی را در افق سال ۹۷ هموار می‌سازد.

واحد تحقیق و توسعه شرکت بورس هم در پژوهشی مشخص ساخته است که با کاهش درآمد گروه‌های پالایشی با نفت بشگه‌ای ۵۰ دلار، شرایط روشن تری برای گروه‌های ساختمانی پیش بینی می‌شود. از سویی با بالارفتن نرخ ارز شرکت‌های صادرات محور بازار سهام وضعیت بهتری دارند.

احتمال رشد معاملات مسکن

در بازار مسکن آمار‌ها تا پایان سال ۹۶ نشان می‌داد که تعداد معاملات مسکن در شهر تهران افزایش داشت. به طوری که سامانه ثبت املاک و مستغلات کشور در پایان ماه بهمن مشخص کرد تعداد معاملات در کشور نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ رشد ۲۲ درصدی داشته است. برخی تحلیلگران بر اساس این داده‌ها پیش بینی می‌کنند که حجم معاملات در سال ۹۷ کماکان رشد خواهد داشت و این بازار را برای سرمایه گذاری جذاب می‌دانند.

آمار‌های ارائه شده از سوی بانک مرکزی در انتهای سال ۹۶ نشان داد که قیمت مسکن در ماه‌های پایانی این سال افزایش نشان داد. مجید کیان پور، عضو کمیسیون عمران مجلس این موضوع را حاکی از شکل گرفتن نوعی حباب در بازار مسکن می‌داند که در سال ۹۷ نیز این حباب تخلیه نمی‌شود، وی می‌گوید که احتمال دارد این حباب قیمتی در بخش مسکن تا سه سال دیگر ادامه پیدا کند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با تفکیک میان گران شدن قیمت مسکن و حجم معاملات، بالارفتن قیمت‌های مسکن را در سال ۹۶ نشانه رونق نمی‌داند و می‌گوید که عرضه گران مسکن توسط مردم نشان می‌دهد آن‌ها نمی‌خواهند ارزش پول و دارایی شان از بین برود. این شرایط نشانه رونق بازار نیست، بلکه افزایش حجم معاملات نشانه رونق واقعی است.

وی نوسانات در بازار بورس، بازار طلا، سکه و ارز را عامل مهم تاثیر گذار بر بازار مسکن طی سال ۹۷ می‌داند و بر این نظر است که تا زمانی که کنترل بر این بازار‌ها به درستی اعمال نشود، بخش مسکن هم از نوسانات آن‌ها تاثیر می‌گیرد.

دلار چند؟

سرمایه گذاری در ارز، هر چند این سرمایه گذاری روشی پر ریسک است، اما تجربه نشان داده که هر زمان عاملی خارجی یا داخلی سیگنال داده است که بازار ارز دارای جذابیت است، عده زیادی به سمت خرید و فروش آن متمایل شده اند.

در سال ۹۷ هم عواملی همچون آینده روابط سیاسی ایران در قالب توافق نامه برجام و تداوم دشمنی‌های غرب می‌تواند در سرنوشت بازار ارز تاثیر زیادی داشته باشد. از سویی در بعد داخلی عملکرد اقتصادی (صادرات و واردات)، سیاست‌های بانک مرکزی درباره نرخ ارز و تک نرخی کردن ارز، ارزش پول ملی، تورم و تقویت صادرات می‌تواند شرایط تعیین کننده بازار ارز قلمداد شوند.

نقطه مشترک تحلیل‌ها این است که قیمت دلار در سال آینده از رقم ۴۰۰۰ تومان پایین‌تر نخواهد آمد. اما برخی تحلیل‌ها محدوده نوسان را حول حوش ۴۱۰۰ تا ۴۳۰۰ تومان ارزیابی می‌کنند.

برخی تحلیل‌ها می‌گوید که اگر در سال آینده به رقم ۵ هزار تومان برسد بازدهی سرمایه گذاری در آن به کمتر از ۱۵ درصد خواهد رسید و ریسک سرمایه گذاری در آن دیگر منطقی نیست.

بانک‌ها قربانی سایر بازار‌ها

سرمایه گذاری در بانک‌ها هر چند کم ریسک‌ترین نوع سرمایه گذاری است، اما با مطرح شدن کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی به کمتر از ۱۵ درصد در سال ۹۷ می‌توان گفت: سرمایه گذاری دیگر جذابیت خود را به شکل کامل از دست داده است و بانک‌ها با احتمال زیاد برای از دست ندادن سهم خود از سرمایه گذاری‌های مردمی به دنبال راه‌های جایگزین خواهند بود.

معیار مشخص سرمایه گذاری این است که افراد به دنبال این هستند که بازاری را انتخاب می‌کنند که ریسک در آن کمتر باشد. به همین سبب در سال ۹۶ شاهد بودیم که علی رغم حرف و حدیث‌های بسیار درباره اصلاح نظام بانکی، دستاوردی حاصل نشد و در انتهای سال با طرح فروش اوراق یکساله با سود ۲۰ درصدی حتی موضوع کنترل نرخ سود بانکی نیز اجرایی نشد. طرح فروش اوراق یکساله توسط بانک‌ها به منظور کنترل مقطعی بازار ارز انجام شد. به نظرمی رسد که تا زمانی که بانک مرکزی و دولت قدم‌های اساسی را برای اصلاح نظام بانکی بر ندارند و سوددهی بانک‌ها را برای اصلاح بازار‌هایی مثل ارز انجام دهند، بانک‌ها همچون محلی برای کسب سود بدون ریسک تلقی خواهند شد.

منبع: تسنیم

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *