شکستن کمرتولید با سرازیر شدن نقدینگی به بانک ها/ بازار سرمایه سوپرمارکت مالی سرمایه گذاران

10:30 - 13 فروردين 1397
کد خبر: ۴۰۷۵۵۱
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس: سرازیر شدن نقدینگی به سمت سمت بانک‌ها و موسسات اعتباری پرریسک، باعث شکسته شدن کمر تولید و کاهش اشتغال زایی بهینه در جامعه می‌شود.
شکستن کمرتولید با سرازیر شدن نقدینگی به بانک ها/ بازار سرمایه سوپرمارکت مالی سرمایه گذارانبه گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بازار سرمایه در سالی که گذشت با اُفت و خیز بالایی روبرو شد و در این میان عوامل بسیاری دخیل بود.

در همین راستا رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران در گفت و گو با در خصوص عوامل تاثیرگذار در این بازار عنوان کرد: در روز‌های پایانی سال دولت تصمیم جدیدی برای کنترل نرخ ارز و جذب نقدینگی گرفت و آن هم انتشار اوراق گواهی سپرده با سود ۲۰ درصد بود که در این میان برخی از کارشناسان می‌گویند که چرا دوباره به پله اول بازگشتیم به طوریکه ابتدا سود سپرده‌ها را کاهش دادیم تا بتوانیم تولید را شکوفا کنیم سپس با انتشار اوراق گواهی سپرده با سود ۲۰ درصد دوباره در پله اول قرار گرفتیم.

وی افزود: این بسته باعث انجماد نقدینگی شد یعنی عملا نقدینگی که قرار بود به سمت تولید و اشتغال سرازیر شود دوباره به سمت بانک‌ها برگشت.

رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران در ادامه خاطرنشان کرد: سرازیر شدن نقدینگی به سمت سمت بانک‌ها و موسسات اعتباری پرریسک، باعث شکسته شدن کمر تولید و کاهش اشتغال زایی بهینه در جامعه می‌شود.

شیخی در خصوص روند منفی معاملات در ماه اخیر گفت: در بازار سرمایه زمانی می‌توانیم شاهد جذب نقدینگی باشیم که تولید و اقتصاد ملی شکوفا شود و با بسته کنترل نرخ ارز از سوی بانک مرکزی عملا نگاه‌ها دوباره به سمت بازار‌های با نرخ بهره ثابت کشیده شد.

وی افزود: در بازار سرمایه به دلیل آنکه چشم اندازش تولید است، هر موقع تولید شکوفا شود سودآوری شرکت‌ها هم بیشتر می‌شود و درآمدی که کسب می‌کنند ناشی از تولید بوده و به تبع آن این اتفاقات باعث می‌شود که چشم انداز سرمایه گذاری در این بازار مثبت شود و دید افراد نسبت به آینده این بازار مثبت باشد.

رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران با بیان اینکه شکوفا شدن تولید ورود نقدینگی به بازار سرمایه را به همراه خواهد داشت اظهار کرد: بازار سرمایه بدون هیچ گونه ریسکی سود ۲۰ درصد به سرمایه گذارانش پرداخت می‌کند، اما سایر ابزار‌های دیگر مثل اوراق گواهی سپرده و بحث پیش فروش سکه‌ها باعث جذب نقدینگی از تولید به بازار‌هایی با نرخ ثابت می‌شود که در شرایط فعلی اقتصاد عملا کار مثبت و بهینه‌ای نیست.

شیخی در ادامه بیان کرد: بازار سرمایه جذابیت خاص خودش را دارد بطوریکه این بازار به عنوان یک سوپرمارکت مالی هر طیفی از سلایق و علایق سرمایه گذاری را می‌تواند به خودش جذب کند.

وی افزود: در این میان افرادی که علاقه به سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی، صنعت ساختمان، صنعت گردشگری، هتلداری، حمل و نقل، فلزات اساسی و دارند می‌توانند به بازار سرمایه جذب شوند، از طرفی در سایر بازار‌های مالی همچون بازار ارز، طلا و سکه تنوع بالایی وجود ندارد.

رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران خاطرنشان کرد:، اما سیاست‌های پولی-مالی گا‌ها باعث می‌شود که نقدینگی از این بازار کوچ کند و از طرفی عرضه اوراق مشارکت و سود سپرده بانکی با درآمد ثابت در هیچ کشوری جایگاه ندارد.

شیخی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه بازده سرمایه گذاری در ایران برای تولید کننده چند درصد است عنوان کرد: در بهترین حالت بازده تولید به ۱۶ تا ۱۷ درصد می‌رسد، در مقابل مشکلات بسیاری در سر راه تولید کننده وجود دارد که باعث می‌شود بازده سرمایه گذاری در تولید کمتر از بازدهی بانک‌ها و موسسات اعتباری شود.

وی در ادامه به افت و خیز نرخ دلار در روز‌های پایانی سال اشاره کرد و گفت: افت و خیز دلار دو پارامتری است که اثر معکوس بروی ارزش پول ملی دارد در این میان هر چقدر دلار گران‌تر شود ارزش پول ملی کمتر می‌شود و به تبع آن هر چه رقم پایین‌تر برود ارزش پول ملی بیشتر خواهد شد.

رئیس مرکز آمار و اطلاعات شرکت بورس و اوراق بهادار تهران خاطرنشان کرد: کنترل نرخ ارز یا کاهش آن باعث ثبات اقتصادی می‌شود ثبات اقتصادی باعث افزایش ارزش پول می‌شود و در مقابل باعث افزایش قدرت خرید ریال در برابر دلار می‌شود.

شیخی گفت: نوسان نرخ ارز از لحاظ اینکه شرکت‌های تولیدی نمی‌توانند برای یک سال آینده یا حداقل یک ماه آتی شان تصمیم گیری کنند تولید را با مشکلاتی روبرو می‌کند.

وی افزود: اگر بگوییم افزایش نرخ دلار باعث افزایش سودآوری یک سری شرکت‌ها می‌شود، ولی باعث کاهش قدرت خرید بیشتر مردم شود در این زمان شرکت‌های تولیدی محصول خود را به چه کسی بفروشند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *