تشکیل بیش از هزار هسته جهادی در دستگاه قضایی/ شعار هر همکار یک نیروی فرهنگی را دنبال میکنیم
حجتالاسلام والمسلمین معصومیلاری معاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضاییه در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی به جایگاه و اهمیت مقوله فرهنگ اشاره کرد و گفت: در ابتدا خداوند را شاکر هستیم که توفیق داد که از فرصت انقلاب استفاده کنیم و بتوانیم در جهت اهداف انقلاب تلاش کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین معصومیلاری اظهار کرد: در معاونت فرهنگی قوه قضاییه دو معاونت وجود دارد. یک معاونت فرهنگ عمومی که مخاطبان آن عموم مردم هستند و یک معاونت فرهنگ دینی و سازمانی که مخاطبان آن همکاران اداری، ستادی، قضات و سازمانهای تابعه و خانوادههای آنها و همچنین زندانیان، خانواده مددجویان هستند.
این مقام مسئول افزود: نگاه ما نسبت به فرهنگ یک نگاه جامع و گسترده است و معتقدیم هرجا و هر کسی هرکاری انجام میدهد نوعی فرهنگ در کنار دست او است؛ در واقع به نوعی همه باید یک کار فرهنگی برایشان صورت بگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین معصومی عنوان کرد: لذا با توجه به این تعریفی که از فرهنگ بیان کردیم یک شعار را بهعنوان نماد کاری خود انتخاب کردهایم. شعار ما این است که هر همکار دستگاه قضایی یک نیروی فرهنگی است كه این شعار برای ما یک راهبرد جدی در عرصه کار فرهنگی است.
معاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضاییه خاطرنشان کرد: بنابراین تمام افرادی که در دستگاه قضایی هستند از صدر تا ذیل افراد هدف هستند که به یک نیروی فرهنگی فعال تبدیل شوند؛ یعنی هر کسی هر کاری که میکند، قاضی که قضاوت میکند، آن فرد که کار اداری میکند، آن فردی که در محیط خانواده خود است همه باید به نوعی فعالیتهای خود را یک کار فرهنگی بدانند.
وی ادامه داد: ما اعتقاد داریم که در عرصه فرهنگ باید در همهجا حضور داشته باشیم، در کنار قاضی و در کنار کارمند باید باشیم تا هر کدام از آنها کار خود را بهدرستی انجام دهند. نوع سلام کردن و حرف زدن، نوع ارتباط با دیگران و. همه در حیطه روشهای فرهنگی قرار میگیرد.
این مقام مسئول بیان کرد: لذا با این توضیحات ما در عرصه فرهنگ یک جامعیت در مخاطب، یک جامعیت در محیط کاری و یک جامعیت هم در حوزه روشهای اعمال کار فرهنگی داريم.
این مقام مسئول افزود: در ابتدا مخاطبان خود را دستهبندی کرديم؛ به عنوان مثال فرض کنید اگر مخاطب را بر اساس شغل و منصب تقسیمبندی کنیم مخاطبان به قضات و کارمندان تقسیم میشوند. اگر بر اساس جنسیت تقسیم بندی کنیم مخاطبان ما دو دسته آقایان و خانمها میشوند، اگر بر اساس فعال بودن یا غیرفعال بودن تقسیم بندی کنیم نتیجه چیز دیگری است؛ یا مثلاً اگر بر اساس مدرک تحصیلی یا سابقه کار تقسیم بندی کنیم نتایج متفاوت میشود.
وی گفت: لذا مشاهده میکنید که انبوهی از دستهبندیها پیش روی ما قرار میگیرد؛ لذا امروزه توجه به نوع تقسیمات در نتایج کارها بسیار مهم است.
حجتالاسلام والمسلمین معصومی عنوان کرد: پس از مخاطب شناسی باید بگوییم که روشهای کار فرهنگی چگونه باشد. طبیعتاً ما یکُسری فعالیتهای نوشتاری داریم. به جز این مورد فعالیتهایی مثل فعالیتهای سمعی و بصری، مسابقات، مجازی و غیره داریم. همه اینها را هم اگر بخواهیم برای مخاطب خود دستهبندی کنیم میبینیم که این روشها هم با دستهبندی مخاطبان ضرب میشود و یک عدد بزرگتر تولید میشود.
این مقام مسئول بیان کرد: ادارات ما موضوع محور است و نه مخاطب محور و به همین جهت در هر اداره کل برنامهها را بر اساس مخاطبین مختلف تقسیم بندی کرديم..
معاون فرهنگ دینی و سازمانی معاونت فرهنگی قوه قضاییه تصریح کرد: مثلاً در اداره اخلاق حرفهای مشخص کرده ایم که باید برای چه کسی برنامه داشته باشیم؛ لذا در آنجا مخاطب شناسی انجام شده و پس از تقسیم مخاطبها در ادارات برای هر کدام از آنها برنامهای مشخصی تدوین کرده ایم.
این مقام مسئول افزود: در قدم دوم آمدیم با توجه به شعاری که در نظر گرفتیم ببینیم چه برنامهای داریم که میخواهیم به این شعار برسیم.
وي تصریح کرد: البته در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که، چون معاونت فرهنگی قوه قضاییه به تازگی تأسیس شده و حدود سه سال است که شروع به فعالیت کرده است نه عِده زیادی دارد و نه عُدهای و از نظر منابع مالی هم دچار کمبود است.
حجت الاسلام والمسلمین معصومیلاری عنوان کرد: آمدیم طرحی را دادیم به اسم هستههای جهادی – فرهنگی. یعنی زمانی که سه نفر از مخاطبین ما چه خانواده، چه قاضی، چه کارمند با هم قراری بگذارند که یک کار فرهنگی را با هم انجام دهند ما اسم این گروه را هسته جهادی فرهنگی مي گذاريم.
وی ادامه داد: ما برای این کار حاضر شدیم از این هسته جهادی-فرهنگی در هر عرصهای که تمایل به کار دارند حمایت کنیم. حمایتهای ما حمایت فکری، حمایت جایگاهی، صدور مجوز و ... است.
این مقام مسئول بیان کرد: مثلا یک گروه جهادی است که هر هفته مراسم زیارت عاشورا را بر پا میکنند، ما سعی میکنیم از این گروه حمایت کنیم. کارهای قرآنی، کارهای فکری و امثال این جزو اموراتی است که توسط هسته جهادی انجام میشود.
حجتالاسلام والمسلمین معصومیاظهار کرد: در طی دو سال گذشته که طرح هستههای جهادی به همه دادگستریها و معاونین فرهنگی ابلاغ شد آمار هزار عددی هسته جهادی را در کل کشور داشته ایم که این هستهها همگی دارای شناسنامه هستند.
وی تصریح کرد: تعداد هر هسته حداقل ۳ نفر به بالا است. معنای این حرف این است که حداقل ۳ هزار نفر همکار و علاقمند داریم که گفتهاند ما میخواهیم کار فرهنگی کنیم.
وی گفت: ما فکر میکنیم که افراد فعال در عرصه فرهنگ خیلی بیشتر از این است. اما این تعداد هم بسیار ارزشمند است. البته امسال سیاست ما این بود که مقداری از این هستهها حمایت کنیم تا فعالتر شوند که همین گونه هم شد.
این مقام مسئول افزود: این طرح از این جهت ارزشمند است که اگر قبلا کار فرهنگی هم در کشور انجام میشد بدون ساماندهی بدون برنامه ریزی و بدون انسجام بود، اما اکنون غیر از کادری که در مجموعه معاونت فرهنگی به کار گرفته شده است حداقل ۳ هزار نفر داوطلب وجود دارند که در حال انجام کار فرهنگی هستند و این خیلی مهم است؛ بنابراین هستههای جهادی ما یکی از بخشهای خوب، فعال و مهم معاونت فرهنگ دینی و سازمانی است.
سید هادی مظلوم