آداب و رسوم مردم کرمانشاه در ایام عید نوروز

17:50 - 10 فروردين 1397
کد خبر: ۴۰۴۱۳۵
کرمانشاهان که گهواره تمدن ایران زمین به شمار می رود، هر سال جشن نوروز با آداب و رسوم خاص خود برپا می‌شود که از آن جمله می‌توان به خانه تکانی، آتش افروزی، چیدن سفره هفت سین، دید و بازدید و سیزده به در اشاره کرد که هریک نمادی از جشن هزاران ساله نوروز در تاریخ این سرزمین است.
به گزارش گروه فضای مجازی ، عید نوروز در باور کرمانشاهیان مقدس است، زیرا اعتقاد دارند که حضرت علی (ع) در چنین روزی به امامت رسید.
 
آداب و رسوم مردم کرمانشاه در ایام عید نوروز/عیدانه

جشن نوروز از زیباترین جشن‌هاست که به همراه خود پاکی و پاکیزگی و تازه شدن دیدار‌ها و زدودن زنگار کینه‌ها و قهر‌ها را به ارمغان می‌آورد.

روستای هجیج - پاوه / روستای شالان - کرندغرب / قبرستان ابودجانه - اسلام‌آباد / آبشار پیران - سرپلذهاب / طاق بستان - شهر کرمانشاه / بنای تاریخی زیج منیژه - سرپل ذهاب / غار قوری قلعه / آتشکده چهار قاپی - قصر شیرین / معبد آناهیتا - کنگاور /

آداب و رسوم مردم کرمانشاه برای تحویل سال نو:

از روز‌ها قبل از فرارسیدن نوروز، مردم استان کرمانشاه با خانه تکانی و گردگیری خود را برای برگزاری این جشن باستانی مهیا می‌کنند.

چند ساعت قبل از تحویل سال نو، سفره هفت سین را باشکوه و جلوه خاصی در خانه‌های خود می‌چینند و در کنار قرآن و آینه و شمعدان و تنگ و ماهی و میوه و شیرینی، هفت سین را که اغلب شامل سبزه، سیر، سرکه، سمنو، سماق، سنجد و سیب است را می‌گذارند.

نان برنجی از شیرینی‌های سنتی و سوغات کم نظیر کرمانشاه

نان برنجی که از شیرینی‌های سنتی و سوغات کم نظیر کرمانشاه است با عطر و طعم روغن کرمانشاهی، همواره در میان سفره‌های هفت سین به چشم می‌خورد و زیبایی خاصی به سفره هفت سین کرمانشاهی می‌بخشد.

آداب و رسوم مردم کرمانشاه در شب سال نو:

شب سال نو معمولا در کرمانشاه سبزی پلو و یا رشته پلو پخت می‌شود که برکت و سر سبزی را در سال نو برای خانواده‌ها به ارمغان بیاورد.



دعای سال نو که خوانده می‌شود کرمانشاهیان که با لباس‌های آراسته در کنار سفره‌های هفت سین نشسته اند با روبوسی سال نو را به یکدیگر تبریک می‌گویند، بزرگان فامیل به کوچکتر‌ها عیدی می‌دهند و سپس همگی برای دید و بازدید راهی خانه اقوام و دوستان می‌شوند.

آداب و رسوم مردم کرمانشاه در روز عید برای نوعروسان:

در روز عید نوروز خانواده‌هایی که به تازگی با هم وصلت کرده اند برای نوعروس‌هایی که در دوران نامزدی هستند عیدی ویژه‌ای تدارک می‌بینند و در این روز داماد به همراه پدر و مادرش به خانه عروس رفته و با برگزاری مراسمی به نوعروس عیدی می‌دهند.

همچنین در روز نوروز مراسمی با عنوان "نوعید" در کرمانشاه وجود دارد که در این روز اقوام و دوستان برای ادای احترام به خانه صاحبان عزا می‌روند و برای تازه در گذشته فاتحه می‌خوانند.

آداب و رسوم مردم کرمانشاه در گذشته:

در گذشته آداب و رسومی از جمله قاشق زنی، شال اندازی و یا بوته جمع کردن و روشن کردن آتش بربام خانه‌ها در کرمانشاه مرسوم بود که امروز اغلب این مراسم در برخی از روستا‌ها انجام می‌شود.

در برخی مناطق روستایی استان کرمانشاه هنوز هم در روز‌های نوروز در پشت بام‌های خود به احترام زرتشت و آئین ایران باستان آتش‌های بسیاری را روشن می‌کنند و باور دارند آتش مایه پاکی و برکت و نور خداوند است، در شب‌های نوروز شال اندازی تا نیمه‌های شب ادامه دارد و افراد خانواده در شب اول سال پلو می‌خورند و برای روز دیگر نگهداری می‌کنند، این کار برای این است که سال جدید برایشان پربرکت باشد.

آداب و رسوم مردم کرمانشاه در مناطق روستایی:

در مناطق روستایی هم سفره نوروزی را باشکوه بسیار در کنار نان برنجی، ماست، گندم و تخم مرغ مهیا می‌کنند.
اهالی خانه با لباس‌های نو در خانه هستند و باور دارند روان نیاکانشان در نوروز شاهد رفتار و نوع پوشش آنهاست.
مردان با شلیک گلوله در ساعت تحویل سال شادمانی خود را از آغاز سال جدید ابراز می‌کنند.

پس از تحویل سال مردم برای دید و بازدید به خانه همدیگر می‌روند که خانه سادات در اولویت است؛ همان شب پولی به نام "ته کیسه " به عنوان نماد برکت از بزرگان می‌گیرند.

در روستا‌ها معمولا تخم مرغ‌هایی برای عیدی به افراد خانواده‌های یکدیگر می‌دهند.

رسم و رسوم مردم کرمانشاه، منطقه بابایادگار

گروهی از مردم نیز دو روز پس از نوروز باستانی به منطقه بابایادگار در ۴۸ کیلومتری شمال شرقی کرند غرب می‌روند. مراسمی سنتی و باستانی را در بابایادگار اجرا می‌کنند که با نواختن تنبور، ساز باستانی ایران همراه است.

آداب و رسوم مردم کرمانشاه برای مراسم سیزده به در:

مراسم سیزده به در نیز از دیگر آدابی است که در روز سیزدهم نوروز برگزار می‌شود، مردم کرمانشاه در این روز از خانه بیرون می‌زنند، چون معتقدند سیزده نحس است و برای فرار از نحسی سیزده باید از خانه خارج شد و به دامان طبیعت رفت.

کوفته غذایی است که اغلب کرمانشاهیان در روز سیزده به در می‌پزند و در طبیعت با صفای استان به همراه خانواده‌های خود میل می‌کنند.

سبزه‌های نوروزی را در روز سیزده به در مردم با خود می‌برند، جوانان دم بخت به امید باز شدن بخت خود در سال نو سبزه گره می‌زنند و سپس سبزه‌ها را در آب روان می‌اندازند تا بلا و ناپاکی را با خود ببرد.
 
 
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *