لزوم اولویت بندی اقدامات پیشگیرانه در مبارزه با جرایم حوزه سلامت/انتقاد از بازدارنده نبودن برخی مجازاتهای مندرج در قوانین مربوط به بهداشت عمومی و سلامت غذایی
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، جعفری دولتآبادی در جمعبندی مطالب مطرح در این همایش و اعلام مصوبات آن، بهداشت عمومی، سلامت و امنیت غذایی را از مصادیق حقوق عامه دانست که کمتر در دستگاه قضایی مورد توجه قرار گرفته است و از دادستانها خواست در این خصوص بیشتر متمرکز شوند.
دادستان تهران سرمایههای موجود در دستگاه قضایی به منظور ورود در حقوق عامه را قابل توجه ارزیابی نمود و افزود: قدرت دادستانها برای ورود به این موضوع بسیار بالاست و لازم است دادستانها با استفاده از ظرفیت دستگاههای ذیربط در بهداشت عمومی، از کارشناسان و ضابطان مربوطه در اجرای وظایف خود حمایت نمایند.
جعفری دولتآبادی همچنین از دادستانها خواست حداقل هفتهای یک بار نسبت به بازدید از مراکز مرتبط با بهداشت عمومی و امنیت غذایی در حوزه قضایی خود اقدام نمایند.
مصوبه دوم این همایش، توجه دادستانها به ظرفیت مندرج در ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری بود که حسب آن بازپرس در مواردی که حسب قرائن معقول و ادله مثبته، ادامه فعالیت کارگاها و کارخانهها متضمن ارتکاب اعمال مجرمانه مضر به سلامت و امنیت جامعه باشد، مجاز است با اطلاع دادستان از فعالیت تمام یا بخشی از امور تولیدی، کشاورزی و فعالیت جلوگیری نماید.
وی در این خصوص افزود: دایره حکم این قانون، اگر چه محدود است، اما قانونگذار به فعالیتهای مخل سلامت تصریح نموده و لذا دادستانها میتوانند از این ظرفیت استفاده نمایند.
دادستان تهران با اشاره به این که مبارزه با امر سلامت برای مردم محسوس نیست، در علتیابی این قضیه، به ناپایداری اقدامات دادسرا یا دستگاههای ذیربط در مقابله با فعالیتهای غیرمجاز در امور غذایی اشاره نمود و در این خصوص اظهار داشت: بعضاً مشاهده میشود رستوران غیرمجاز را تعطیل کردهایم، اما چند روز بعد از طریقی رفع پلمپ میشود و از آن جا که در حوزه عرضه مواد غذایی سود زیادی نهفته است، لذا چنین اتفاقاتی قابل انتظار است و البته چنین مواردی، افزون بر این که موجب یاس و ناامیدی دادستانها میشود، متخلفان را نیز جری مینماید.
جعفری دولتآبادی از بازدارنده نبودن برخی مجازاتهای مندرج در قوانین مربوط به بهداشت عمومی و سلامت غذایی انتقاد نمود و بر ضرورت انجام اقدامات پیشگیرانه و اولویت دهی به این اقدامات با استفاده از ظرفیت ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری تصریح کرد.
دادستان تهران از دکتر فرخزاد جهانی معاون خود خواست کارگروههای پیشنهادی در همایش را فعال نماید و نخستین جلسه این کارگروهها را با حضور دادستان تهران حداکثر تا هفته آینده برگزار نماید.
وی حضور فعال و موثر تمامی دستگاههای مرتبط با مساله بهداشت شامل مدیران بهداشت، وزارت نیرو، محیط زیست، شهرداری تهران و سازمان دامپزشکی را در موضوع بهداشت عمومی و امنیت غذایی ضروری خواند و افزود حال که فضای مناسب ایجاد شده است، دادستانها در جرایم مرتبط با بهداشت عمومی و امنیت غذایی متمرکز شوند و حداقل برخی از بایستهها را به سرانجام برسانند.
جعفری دولتآبادی تجربه دادستانی تهران طی سالهای گذشته را بر این مبنا ارزیابی نمود که هر جا دادستان به خوبی ورود کرده است، نتیجه خوب حاصل شده و در مقابل، تسامح و بیدقتی در انجام وظایف، آثار سوء در پی داشته است و لذا از دادستانها خواست با توجه به ماده ۲۲ قانون آیین دادرسی کیفری که حقوق عمومی را جزو وظایف دادسرا قرار داده است، در مسائل مرتبط ورود نمایند.
دادستان تهران با اعلام شمار همایشهای برگزار شده توسط دادسرای تهران طی سال جاری که هشت همایش بوده است، از آمادگی این دادسرا برای برگزاری ماهانه همایشها در سال آینده در دوازده عنوان خبر داد و در بیان محورهای موضوعی همایشهای آتی، به مسائل فضای مجازی، جرایم اقتصادی و مسائل اجتماعی، چون روانپریشی، خودکشی و قتلهای فجیع اشاره کرد.
وی همچنین رویکرد همایشهای دادسراهای استان تهران را، بر اجتناب از کار تئوری صرف و طرح مباحث عملی استوار دانست.