عملیاتهای مشکوک آنکارا علیه تروریسم؛ سد دفاعی دمشق در برابر توسعه طلبی ترکیه
به گزارش گروه بینالملل ، خبر توافق دولت سوریه و نیروهای کُرد برای مقابله با عملیات نظامی ترکیه در منطقه عفرین و واکنش آنکارا به آن اوضاع این منطقه را پیچیدهتر کرد.
عملیات شاخه زیتون
رجب طیب اردوغان روز شنبه 20 ژانویه به صورت رسمی آغاز عملیات نظامی ترکیه موسوم به «عملیات شاخه زیتون» علیه نیروهای کُرد در شمال غربی سوریه را اعلام کرد؛ آنکارا «یگانهای مدافع خلق» که تحت حمایت آمریکا قرار دارند، سازمانی تروریستی میداند.
اردوغان هدف از این عملیات را «پاکسازی مرزهای جنوبی ترکیه از تروریستها» اعلام کرده اما در واقع آنکارا این عملیات نظامی به خاک سوریه را در واکنش به تصمیم دولت آغاز کرد که گفته شد واشنگتن قصد دارد یک گارد مرزی 30 هزار نفره متشکل از نیروهای کُرد سوریه در مناطق مرزی ترکیه تشکیل دهد.
«بشار اسد»، رئیس جمهور سوریه، به شدت به این هجوم نظامی ترکیه این کشور واکنش نشان داد و گفت: عملیات نظامی عفرین بخشی از راهبرد آنکارا در راستای حمایت از تروریسم و قطعا تجاوز به تمامیت ارضی سوریه است.
پیمان دمشق و عفرین علیه تجاوزگری آنکارا
با اعلام آغاز عملیات شاخه زیتون، ارتش ترکیه با همراهی تروریستهای تحت حمایتش موسوم به «ارتش آزاد»، مواضع نیروهای کُرد را هدف حملات سنگین خود قرار داد و پس از چند هفته هزاران نفر از شبهنظامیان کُرد و شهروندان منطقه عفرین سوریه در بمباران جنگندههای ترکیه و تیراندازی تروریستهای «ارتش آزاد» کشته شدند.
علیرغم اینکه کُردهای سوریه طی جنگ ششساله گروههای تروریستی علیه مردم سوریه صداقت چندانی نشان نداده و بیشتر متمایل به توطئههای تجزیهطلبانه آمریکا بوده و رویای «خودمختاری» را در سر میپروراندند، دولت مرکزی دمشق از همان روز نخست عملیات ترکیه قاطعانه اعلام کرده بود عملیات نظامی آنکارا در عفرین را تجاوز آشکار به حاکمیت سرزمینی خود میداند. با افزایش تلفات شبهنظامیان کُرد و سکوت واشنگتن در برابر حمله ترکیه به نیروهای تحت حمایتش در سوریه، زمزمههای توافق بین دولت سوریه و مقامات محلی منطقه عفرین بر سر مقابله جدی با تجاوز به خاک سوریه آشکار شد.
خبرنگار شکبه المیادین روز دوشنبه اعلام کرد که بر اساس توافق ایجادشده بین دولت سوریه و نیروهای کُرد، پیشبینی میشود یگانهای نظامی ارتش سوریه برای دفاع از منطقه عفرین در برابر تجاوز نیروهای ترکیه تا ساعاتی دیگر وارد این منطقه شوند.
روز یکشنبه نیز «بَدران جیا کُرد» مشاور نظامی نیروهای کُرد موسوم به «نیروهای مدافع خلق YPG» به رویترز گفته بود که ارتش سوریه و نیروهای کُرد توافق کردهاند یگانهای ارتش سوریه برای مبارزه با نیروهای ترکیه وارد منطقه عفرین شوند.
روز دوشنبه هفته جاری خبرگزای رسمی دولت سوریه (سانا) اعلام کرد نیروهای مردمی دولت سوریه برای مقابله به تهاجم نظامی ترکیه به شهر عفرین به این منطقه اعزام شدهاند؛ خبری که مقامات دولت ترکیه و برخی از مقامات محلی کُرد تکذیب کردند.
«ریاض حداد» سفیر سوریه درمسکو در واکنش به اخبار اعزام نیروهای سوریه به منطقه عفرین به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: اطلاعاتی در خصوص محل دقیق استقرار نیروهای ارتش ارتش در منطقه عفین ندارم، اما ما معتقدیم آنچه که ترکیه انجام داده تجاوز آشکار به حاکمیت سرزمینی سوریه است و با هر وسیلهای با آن مقابله خواهیم کرد.
پس از خبرهای ضدونقیض در خصوص اعزام نیروهای دولت سوریه به منطقه عفرین روز سهشنبه در نهایت روسک حسکه (Brusk Haseke) نماینده یگانهای مدافع خلق کرد، در صحبت با اسپوتنیک اعلام نمود که ارتش سوریه وارد عفرین شده است.
وی گفت: «بله، این خبر حقیقت دارد. امروز ارتش دولتی سوریه وارد عفرین شد تا همراه با دستههای کرد در مقابل نیرویهای مسلح ترکیه و «ارتش آزاد» از این شهر دفاع کنند. نیروهای دولتی سوریه برای کمک به مردم عفرین وارد شهر شدند. نمیتوانیم اطلاعات در باره تعداد سربازانی که وارد عفرین شدند فاش سازیم. اینها اسرار جنگی هستند».
در همین حال یک مقام دولت ترکیه روز چهارشنبه مدعی شده که توپخانه این کشور مانع ورود نیروهای هوادار دولت سوریه به شهر عفرین شده است.
وی با اشاره به اینکه نیروهای سوری از عفرین به شرق حلب بازگشتند تاکید کرد: ورود نیروهای سوری به شهر عفرین عواقب وخیمی در پی خواهد داشت.
عبرتگیری از سرنوشت کُردهای عراق
نماینده اقلیم کردستان عراق در مسکو با استقبال از خبر مربوط به توافق دولت سوریه و نیرهای کُرد این کشور برای مقابله با تجاوز ترکیه از کردهای سوریه خواست با عبرت گیری از سرنوشت کُردهای عراقی در جریان همهپرسی تجزیهطلبانه، اشتباه آنها را در سوریه تکرار نکنند و با دولت مرکزی به توافق برسند.
«آسو طالبانی» از کردهای سوریه خواست با عقلانیت و در نظر گرفتن شرایط ضمن گفتگو با دولت مرکزی سوریه از آسیب دیدن غیرنظامیان در حملات ارتش ترکیه جلوگیری کنند. وی با اشاره به ورود ارتش سوریه به عفرین و توافق کردها با دولت مرکزی این کشور گفت: این بهترین راه حل برای کردهای سوریه است.
وی همچنین اذعان کرد: کردهای عراق در اجرای همهپرسی استقلال منطقه کردستان از دولت مرکزی عجله کردند و در نهایت این ما بودیم که خسارت و آسیب شدیدی دیدهایم چرا که همه کشورهای همسایه و جهان به ما نسبت به تبعات وخیم اینکار هشدار داده بودند.