نظارتهای مردمی بخشی از فرآیند نظارت و ارزشیابی عملکرد کارکنان اداری است
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی وقضایی ، وحید میرحسینی مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه در چهارمین نشست مدیران نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری دادگستریهای سراسر کشور ضمن عرض تسلیت به مناسبت فرا رسیدن ایام شهادت حضرت زهرا (س) اظهار کرد: همه ما انسانها در تعاملاتی که در زندگی خود با آن مواجه هستیم بر اساس مبانی دینی باید سه عنصر و نکته را در ذهن و رفتار خود دنبال کنیم که اگر این سه عنصر و نکته در زندگی ما جریان داشته باشد در تعاملات خود با مردم عملکرد بهتری خواهیم داشت.
میرحسینی اظهار کرد: اولین نکته و عنصر ایمان به خداوند متعال است؛ این عنصر یک مبنای اساسی است و از اینجا حرکت رو به رشد انسان چه حرکت فردی و چه حرکت جمعی آغاز میشود.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه بیان کرد: دومین عنصری که سازنده مبانی نظری ما است علم و دانش است. سومین عنصر هم نهایتاً اخلاق است که اگر ما این سه نکته و عنصر را باهم نداشته باشیم در تعاملات فردی و اجتماعی خود دچار مشکل خواهیم شد.
این مقام قضایی تصریح کرد: این سه نکتهای که عنوان شد نیاز به نگهداری و محافظت دارد؛ یعنی ما در تعاملات خود با دوستان، خانواده، آشنایان و سایر مردم باید این سه عنصر را باهم داشته و آنها را در خود حفظ کنیم، چون اینها به نوعی سازنده شخصیت انسان است یعنی شخصیت انسانی است که میتواند تعامل و پیشرفت را به وجود بیاورد.
میرحسینی در توضیح این نکات ذکر شده عنوان کرد: آنچه که ایمان به خداوند متعال را حفظ و نگهداری میکند پس از عمل به واجبات و ترک محرمات موضوع مستحبات است و در روایات داریم که پس از واجبات، مستحبات است که باید رعایت شود.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه گفت: نکته دومی که به آن اشاره کردیم بحث دانش و علوم بود؛ قرآن کریم در همه جا بر کسب علم و دانش تاکید میکند؛ یعنی یا در کسب اشاره میکند یا در نشر آن تذکر میدهد و یا به کارگیری آن را به ما گوشزد میکند، چون علم ودانش ویژگی نجات دهندگی دارند.
وی ادامه داد: برای حفظ این عنصر هم ما نیاز به بازسازی داریم. یعنی علم و دانش با بازسازی و تقویت نگهداری و حفظ میشود بنابراین بحث مطالعه و آموزش برای نگهداری و حفظ علوم بسیار مهم است لذا صرفاً تحصیل در مدرسه و دانشگاه کافی نیست بلکه این علوم باید دائما در حال افزایش باشند. اینکه گفته میشود بر حسب نیاز به علوم مجهز شوید برای این است که ما دانشی زنده و پویا داشته باشیم.
این مقام قضایی بیان کرد: همانطور که در مقدمه بیان شد سومین نکته بحث اخلاقیات است. در روایات داریم که بخش اخلاق علاوه بر محاسن اخلاقی بحث مکارم اخلاقی هم باید مورد توجه باشد که البته مکارم اخلاق بسیار مهمتر از محاسن اخلاق است؛ بنابراین کافی نیست که ما فقط خوشرو باشیم بلکه باید در درون هم مکارم اخلاق داشته باشیم. یعنی نباید بخل، حسد و کینه در زندگی خود داشته باشیم. چون مثلا درباره حسادت داریم که این صفت به نوعی شرک است. چون خداوند به کسی نعمتی مثل ماشین داده است و کسی که این نعمت را نمیپذیرد مخالفت نعمت الهی است و به نوعی شرک میورزد.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه افزود: این موارد که ذکر شد برای این است که ما این سه عنصر را در خود داشته و دائماً آن را تقویت کنیم، چون ما در مسئولیتی هستیم که توجه به این نکات را ضروری میکند.
میرحسینی اظهار کرد: این سه موضوع مثل یک سازه عمل میکند یعنی باید علاوه بر اینکه با هم باشند در کنار هم باشند.
وی بیان کرد: منابع همه این نکات قرآن، مفاتیح و صحیفه سجادیه است که انسان باید به آنها مراجعه کند و از آنها بهره ببرد.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود بر اهمیت نظارت و ارزشیابی اشاره و تاکید کرد: امر نظارت و ارزیابی با یکسری اهداف، ماموریتها و روشها کار خود را آغاز کرده است که اینها مجموعهای از رویکردها و دیدگاههایی است که در حوزه نظارت وارزشیابی کارکنان وجود دارد.
این مقام مسئول تصریح کرد: کمک به تأمین سلامت کاری کارکنان، کمک به ارتقاء کیفیت، کمک به توسعه فعالیتها، کمک به پیشرفت فردی و کاری بخشی از نگاههای موجود در امر نظارت و ارزشیابی است.
وی در خصوص ابعاد نظارتها باید گفت: ارزیابی کمیت کارها، ارزیابی کیفیت و اثر بخشی کارها، توجه به رشد و ارتقاء کارکنان، رصد برخورد و بازخورد رفتار کارکنان از جمله ابعاد نظارتی در ارزیابی کار کارکنان است.
میرحسینی عنوان کرد: ارزیابی و نظارت بر فعالیت کارکنان اداری باید مبتنی بر ارشاد و هدایت باشد. لذا برای نظارت و ارزشیابی برای اجرای این مأموریت باید بهترین نیروها را در اختیار داشته باشیم.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه در ادامه گفت: موضوع دیگری که باید در امر نظارت و ارزشیابی مورد توجه قرار گیرد موضوع فرهنگ سازی است. این کار نباید به عنوان یک امر منفی تلقی شود بلکه باید یک امر مفید و مثمر ثمر به آن نگاه شود که البته رسیدن به این نگاه بستگی به نوع ارائه این کار دارد.
میرحسینی خاطرنشان کرد: همچنین نظارت و ارزشیابی باید به واقعیتها نزدیک بوده و موثر ساز باشد. یعنی باید به اثرات ارزیابیها هم توجه کرد.
وی تصریح کرد: موضوع دیگری که در امرنظارت و ارزیابی باید به آن توجه ویژهای شود بحث آموزشها است یعنی باید آموزش مستمر را در دستور کار خود قرار دهیم تا بتوانیم موفق باشیم.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه اظهار کرد: طبیعتا نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری در طول این مدت سه سال موفقیتها و البته ضعفهایی داشته است که باید همه این موارد احصاء شده دلایل موفقیت، تقویت و کاستیها برطرف شود.
این مقام قضایی گفت: در نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری باید گفت که ما همه این اقدامات را در سه حوزه و نظام پیگیری و اجرا کردهایم.
وی اظهار کرد: در حوزه ارزیابی مدیریتی نظام ارزیابی را از حالت سنتی به حالتی نوین تغییر دادیم. یعنی به نوعی این نظارت را بازسازی و واقعی سازی کردیم. این بدین مفهوم است که نظارت مدیران ما که یکی از ابعاد نظارتی ما هستند را بازسازی کرده ایم که البته باید همچنان آن را ادامه دهیم در این نظام با نگاه تزریق نگاههای جدید و بومی سازی و ارتقاء آن وارد شده ایم. در این نظام ما باید یک نظام ارزیابی داشته باشیم که به واقعیتها بسیار نزدیک باشد. البته بخش قابل توجهی در این نظام توجه به شاخصها است.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه بیان کرد: نظام دیگری که ما کارها را بر روی آن متمرکز کردیم نظارت سازمانی است. این نظارت سازمانی با تلاش و زحمات شما همکاران سومین دوره اش در کشور به خوبی انجام شد.
میرحسینی تاکید کرد: در نظارت سازمانی ما یک اقدام تأسیسی داشته ایم. یعنی ما در نظام قبلی یک نظام بازسازی داشته ایم، اما در نظارت سازمانی اقدام ما بدیع و تأسیسی بوده است که البته قطعا باید آن را ارتقاء دهیم و فرهنگ آن را کامل کنیم تا بتوانیم اثرات آن را به صورت ملموسی مشاهده کنیم.
وی عنوان کرد: سومین نظام که ما آن را در کار خود دنبال کردیم در واقع نظامی است که در خصوص پاسخگویی به مردم است. یعنی نظارت مردمی را میتوان از این نظام استخراج کرد. در این نظام مردم حق دارند بر کار ما نظارت کنند و ماهم باید پاسخگوی مردم باشیم. این نظام هم مبتنی بر عقل و منطق است.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه گفت: در این سه نظام و حوزه که ذکر شد چیزی که باید دنبال کنیم توانمند سازی است. یعنی علت اینکه چرا کارهای یک فرد ضعیف است باید بررسی شود و سپس کمک کنیم که این فرد به سطح مطلوب یا نزدیک به سطح مطلوب برسد.
میرحسینی بیان کرد: اگر مدیران میخواهند به ما نتیجه ارزیابی بدهند باید ارزیابی آنها واقع بینانه باشد مثلا وقتی مدیری به یک فرد نمره ۱۷ میدهد باید بررسی کنیم که چرا این فرد سه نمره کم داشته است و باید کمک کنیم که این سه نمره را کسب کند.
این مقام قضایی افزود: ما در حوزه نظارت سازمانی باید رویکرد انتقال تجربیات را دنبال کنیم. چون اعتقاد داریم که وقتی ما یک بازرسی را انجام میدهیم اگر آن فرد آگاهی و تجربههای دیگران را دراختیار داشته باشد کارش را بهتر انجام میدهد؛ لذا اگر نظارت سازمانی میخواهد موفق باشد باید انتقال تجربه را به نحو مطلوبی انجام دهیم.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه در ادامه اظهار کرد: نظارت و ارزیابی باید مشورت پذیر، انتقاد پذیر، انعطاف پذیر، منطقی بودن و مشارکت پذیر باشد تا به موفقیت برسد.
میرحسینی تاکید کرد: سومین بحث در بخش نظارت مردمی این است که این نظارت باید مبتنی بر رفتار اقناعی و پاسخگویی باشد. مثلا اگر تأخیری در کار داشته ایم باید تأخیر خود را توضیح دهیم و طرف را قانع کنیم.
وی عنوان کرد: خوشبختانه بحث نظارت وارزیابی از دوره تعارض گذشته و در دوره انتهایی تعامل هستیم. با کمک ابزار فرهنگ سازی توانسته ایم این مراحل را رد کنیم و انشاءالله با آغاز سال ۹۷ دوره تعالی ما آغاز خواهد شد.
مدیرکل نظارت و ارزشیابی کارکنان اداری قوه قضاییه در پایان ضمن تقدیر و تشکر از زحمات همکاران خود در سراسر کشور گفت: امیدواریم با ادامه این تلاشها و زحمات بتوانیم گام موثری را در بهبود عملکرد کارکنان اداری داشته باشیم.