هر آنچه که از استان خراسان رضوی نمی دانید!
به گزارش گروه فضای مجازی ، استان خراسان رضوی یکی از استانهای خراسان در شمال شرقی ایران به مرکزیّت مشهد است که از شمال به جمهوری ترکمنستان، از شمال غربی به استان خراسان شمالی از شرق به کشور افغانستان، از جنوب به استان خراسان جنوبی و از غرب و شمال غربی به استان یزد، اصفهان، سمنان و گلستان محدود میباشد.
واژهٔ رضوی در نام این استان، به مقبرهٔ علی بن موسی الرضا در مرکز این استان اشاره دارد.
خراسان رضوی از ۲۸ شهرستان، ۷۰ بخش و ۱۶۴ دهستان تشکیل شدهاست.
خراسان، در طول تاریخ شاهد ظهور و سقوط سلسلهها و دولتهای بسیاری در قلمرو خود بودهاست. اقوام مختلف اعراب، ترکها، کردها، مغولها، ترکمنها و افغانها زمان به زمان به این منطقه تغییرات را به ارمغان آوردهاند.
جغرافیدانان باستان، ایران را به هشت بخش تقسیم کردهاند که خراسان بزرگ شکوفاترین و بزرگترین قلمرو بودهاست.
امپراتوری اشکانیان برای چندین سال در نزدیکی مرو در خراسان مستقر بودهاست. در دوران ساسانیان نیز استان توسط یک سپهبد که پادگوسبان نامیده میشده و چهار مرگراوس (margraves) که هر یک، فرمانده یکی از چهار بخش استان بودهاند، حکومت میشدهاست.
در دوران فتوحات مسلمانان در ایران، خراسان به چهار بخش تقسیم گردید و هر بخش به اسم شهر بزرگ خود یعنی نیشابور، مرو، هرات و بلخ نامیده شدند.
قدیمیترین آثار حیات انسانی در ایران، شامل تعدادی ادوات و دستافزارهای سنگی با قدمت تخمینی ۸۰۰ هزار سال قبل، متعلق به دوران پارینه سنگی قدیم، از بستر رودخانه کشف رود مشهد بهدست آمدهاست. در حالیکه قدیمیترین مکانهای استقرار انسان، حداکثر با قدمت ۱۰۰ هزار سال در نواحی دیگر ایران نظیر آذربایجان، لرستان و غیره شناسایی شدهاند.
استان خراسان رضوی، قسمت نسبتاً کوچکی از خراسان تاریخی است. سرزمینی که در گذشته نواحی بسیار گستردهای را در بر میگرفته و قلمرویی یکپارچه داشتهاست. اما امروزه بخشی از آن شامل سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی و قسمتهایی از استانهای دیگر، در کشور ایران واقع است و بخشهای بزرگتری از آن در کشور افغانستان و جمهوریهای شمال و شمال شرق ایران قرار دارد. خراسان بزرگ تاریخی، یکی از کانونهای شکلگیری تمدن بشری بوده و چه در دورانهای کهن و پیش از اسلام و چه در دوران تمدن اسلامی، مردمانی هوشمند و سخت کوش در آن میزیستهاند که در پیدایش و گسترش دانش و فرهنگ و پدیدآوردن عناصر تمدنی نقش بسزایی ایفا کردهاند.
در سال ۱۳۸۳ طبق قانون استان خراسان به سه استان به شرح ذیل تقسیم گردید:
- استان خراسان شمالی به مرکزیت بجنورد شامل شهرستانهای شیروان، بجنورد، جاجرم، مانه و سملقان، اسفراین و بخشهای تابعه و شهرستان فاروج منتزع از شهرستان قوچان.
- استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند شامل شهرستانهای بیرجند، قائنات، نهبندان، سربیشه و بخش سرایان منتزع از شهرستان فردوس و بخشهای تابعه.
- استان خراسان رضوی به مرکزیت مشهد شامل شهرستانهای مشهد، قوچان (بهاستثنای شهرستان فاروج)، بجستان درگز، چناران، سرخس، فریمان، تربتجام، تایباد، تربت حیدریه، فردوس (به استثناء بخش سرایان)، خواف و رشتخوار، کاشمر، بردسکن، نیشابور، سبزوار، گناباد، کلات و خلیلآباد و بخشهای تابعه.