قدیمیترین موزهی مردم شناسی ایران را بشناسید +تصاویر
به گزارش گروه فضای مجازی ، موزه مردم شناسی تهران در سال ۱۳۱۴ بنا و در سال 1347 به کاخ ابیض در مجموعه کاخ گلستان در میدان ۱۵ خرداد تهران منتقل شد.
موزه ی مردم شناسی کاخ گلستان قدیمی ترین موزه ی مردم شناسی در سطح کشور است که بازدیدکننده را با نکته نکته زندگی ایرانیهای 60-70 سال قبل و پیش از آن آشنا میکند.
تاریخچه موزه:
در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه، شاه سلطان عبدالحمید، پادشاه عثمانی مقداری اثاثیه ارزشمند و گرانبها برای شاه ایران فرستاده چون در آن هنگام تقریباً همه کاخ ها و تالارهای سلطنتی با تابلوها و اثاثیه متعدد پر و آراسته شده بود، از این رو ناصرالدین شاه تصمیم گرفت که در گوشه جنوب غربی محوطه کاخ گلستان، که سابقاً محل کلاه فرنگی یا برج آغامحمدخانی بود، کاخ جدیدی بنا کند و هدایای سلطان را در آن جای دهد.
این بنا به علت سفیدی رنگ نمای ساختمان، که به شیوه بناهای قرن ۱۸ اروپا گچبری و نماسازی شده بود و نیز به سبب آنکه پلهها سراسری کاخ مرمر سفید رگهدار بود، کاخ ابیض نامیده میشد.
کاخ ابیض از همان ابتدای بنای خود به جلسات هیئت دولت اختصاص یافت. جلسات تا سال ۱۳۳۳ شمسی، در این کاخ و در تالار سلطان عبدالحمید تشکیل میشد. در سال ۱۳۴۴ به سبب تاجگذاری محمدرضا شاه پهلوی در ضلع غربی و نیز طبقه پایین ساختمان تغییراتی به وجود آمد و از سال ۱۳۴۷ تا به امروز به موزه مردمشناسی تبدیل شد.
این موزه مردم دو طبقه است و دارای غرفه های مختلفی است که به شیوه ی موضوعی دسته بندی شده اند.
طبقه ی همکف شامل بخش اداری و تالارهای نمایش است. طبقه ی اول نیز شامل انواع پوشش ها و تالار عاشورا و نمایش قرار گرفته است. انواع پوشش ها، مشاغل، آداب و سنت ها و هر آنچه که مربوط به زندگی روزمره مردمان روزگار قدیم تهران و شهرستان ها بوده در این موزه گردآوری و به نمایش گذاشته شده است. این موزه مجموعا دارای چهل و هفت غرفه و سالن سخنرانی است.
این موزه دارای کارگاههای خطاطی، عکاسی، مجسمه سازی، نجاری و نیز کتابخانه، قرائت خانه، سالن سخنرانی و چهل و هفت غرفه مربوط به آثار گردآوری شده از سراسر ایران است. آثار موزه به شیوه موضوعی طبقهبندی شده و به نمایش در آمدهاند.
در اراتباط با بنای موزه مردم شناسی تهران باید گفت که در پنجرههایی که در این عمارت بکار رفته، به سبب تاثیر معماری اروپایی نقش ها ساده شده و از خطوط منحنی استفاده شده و به گره خورشیدی نامگذاری شده؛ ولی درب ورودی کاخ کاملا طبق نقوش هندسی معماری قاجار ساخته شده که از گره هشت مشبک در زمینه نیمدایره استفاده شده است.
پلکان مرمرین مفروشی راه ورود به طبقه ی اول کاخ است که گفته می شود یکی از دلایل نام گذاری این کاخ به نام کاخ ابیض وجود همین پلکان با مرمر سفید رگه دار است. هممچنین این پلکان دید خوبی ایجاد کرده و نورگیر مناسبی برای سایر فضاها شده است.
دور تا دور فضای پلکان ویترین هایی قرار دارد که در آن عروسک های نمایشی کوچک با صورت های عجیبی چیده شده اند.دیوار ها نیز با دست بافته ها و سنگدوزهای نقش شاهان قاجار و همچنین تابلوهایی از آخرین شاگرد کمال الملک،حسین شیخ پوشانده شده است. تالاری در طبقه ی اول قرار دارد که در آن وسایل مربوط به تعزیه خانی های تکیه دولت و سایر اماکن مذهبی قرار دارد.