احیا چله کوچک با بچه ها/ کوسه گلین نوید بهار داد
آیین چله کوچک و کوسه گلین همراه با آموزش برای کودکان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، کودکان کوسه شده اند، شعر میخوانند و بازی میکنند. در میان شادی شان به پیشواز بهار رفته و آیینهای را یاد میگیرند که طی هزارهها در دل ایران شکل پیدا کرده است. چله کوچک و کوسه گلین حالا سالهاست فراموش شده اند و کمتر جایی میتوان برگزاری آن را دید. امسال فعالان میراث فرهنگی کاشان برنامه ویژهای برای این آیین داشتند تا آن را به کودکان یاد دهند و رسوم ایرانی را زنده نگه دارند.
امیر سهرابی، پژوهشگر و مدیر موزه عروسک و اسباب بازی کاشان در این باره به میگوید: در این سالها بیشتر جشن سده مطرح شد، اما یک آیین در حال فراموشی است. چله کوچک و مراسم کوسه گلین آیین در حال فراموشی است. در چله کوچک در استانهای مرکزی، همدان، زنجان، آذربایجان غربی، کردستان و معمولا توسط چوپانان برگذار میشود آیینی است که بانامهای کوسه، کوسه گلین، آق کوسا قاراکوسا شناخته میشود. کوسا باقیمانده یک آیین مرتبط با باروری وزایش دام و از طرفی جشنی برای تاب آوری سردترین روزهای زمستان ونویدبخشی گرم شدن زمین در جوامع روستایی است.
او در توضیح کوسه گلین میگوید: کوسه گلین توسط چوپانهای حوزه زاگرس انجام میشده است. یک چوپان تبدیل به کوسه میشود، روی خود پوست میاندازند، شاخ میگذارد و زنگوله و نمادهای مرتبط به زایش و باروری را به خود آویزان میکنند. یک مرد دیگر هم لباس زنانه میپوشد و زن کوسه میشود. اینها در روستا میگردند، در خانهها را میزنند و وارد خانهها میشود.
سهرابی اضافه میکند: ترانههای در پیشواز بهار میخوانند و نوید رفتن زمستان را میدهند. وسط مراسم کوسه خودش را به مردن میزند. زن صاحبخانه روغن زرد بر دهن کوسه میگذارد و او زنده میشود و ترانهها را ادامه میدهد. در آخر هدایایی از صاحبخانه میگیرند و میروند.
بیشتر بخوانید: عروسکهایی برای طلب باران
پژوهشگر آیینها و بازیها با اشاره به آموزش بچهها در چنین رویدادهایی میگوید: در موضوعات آیینی ما تعداد زیادی ترانه ها، نمایشها و گونههایی خاص ادبیات عامیانه وجود دارد که ابعاد متنوع اجرایی دارد و کلی موسیقی و بازی در آن ها نهفته است. بچه ها به دلیل ساده و صمیمی بودند آن به راحتی با آن ارتباط برقرار می کنند و از آن لذت می برند.
سهرابی با اشاره به چند وجهی بودن این آیین ها می گوید: میراث ناملموس را نمی توان با مقاله به بچه های یاد داد. آنها با لذت این آیین را اجرا می کنند و در آن نقش دارند و در یادشان می ماند. میراث ناملموس ایران باید با آموزش های اینچنین در بین نسل ها ماندگار شود تا خطر فراموش شدن آن را تهدید نکند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *