برداشت بیش از ۸۰ درصد از منابع آب زیرزمینی تا سال ۲۰۴۰/ضرورت مقابله با بحران آب از هم اکنون
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، کاهش میزان بارش طی چند سال گذشته و روند صعودی برداشت از آب های زیرزمینی اقلیم ایران را به عنوان یکی از خشک ترین مناطق جغرافیایی در منطقه تبدیل کرده است.
برداشت از آب های زیرزمینی که به مثابه مکنده جان آب های زیر زمینی به حساب می آید طبق آمار رسمی به ۶ تا ۱۱میلیارد مترمکعب بیش از حد مجاز رسیده است.
بنا بر گزارش های اعلام شده برداشت از آبهای زیرزمینی توسط چاهها، عملاً حدود 42 میلیارد مترمکعب است که طبق برنامه ریزی های برنامه ششم توسعه باید 11 میلیارد مترمکعب از آن کاهش یابد تا پس از 20 سال بتوانیم منابع آب زیرزمینی را به حالت اولیه خود باز گردانیم.
این اقدام با توجه به تعداد بالای چاه های مجاز و غیر مجاز کار را سخت تر می کند به گونه ای که تعداد کل چاههای کشور در حدود 750 هزار حلقه به شمار می آید که از این تعداد تنها در حدود 450 هزار حلقه از آن مجاز است.
پیش بینی های جهانی به این صورت است که تا سال 2040 میلادی ایران بیش از 80 درصد از آب های زیرزمینی خود را برداشت کرده که اگر از هم اکنون به مقابله با این شرایط نرویم به طور قطع با قحطی آب در سال های آینده روبه رو خواهیم شد.
نگاهی به شرایط سایر کشورها نیز نشان می دهد 25 کشور درگیر تنش آبی به نسبت شدید هستند که در این میان ایران در جایگاه 13 قرار دارد.
بنا بر دسته بندی صورت گرفته بحرین، کویت، قطر، سان مارینو، سنگاپور، امارات، فلسطین در بدترین شرایط و پاکستان، شیلی و سوریه در شرایط به نسبت بهتری قرار دارند.
جدی بودن بحث بحران آب در کشور تا جایی پیش رفته که در اولویت های نخست سیاست گذاران و مسئولان این حوزه قرار گرفته است.