معرفی بازاربزرگ اردبیل
به گزارش گروه فضای مجازی ، بازاربزرگ اردبیل در میانه شهر و در طرفین خیابان امام خمینی یکی دیگر از یادگاری های دوره صفوی و پیش از آن است.
در قرن دهم هجری در زمان حکومت شاه تهماسب اول بازارهای اردبیل از رونق بسیار زیادی برخوردار بودهاند.
در قرن هفتم و هشتم بازار اردبیل رونق فراوانی داشت و در دورههای بعد نیز، قسمتی از بازار بزرگ و تیمچهها و سراها از موقوفات بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی بهشمار میرفت و درآمد و عواید حاصله به مصرف مخارج این بقعه میرسید.
از تقسیمبندی کلی بازار اردبیل میتوان به بازار بقالان، قصابان، خراطان، سراجان، قیصریه، چاقوفروشان، کلاهدوزان و بسیاری سرای دیگر اشاره کرد.
راسته های موجود در بازار اردبیل عبارتند از : راسته اصلی بازار، راسته قیصریه، علافان، راسته پیر عبد الملک، بازار زرگران، سراجان، بازارچه زنجیرلی، پارچه فروشان، کفاشان، مسگران، چاقو سازان، آهنگران و سراهای آن ها.
قسمت عمده بازار اردبیل در خیابانکشىهاى نیم قرن گذشته تخریب شده و ارتباط بعضى از بخشهاى آن با هسته مرکزى بازار از بین رفته است.
مجموعه بازار بزرگ اردبیل با طاق های جناغی و گنبدهای ساده پوشش یافته روشنایی داخل بازار از طریق روزنه های تعبیه شده در پوشش های گنبدی تأمین می شود.
بخش اصلی سرا فضایی مستطیلی می باشد که پوشش آن متشکل از نه گنبد در میانه با چهار ستون مدور از سنگ خارا نگهداری می شود.
از دیگر بخش های مهم بازار، چهار سوق یا بازار بزرگ قیصریه است. بر سر بازارچه شمال شرقی، سنگ نبشته ای به چشم می خورد که به علت فرسودگی امکان قرائت آن وجود ندارد.
این سنگ نوشته حاوی نام بانی و تاریخ ساخت بنای بازار اردبیل است.
مجموعه تاریخی بازار اردبیل در سال های اخیر از طرف سازمان میراث فرهنگی تعمیر و مرمت شده و به شماره 1690 به ثبت تاریخی رسیده است.