افزایش ۲۰ درصد قیمت نهادههای دامی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، با توجه به افزایش قیمت نهادههای دامی در ماههای اخیر شاهد افزایش قیمت انواع گوشت در بازار هسیتم در این رابطه گفتوگویی انجام دادیم با سلطانی تولید کننده دام که در ادامه میخوانید:
میزان:افزایش قیمت نهادههای دامی چه تاثیری بر قیمت تمام شده تولید دارد؟
سلطانی: با توجه به آنکه بیش از ۶۵ درصد هزینههای تولید محصولات دامی به تامین نهادههای خوراک دام باز میگردد، تغییر و تحول در قیمت نهادهها به طور مستقیم قیمت تمام شده تولید را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
میزان: چه میزان کنسانتره از طریق واردات تامین میشود؟
سلطانی: ۱۰ میلیون تن اقلام کنسانتره از طریق واردات تامین میشود، افزود: قیمت اقلام، متاثر از قیمتهای جهانی و بهای نرخ ارز است.
میزان: نوسان نرخ ارز چه تاثیری بر قیمت نهادههای دامی داشته است؟
سلطانی: بیثباتی سیاست نرخ ارز بازار داخلی و نوسان قیمتهای جهانی، به اقلام خوراک دام شوک وارد کرده است، بنابراین وزارت جهاد کشاورزی و دولت باید راهکارهایی جهت ثبات قیمت تمام شده کالای وارداتی به کار گیرند، افزایش قیمت نهادههای دامی حاصل تخصیص نامناسب و بی موقع نوسان نرخ ارز است که بحران قیمتی دامن میزند.
میزان: شایعات عدم تخصیص ارز دولتی به تولید کنندگان چه تاثیر بر روی قیمت نهادههای دامی داشته است؟
سلطانی: با توجه به شایع حذف دلار دولتی برای تولید کنندگان قیمت نهادههای دامی به یکباره افزایش پیدا کرد و این در حالی است که خرید این محصولات به چند ماه گذشته باز میگشت، ولی با این وارد کنندگان با تاثیر از افزایش قمیت دلار قیمت نهادههای دامی را افزایش دادند که در این بین مجدد اعلام شد که برای سویا و ذرت ارز دولتی پرداخت میشود که در این بین با توجه به نوسان قیمتها بازهم شاهد گرانی در بازار نهادههای دامی بوده ایم.
میزان: قیمت علوفه نسبت به سال قبل چه میزان افزایش داشته است؟
سلطانی: قیمت اقلام علوفهای نسبت به مدت مشابه ۳۰ درصد افزایش داشته و نوسان قیمت اقلام وارداتی تاثیر مستقیمی برافزایش نرخ علوفه حجیم، اقلام کم ارزش همچون کُلَش و سبوس، علوفه و کاه داشته است.
میزان: تغییر در قیمت اقلام کنسانتره چه تاثیری بر قیمت دام دارد؟
سلطانی: با وجود نبود کنترل و مدیریت در قیمت اقلام علوفه ای، نمیتوان ادعا کرد که در زمینه مصالح مصرف کننده و تثبیت قیمت در بازار، موفق خواهیم بود؛ به علاوه تنظیم بازار محصولات دامی تاثیر مستقیمی در نهادههای تولید دارد، اما تا کنون مسئولان امر در این زمینه سیاستهای با ثباتی به کار نگرفته اند.
میزان: واردات جو در حال حاضر به چه صورت انجام میشود؟
سلطانی: با وجود هشدارهای مکرر مبنی بر تخصیص ارز مبادلهای به واردات جو این امر صورت نگرفته است، به همین سبب نسبت به آینده جو کشور نگران هستیم.
میزان: جو جز خوراک اصلی دام محسوب میشود؟
سلطانی: با توجه به تغییرات در نرخ ارز متقاضی و قیمتهای جهانی، واردات برای تجار صرفه اقتصادی ندارد و در نهایت با بحران واردات جو در آینده روبرو خواهیم شد.
میزان: برای مشکلات حوزه خوراک دام و اقلام علوفهای راهبرد مشخصی اجرا شده است؟
سلطانی: اکنون در بازار عرضه نهادهها ثباتی وجود ندارد و قیمتها مدام در حال نوسان هستند، به طوریکه نسبت به مدت ۴ ماه گذشته ۲۰ درصد رشد داشته است.
میزان: چه میزان هزینههای تولید محصولات دامی را خوراک دام تشکیل میدهد؟
سلطانی: ۷۰ درصد هزینههای تولید محصولات دامی را خوراک دام تشکیل میدهد، نبود مدیریت و تدبیر برای کنترل بازار نهادهها، ساختار تولید را از بین خواهد برد.
میزان: اتخاذ سیاست ثبات در قیمت توزیع اقلام علوفهای چه تاثیری دارد؟
سلطانی: در مواقعی که قیمت اقلام علوفهای افزایش مییابد، شرکت پشتیبانی امور دام با استفاده از ذخایر استراتژیک میتواند از نوسان قیمتها در بازار جلوگیری کند.
میزان: شرکت پشتیبانی امور دام در توزیع نهادهها تاثیری داشته اند؟
سلطانی: با توجه به آنکه نهادههای خوراک دام در تولید محصولات استراتژیک سبد غذایی قشرهای ضعیف جامعه نقش بسزایی دارد، ثبات قیمت اقلام منجر به خرید محصولات با بهای مشخص خواهد شد.
میزان: واسطهها چه تاثیری بر قیمت محصولات دامی دارند؟
سلطانی: واسطهها دلیل اصلی افزایش قیمت محصولات دامی در بازار هستند و خریداران بیشترین ضرر را از نوسان ارز میبینند، زیرا با افزایش ۳۰ درصدی قیمت نهادههای دامی این روند بر روی دام و قیمت گوشت نیز خودنمایی خواهد کرد و مردم باید محصولات گوشتی را با قیمت بیشتری خریداری کنند.
میزان: چه تعداد از واحدهای تولید شیر و گوشت در کشور فعال هستند؟
سلطانی: تولید کنندگان در کشور به سود ۱۰ درصدی قانع هستند، ولی در شرایط موجود به این سود هم دست پیدا نمیکنند و در حال حاضر ۴۰ درصد از واحدهای تولیدی شیر و گوشت در کشور تعطیل هستند.
میزان: وارادت گوشت از سایر کشورهای چه تاثیر بر روند تولید داشته است؟
سلطانی: مسئولین به جای رسیدگی به شرایط تولید کنندگان داخلی در تلاش برای واردات گوشت از کشورهای مختلف به خصوص برزیل و آسیای میانه هستند که ادامه این روند واحدهای تولیدی بیشتری را به تعطیلی سوق خواهد داد.
میزان: آیا امکانات برای پرورش دام در کشور مناسب است؟
سلطانی: امکانات بسیار مناسبی در کشور برای پرورش دام وجود دارد و اگر از این امکانات استفاده و به تولیدکنندگان توجه بیشتری شود نیازی به وارادت گوشت از سایر کشورها نخواهیم داشت و در مقابل صادرات نیز افزایش مییابد، ولی در حال حاضر میزان بهره وری بسیار پایین است.
میزان: کلام آخر؟
سلطانی: با واگذار کردن کارهای این چنینی به بخش خصوصی و خروج آن از دست دولت شاهد رشد بیشتر تولید محصولات دامی در کشور و نوسان کمتر قیمتها در بازار خواهیم بود که در این شرایط تمامی افراد جامعه با توجه به توانایی خود میتوانند سهمی از گوشت را در سفره خانواده خود داشته باشند.