وی اظهار داشت: اتباع خارجی میتوانند از حمایتهای بلندمدت سازمان شامل پرداخت مستمری بازنشستگی، مستمری بازماندگی، مستمری از کارافتادگی کلی غیرناشی از کار و مستمری ازکارافتادگی کلی و جزئی ناشی از کار برخوردار شوند. همچنین تعهدات کوتاهمدت مانند حمایت در برابر حوادث و بیماریها، پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری، پرداخت غرامت دستمزد ایام بارداری، پرداخت غرامت نقص عضو، پرداخت هزینه کفن و دفن، کمک هزینه ازدواج و کمک هزینه وسایل پزشکی شامل حال آنها میشود.
جودکی عنوان کرد: اکثر اتباع خارجی که بیش از ٢٠ سال در کشورمان اقامت دارند و تاکنون نیز به کشورشان باز نگشته اند و سابقه کار دارند به علت بیمه نبودن، مشمول هیچ گونه حقوقی نشده اند.
به گفته وی، در حال حاضر بیش از ٣٢ هزار اتباع خارجی داخل کشور تحت پوشش تامین اجتماعی قرار گرفتهاند که از این تعداد ٣٣ درصد بیمه اجباری،٣٣ درصد بیمه اختیاری، ٢٨ درصد حرف و مشاغل آزاد و ۶ درصد سایر بیمهها هستند و براساس آخرین آمار به ترتیب اتباع افغانستان، عراق، هند، پاکستان و چین بیشترین بیمه شده را در کشور دارند.
جودکی اعلام کرد: اتباع خارجی که نزد کارفرما مشغول به کار هستند و رابطه مزدبگیری دارند و همچنین دارندگان حرف و مشاغل آزاد، زنان خانهدار، طلاب و روحانیون خارجی و افرادی که علاقمند هستند تا به صورت اختیاری بیمه خود را ادامه دهند، میتوانند از مزایا و خدمات سازمان تامیناجتماعی استفاده کنند.
وی خاطرنشان کرد: طبق قوانین، صاحبان حرف و مشاغل آزاد (خویشفرمایان) با شرط سنی حداکثر ۵٠ سال و دارا بودن مجوز اشتغال میتوانند به شعب تامیناجتماعی مراجعه و نسبت به انعقاد قرارداد اقدام کنند.
مدیر کل اتباع سازمان تامین اجتماعی به وضعیت بیمهای ورزشکاران خارجی مانند مربیان خارجی تیمهای ایرانی یا ورزشکاران خارجی که در تیمهای ایرانی در داخل کشور حضور دارند نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه ورزشکاران خارجی براساس ماده ١٢٠ قانون کار به منظور ادامه فعالیت ورزشی خودشان پروانه کار دریافت میکنند لذا مشمول ماده ۵ قانون تامیناجتماعی هستند که در این رابطه براساس مکاتبه با وزیر ورزش، به فدراسیونهای فوتبال، والیبال، بدمینتون، اسکواش، هندبال و… دستور داده شده که لیست حق بیمه مربیان، بازیکنان و ورزشکاران خارجی که در باشگاههای ورزشی ایران اشتغال دارند را به سازمان ارائه تا از خدمات سازمان استفاده کنند.
جودکی در رابطه با روند شناسایی دقیق اتباع خارجی نیز اظهار کرد: با توجه به طراحی سامانه متمرکز اتباع، چنانچه تبعه خارجی دارای شماره اختصاصی (که بر روی کارت مجوز اشتغال و اقامت آنها درج شده است) باشد، کاربر شعبه تامیناجتماعی با وارد کردن این شماره میتواند صحت و سقم اطلاعات هویتی فرد را مشاهده و تائید کند که این امر در تسریع روند شناسایی این افراد بسیار موثر بوده است.
وی به بیمه ایرانیان مقیم خارج نیز اشاره کرد و گفت: جهت برخورداری اتباع ایرانی مقیم خارج از مزایای گسترده تامین اجتماعی نیز الزاماتی مورد نیاز است که از آن جمله میتوان به استفاده از فن آوریهای نوین در خصوص ارائه خدمات غیر حضوری، تسریع و تسهیل ارائه خدمات با توجه به بعد مسافت و مناسبتهای مختلف با سایر کشورها، ایجاد سامانه متمرکز برای آنان که اکنون این سامانه طراحی شده و در حال ارتقا میباشد و نیز تعامل و هماهنگی با سایر مراکز اشاره کرد.
مدیر کل اتباع سازمان تأمین اجتماعی تاکید کرد: اتباع خارجی که به صورت قانونی در کشور اشتغال دارند هرچه سریعتر به شعب سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنند و در جریان مزایای پوشش بیمهای خودشان قرار گیرند و متناسب با شرایط کاری خود حتما یکی از گزینههای بیمهای را انتخاب کنند همچنین به کارفرمایان توصیه میکنیم که به دلیل تبعات به کارگیری نیروهای اتباع خارجی غیرمجاز از به کارگیری آنها خودداری کنند و از اتباع خارجی دارای مجوز کار استفاده و آنها را نیز نزد سازمان تامین اجتماعی بیمه کنند.
مدیر کل تامین اجتماعی گلستان نیز ضمن برشمردن فواید و مزایای بیمه اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج گفت: اداره کل اتباع این سازمان نقش مهمی در رسیدگی به امور بیمهای اتباع خارجی و پناهندگان دارد و بی شک گسترش خدمات بیمهای و درمانی افراد خارجی در کشور که دارای کارت اقامت معتبر و پروانه کار هستند خود باعث پیشرفت و آرامش روانی و معیشتی جامعه میشود.
علی اصغر نیک نیا افزود: همکاری و هماهنگی بخشها و دستگاههای ذیربط و نیز انعقاد توافقنامههایی بین ایران و دیگر کشورها در گسترش پوشش بیمهای اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور نقش مهمی دارد و این سازمان با توسعه و خلق منابع جدید میتواند با سرعت بیشتری جهت رسیدن به اهداف عالی سازمانی و انسانی خود حرکت کند.
وی تاکید کرد: اتباع بیگانه دارای مجوز اشتغال و اقامت در ایران بیمه میشوند و در حال حاضر بیمه اتباع بیگانه بدون هیچ مشکلی در تامین اجتماعی این استان انجام میشود و بیمه این افراد همانند ایرانیان شاغل داخل کشور است.
وی اظهار کرد: کارفرمایان میتوانند برای بیمه کارگران غیر ایرانی با در دست داشتن مدارکی مانند روادید، گذرنامه و مجوز اشتغال نیروهای خود به شعب تامین اجتماعی گلستان مراجعه کنند و با تکمیل فرم و پرسشنامه و همچنین پرداخت حق بیمه نسبت به بیمه تامین اجتماعی آنان اقدام نمایند.
نیک نیا از کارفرمایانی که اتباع بیگانه مشمول قانون تأمیناجتماعی را به کار میگمارند خواست با ارائه مدارک معتبر مانند روادید ورود با حق کار مشخص به همراه پروانه کار یا مجوز اشتغال معتبر صادره توسط اداره اتباع بیگانه حوزه محل اشتغال، گذرنامه، فرم تکمیل شده پرسشنامه نام نویسی و لیست پرداخت حقبیمه نسبت به ارسال و پرداخت حقبیمه آنان مطابق مقررات قانون تأمیناجتماعی اقدام کنند.
وی تصریح کرد: اتباع خارجی که دارای پروانه کار یا کارت کار معتبر بوده و در کارگاههای مشمول قانون تامین اجتماعی شاغل باشند مشمول بیمه اجباری هستند.
نیک نیا یادآور شد: اگر کارفرمایان از امضاء و تایید پرسشنامه نامنویسی مشمولان خودداری کنند، اتباع مزبور میتوانند با مراجعه به واحد بازرسی شعبه تامین اجتماعی مربوط درخواست بازرسی نمایند.
مدیرکل تامین اجتماعی استان گلستان اظهار کرد: اتباع خارجی که به صورت خویش فرما در یکی از مشاغل مشمول قانون تامین اجتماعی فعالیت داشته و دارای کارت کار یا پروانه کار معتبر باشند در صورت تمایل میتوانندبا احراز سایر شرایط مقرر در قانون از طریق انعقاد قرارداد بیمه صاحبان حِرَف و مشاغل آزاد نسبت به بیمه پردازی خود اقدام کنند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان گلستان نیز دراین نشست با بیان اینکه استان گلستان یکی از استانهای پذیرای تعداد قابل توجهی از اتباع خارجی است، گفت: برای پوشش بیمه این افراد نیازمند برنامه ریزی اصولی و همکاری بین بخشی هستیم.
دکتر سعید مازندرانی افزود: با تعامل بین بخشی میتوان به نحو مناسب و در زمان صدور مجوز اشتغال و اقامت برای اتباع خارجی امکان بهره مندی آنان از خدمات تأمین اجتماعی را فراهم نمود.
وی در خاتمه با قدردانی از تلاشهای سازمان تأمین اجتماعی در ساماندهی و شناسایی اتباع خارجی افزود: امیدواریم با اطلاعات هویتی که در استان از این قشر وجود دارد، اتباع خارجی مقیم از فرصت فراهم شده جهت بیمه تامین اجتماعی بهرهمند شوند.