"کابل" نهمین شهر آلوده آسیا است
به گزارش سرویس بین الملل ، رئیس اداره ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان میگوید که هرچند در حال حاضر، کابل از نظر آلودگی هوا نسبت به شهرهای اسلامآباد، کراچی و دهلی نو، در وضعیت بهتری قرار دارد؛ اما این شهر نهمین شهر آلوده آسیا است.
در پی افزایش بیش از حد آلودگی هوای کابل، مجلس نمایندگان، روز شنبه (۱۶ جدی) سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست و رئیس کمیسیون جلوگیری از آلودگی هوا را برای پاسخگویی فراخواند.
نمایندگان، وضعیت هوا در شهرهای بزرگ کشور بهویژه کابل را نگرانکننده خوانده و تاکید کردند که آلودگی هوا همانند انتحاری و انفجار، کشنده بوده و جان شهروندان را میگیرد.
نمایندگان همچنین از کمکاری اداره ملی حفاظت از محیط زیست انتقاد و بر شناسایی و مسدود کردن مراکزی که بیشترین آلودگی را در سطح شهر ایجاد میکنند، تأکید کردند.
غلاممحمد ملکیار؛ سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست و رئیس کمیسیون جلوگیری از آلودگی هوا در پاسخ به انتقاد نمایندگان مجلس گفت که این اداره، اقداماتی را در راستای کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از آلودگی بیشتر انجام دادهاست.
آقای ملکیار اما خاطرنشان کرد که اقدامات صورت گرفته، به هیچ وجه برای این اداره قانع کننده نیست.
به گفته او، اقدامات انجام شده باعث شده تا آلودگی هوا از ۱۵۰۰ به ۴۵۰ میلی مایکرون کاهش یابد؛ اما آنها از این کاهش نیز راضی نیستند.
آقای ملکیار تأکید کرد که باید تدابیر بیشتری سنجیده و اقداماتی جدی روی دست گرفته شود که آلودگی هوای پایتخت بیشتر از این کاهش یابد.
سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست در ادامه افزود که برخی نهادهای دیگر مرتبط با حفاظت از محیط زیست نیز طرحهایی را برای جلوگیری بیش از حد آلودگی هوا تهیه کرده اند.
او اما تاکید کرد که آنان سعی دارند تا این طرحها را به گونهای عملی کنند که به شهروندان کوچکترین زیان اقتصادی وارد نشود.
ملکیار با بیان اینکه برای حمامهای شهر نیز فیلترهای مد نظر گرفته شده تا دود حاصل از سوخت مواد فسیلی را تصفیه کند، گفت که نبود برق این طرح را با مشکل مواجه کرده است.
سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست، با اظهار نگرانی از فعالیت کوره های آجر پزی گفت: اکنون بیشتر از ۳۰۰ کوره آجرپزی در ساحه دهسبز فعالیت دارند که هر داش یک هکتار زمین کشاورزی را تخریب کرده و علاوه بر آن، مصارف آب این داشها نیز بسیار زیاد است که زیانهایی را به محیط زیست میزنند.
آقای ملکیار از قطع بیرویه درختان، تبدیل زمینهای کشاورزی به ساحات تجاری و گدام و تردد بیش از حد وسایط نقلیه استهلاکشده، اظهار نگرانی کرد و گفت که این عوامل بیشترین تاثیر را روی تخریب محیط زیست و آلودگی هوا دارند.
ملکیار همچنین با تاکید بر اینکه باید به ازای هر یک نفر ۵ متر مربع فضای سبز در شهر داشته باشیم گفت که اما تخریب روز افزون باغها و کشتزارها باعث تخریب محیط زیست شده است.
به گفته وی، تخریب محیط زیست به خصوص درختان، باعث شده تا کربون دای اکساید که توسط وسایط نقلیه تولید میشود، تصفیه نشود و هوای شهرها به صورت سرسام آوری آلوده گردد.
سرپرست اداره ملی حفاظت از محیط زیست در حالی از سوی مجلس نمایندگان استجواب شد که همهساله در فصل زمستان، هوای پایتخت بیش از حد آلوده شده و شهروندان را به امراض مختلف مبتلا میسازد.
وزارت صحت عامه نیز چندی پیش گزارش داده بود که سالانه بیش از ۳۰۰۰ نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان میدهند و هزاران تن دیگر به بیماریهای تنفسی دچار میشوند.
به نوشته آوا، از سوی دیگر، آلودگی هوا عامل ۳۰ تا ۳۵ درصد بیماریها در کشور خوانده می شود.
/