اختصاص ظرفیت جذب پرستار به نیروی اداری/دولت شرایط استخدام پرستار را سخت کرده است
محمد شریفیمقدم در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه در خصوص فعالیت پرستاران در مناطق محروم گفت: اعزام پرستاران به مناطق محروم با پزشکان تفاوتهای بسیاری دارد. بر این اساس متخصصان و پزشکان عمومی به منظور اخذ مجوز فعالیت در بیمارستان و یا مطبهای خصوصی ملزم به گذراندن دورههای پزشکی در مناطق محروم هستند. در حالی که پرستاران بعد از فارغالتحصیلی ملزم به گذراندن دوره دو ساله طرح خود بوده، اما به دلیل ازدحام بیش از حد این قشر ، معمولاً افراد باید برای شرکت در دورهها مدت زمان زیادی را در نوبت بمانند.
وی افزود: بر خلاف پایتخت که با کمبود شدید نیروی پرستار روبرو است، در روستاها و شهرستانهای کشور با ازدحام نیروهای پرستاری روبرو هستیم. چرا که به دلیل وجود دانشکدههای پرستاری متعدد با ظرفیت بالا در شهرهای دیگر، تعداد فارغالتحصیلان در این رشته بسیار زیاد است، اما در تهران با وجود تعداد زیاد بیمارستانها، کادر درمانی و نیروهای پرستاری با محدودیت روبرو بوده و بودجهای به این امر اختصاص داده نمیشود.
قائم مقام سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: در کلانشهرهایی، چون تهران، اصفهان و مشهد فارغالتحصیلان رشتههای پرستاری در نوبت گذراندن طرح قرار نگرفته و بلافاصله بعد از اتمام مدت تحصیل مشغول به گذراندن طرح میشوند در حالی که به علت کمبود بیمارستان و مراکز درمانی در شهرهای دیگر همچون کرمان فارغالتحصیلان این رشته سالها در انتظار گذراندن طرح خود ماندهاند.
وی عنوان کرد: بهطور کلی در کشور معضلی به نام کمبود پرستار وجود ندارد و در حال حاضر در همه بیمارستانها و مراکز درمانی براساس حمایتهای مالی و بودجه موجود کادر پرستار به کار گرفته شده است، اما به دلیل ایجاد محدودیت در ظرفیت پذیرش نیروی پرستار در بیمارستانهای تهران با کمبود پرستار روبرو بوده و ارائه خدمات را در مواقعی با مشکل همراه کرده است.
شریفیمقدم در ادامه گفت: دانشکدههای پرستاری در پایتخت معمولاً نیروهای پرستاری با مدرک تحصیلی ارشد و PHD را تربیت کرده و در صورت لزوم ازاین افراد استفاده میکنند. در حالیکه قشر دیگری از فارغالتحصیلان رشتههای پرستاری در تهران که ساکن شهرهای دیگر هستند، به علت عدم توانایی مالی برای تأمین هزینههای مسکن و امرارمعاش بعد از اتمام دوران تحصیل به شهرهای خود بازگشته و مجبور به خانهنشینی شدهاند در حالیکه از ظرفیتهای بالا برای ارائه خدمات درمانی به مردم برخوردار بوده و زمینه برای استخدام این افراد در شهرهای دیگر فراهم نیست و یا ظرفیت کادر درمانی در بیمارستانها و مراکز سلامت استانها تکمیل شده است.
وی افزود: بارها به منظور اعمال تغییرات در سیستم جذب نیروهای پرستاری به وزارت بهداشت انتقاد داشتهایم این در حالی است که استخدام رسمی این نیروها توسط دولت انجام شده و ظرفیت پذیرش این افراد در طی دولتهای گذشته و جدید تکمیل شده است؛ بنابراین دولت به منظور کوچک کردن زمینه استخدامیهای خود سیاستهای جدیدی را در پیش گرفتهاند که بر مبنای آن بودجه مربوط به جذب نیروی پرستاری محدود و استخدامی در این راستا نداریم.
قائم مقام سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: به کار گیری سیاستهای کوچکسازی دولت جدید نباید در حیطه جذب نیروی درمانی و پرستاری اعمال شود چرا که معمولاً در همه کشورهای دنیا امنیت و سلامت از جمله مباحث مهم حاکمیتی است، اما وزارت بهداشت در طی دولتهای گذشته با تراکم نیرو در حوزه اداری و ستادی ظرفیت کادر درمانی و بالینی را اشباع کرده و جایگاه نیروهای درمانی را به نیروهای ستادی و اداری اختصاص داده است.
وی اذعان داشت: بهکارگیری نیروهای پرستاری و آموزش دیده نباید با ازدحام نیروهای اداری در وزارت بهداشت سنجیده شوند بنابراین لازم است دولت نیروهای اداری را از حیطه جذب کادر درمانی جدا کرده و ظرفیت را برای فعالیتهای پرستاران حفظ کند. این در حالی است که به ازای هر تخت بیمارستانی باید یک نیروی پرستار برای ارائه خدمات به بیماران جذب شود. اما سهم فعالیت این نیروها به افرادی غیراز پزشک و پرستار اختصاص داده شده است.
شریفیمقدم استخدام پرستاران را مشکلی جدی در کشور اعلام کرد و گفت: با فعالیت نیروهای آزاد در سیستم درمانی وزارت بهداشت و دولت توان جذب نیروهای جدید را ندارند در حالیکه نیروهای آموزش دیده در کشور بسیارند، اما دچار کمبود ۱۰۰ هزار نیروی پرستار در وزارت بهداشت هستیم و چند صد هزار پرستار بیکار همچنان در نوبت گذراندن طرح بهسر میبرند که این امر ارائه خدمات به مردم را نیز دچار مشکل کرده و بحث درمانی را به تأخیر انداخته است.
وی کمبود پرستار در بیمارستانهای تهران را معضلی بزرگ میداند و فعالیت پرستاران در حیطههایی جز وظایف تعریفشده آنها را عامل کمبود نیرو و عدم استخدام دولت معرفی کرد.
قائم مقام سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: حوزه فعالیت پرستاران در بیمارستانها بهطور واضح تعریف شده است و علاوه بر کار پرستاری در سطح توانبخشی نیز فعالیتهایی برای این افراد تعریف میشود در حالی که متأسفانه به علت بروکراسیهای اداری پرستاران به جای ارائه خدمات درمانی به ضبط و ثبت اداری، نوشتار، اعتبار سنجی و پیروی از سیاستهای کاهش بار مالی بیمارستانها میپردازند در حالی که انجام امور اداری در حیطه وظایف پرستاران نبوده و به علت کمبود نیرو به آنها تحمیل میشود.