نگاهی به بدهی‌های دولت عقلا

8:14 - 02 دی 1396
کد خبر: ۳۷۹۵۶۳
امروز گفته می‌شود این بدهی تا پایان دی ماه ۹۵ بیش از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است. دولت یازدهم بدهکارترین دولت پس از انقلاب است.
نگاهی به بدهی‌های دولت عقلابه گزارش گروه فضای مجازی ، محمدكاظم انبارلويی در یادداشت روزنامه رسالت نوشت: آقای روحانی دولت را از احمدی‌نژاد با ۲۰۰ هزار میلیارد بدهی تحویل گرفت.

امروز گفته می‌شود این بدهی تا پایان دی ماه ۹۵ بیش از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان است. دولت یازدهم بدهکارترین دولت پس از انقلاب است.

رئیس جمهور در گزارش ۱۰۰ روزه عملکرد خود در ششم آذر ۹۲ گفته بود؛ «بدهی دولت به سیستم بانکی در روزی که ما دولت را در مرداد ماه تحویل گرفتیم، بیش از ۷۴ هزار میلیارد تومان بوده است. بدهی دولت به صندوق تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی ۶۰ هزار میلیارد تومان بوده است. آمار و ارقامی که بخش‌های مختلف دولت به من دادند، بدهی دولت به پیمانکاران و بخش‌های مختلف و بخش خصوصی، حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان است، یعنی شما همین ۳ رقم را کنار هم قرار دهید، ۷۴ هزار، ۶۰ هزار و ۵۵ هزار میلیارد تومان که ارقام دیگری هم هست، بدهی صندوق‌های بازنشستگی نیرو‌های مسلح، رقم‌های عجیب و غریبی گزارش دادند که خودشان بعدا برای مردم توضیح می‌دهند، رقم خیلی بالاتر از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است.»

وزارت اقتصادی و دارایی دولت یازدهم یکسال بعد اعلام کرد بر اساس اسناد و آمار و ارقام و مدارک رقم بدهی دولت به ۳۸۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد. با این توضیح که این بدهی شامل بدهی شرکت‌های دولتی هم می‌شود.

در یک اظهارنظر جدید، وزارت اقتصاد و دارایی اعلام کرد بدهی دولت تا آخر سال ۹۵ حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است که ۲۴۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به بدهی شرکت‌های دولتی است.

احمدی نژاد در ۲۱ اسفند ۹۵ طی بیانیه‌ای اعلام کرد، بدهی دولت به بانک مرکزی روحانی بیش از ۱۵ برابر شده است.

او مدعی شد بر اساس گزارش رسمی بانک مرکزی خالص بدهی دولت به بانک مرکزی در مرداد ۹۲، ۱۵۰۰ میلیارد تومان بود در حالی که بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در پایان آذرماه ۹۵ معادل ۲۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است.

فارغ از این بگومگو‌های رؤسای جمهور دولت دهم و یازدهم! سپاه مدعی است ۲۳ هزار میلیارد تومان از بابت اجرای ۲۵۰۰ پروژه عمرانی اعم از نفت و گاز و آب و نیروگاه و بنادر و سازه‌های ساحلی و فراساحلی از دولت طلب دارد.

پیمانکاران بخش خصوصی می‌گویند ۵۵ هزار میلیارد تومان از دولت طلب دارند؛ وزارتخانه‌های نیرو، راه و شهرسازی و نفت جزء بدهکارترین وزارتخانه‌ها به پیمانکاران هستند.

وزیر نیرو اسفند سال گذشته گفته بود فقط ما به پیمانکاران در بخش برق ۲۴ هزار میلیارد تومان بدهی داریم.

مدیرعامل شرکت ملی نفت اردیبهشت همین سال رقم بدهی شرکت ملی نفت را ۱۶۲ هزار میلیارد تومان ذکر کرد!
شهرداری تهران مدعی است دولت به آن‌ها ۱۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارد.

بانک مرکزی هم مدعی است آخرین بدهی دولت به سیستم بانکی ۲۲۰ هزار میلیارد تومان است.

وزارت بهداشت هم معتقد است دولت از بابت اجرای طرح تحول سلامت ۲۰ هزارمیلیارد تومان بدهکار است.

مسئولان سازمان تامین اجتماعی هرازچندی از بدهی دولت به این سازمان سخن می‌گویند و آخرین رقم بدهی دولت به سازمان را ۱۵۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرده اند.

دولت با این بدهی‌ها چه می‌خواهد بکند؟ در حالی که بودجه عمومی دولت در سال ۹۷ کمی بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است. با بدهی ۷۰۰ هزار میلیارد تومانی چطور می‌خواهد چرخ اقتصاد کشور را بچرخاند. آیا با این بدهی می‌توان امیدوار بود اصلا چرخی خواهد چرخید.

دولت در اولین گام باید تکلیف رقم دقیق این بدهی‌ها را مشخص کند. چون هر نهادی یک رقمی را می‌گوید که با ارقام دیگر تفاوت زیادی دارد سازمان حسابرسی باید دقیقا مشخص کند رقم دقیق بدهی دولت چقدر است و تقویم درست آن بر اساس اسناد مثبته چیست؟

در مجلس دیوان محاسبات باید به کمک دولت بیاید رقم دقیق بدهی‌ها را به عنوان بازرس مستقل تعیین و تقویم نماید.

برخی از این ادعا‌ها درست به نظر نمی‌رسد بویژه آنکه جریمه دیرکرد هم جزء ادعا‌های آنان است.

دومین کنفرانس اقتصاد ایران به همت آقای دکتر مسعود نیلی، مشاور اعظم و ویژه رئیس جمهور برگزار شد. مسئولان و اقتصاددانان بزرگ کشور در مورد ابرچالش‌های بزرگ اقتصادی کشور سخن گفتند، اما کسی نگفت در مورد این بدهی‌های کمرشکن چه باید کرد و راه برون رفت از بحران بدهی‌های دولت چیست؟

نیلی همواره از ابر چالش‌های اقتصاد ایران سخن می‌گوید، اما بدهی‌های دولت در فهرست ابر چالش‌های ایشان دیده نمی‌شود! واقعا موضوع بدهی‌های دولت یک چالش جدی اقتصاد ایران نیست؟
 
 
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *