عدم کارایی دانشگاه ها در مهارت آموزی به دانشجویان/ عدم حمایت دولت، نخبگان را فراری داد
شهرام یزدانی در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره گرایش بسیاری از داوطلبان کنکور به رشتههای پزشکی گفت: بسیاری از افراد با استعداد در مراحل تعیین رشته بیشتر به حوزههای تجربی گرایش دارند که این امر تعادل در جذب نیروی حرفهای حوزههای دیگر را برهم میزند. در حالی که در درصد بالایی از پیشرفتهای یک کشورتحت تاثیر علوم انسانی است، ولی استقبال از رشته تجربی به دلیل پرستیژ حرفهای و طرز فکر مردم بیش از رشتههای دیگر بوده و ما را با حجم وسیعی از علاقهمندان به پزشکی روبرو کرده است.
وی افزود: نیاز به تقویت سبد انگیزش، در دیگر رشتههای تحصیلی احساس میشود تا جوانان را در مراحل حرفه آموزی و پیشرفت به سمت انگیزههای موجود در ذات خود هدایت کرده و در وهله اول قبل از کسب پرستیژهای اجتماعی به استعدادهای فردی توجه بیشتری شود. مدیریت سبد انگیزشی در حوزههای راهبردی تا حدی در توسعه کشور موثر است که بسیاری از کشورهای دنیا به این امر توجه ویژهای میشود.
معاون پژوهشی مرکز مطالعات راهبردی آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: ایران در بهره مندی از نظام کشوری، در آموزش مداوم پزشکی و ارتقای این حرفه، رتبه اول خاورمیانه را به خود اختصاص داده و به عنوان سرآمد اجرای این نظام در بین کشورهای دیگر محسوب میشود در حالی که اعمال این نظام در دیگر کشورهای خاورمیانه در سطح پایینتر و با الزام کمتری انجام میشود. بر اساس مصوبات مجلس، پزشکان ملزم به اخذ امتیاز از باز آموزی هستند تا امکان تمدید پروانه طبابت برای آنها فراهم شود.
وی عنوان کرد:یکی از ایرادات وارده به دانشگاههای کشور، دانش بالای دانشجویان در قبال مهارتهای پایین است بر این اساس ایجاد مرکز مهارتهای حرفهای به منظور ارتقای مهارت آموزی انجام و نظارت بر آن در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت. در شرایطی که امکان آموزش در فضای مجازی و کلاسهای درس فراهم است، کسب مهارت و توسعه آن در کشور کاری بسیار دشوار تلقی میشود براین اساس از افراد حرفهای در راستای ارائه آموزش با کیفیت بالا استفاده میشود.
یزدانی در خصوص فرار مغزها و یا مشغولیت افراد آموزش دیده در مشاغل متفرقه اذعان داشت: تأمین نیازهای اصلی افراد منجر به خودشکوفایی استعدادها میشود بنابراین با مواجهه به امکانات کم و عدم توجه به تواناییها حرفهای در افراد انگیزه فعالیت راکاهش میدهد. همچنین حمایت از افراد نابغه ایرانی و فراه کردن شرایط برای زندگی ایده آل در کشورهای دیگر، منجر به جذب نخبگان ایرانی و فرار مغزها میشود.
وی در پایان گفت: حمایت دولت از سرمایههای حرفهای کشور باید به امری ملی تبدیل شود بنابراین با همکاری بین بخشی با سند بنیاد ملی نخبگان و سند مدیریت نخبگان که اخیرا در وزارت بهداشت تدوین شده است، میتوان از مهاجرت نخبگان کشوری جلوگیری کرد.