موافقان و مخالفان وزیر پیشنهادی «نیرو» چه گفتند؟/ اردکانیان چه گفت؟
به گزارش گروه سیاسی ، صبح امروز (یکشنبه 7 آبان) سوابق و برنامههای «رضا اردکانیان» وزیر پیشنهادی «نیرو» توسط نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی بررسی شد و نمایندگان موافق و مخالف نظرات خود را بیان کردند.
طبق آنچه که خانه ملت نقل کرده، مشروح اظهارات موافقان و مخالفان و وزیر پیشنهادی علوم به قرار زیر است.
اردکانیان از چهرههای متخصص، با تجربه، تلاشگر و آگاه به شرایط درون و بیرون کشور است
غلامرضا کاتب در جلسه علنی امروز(یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در موافقت با معرفی رضا اردکانیان به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو با اشاره به احکام برنامه ششم توسعه درخصوص مقابله با بحران کم آبی و توسعه روش های آبیاری نوین است، گفت: مدیریت صحیح این موضوع از عهده آقای اردکانیان که یکی از متخصصان حوزه آب درون کشور و امور بین المللی است برمی آید و بدون تردید وی از افرادی است که در بخش آب توانسته است اطلاعات جامعی را به دست بیاورد.
نماینده مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع خوزستان عنوان کرد: بهتر است اولین سفر وزیر نیرو به استان خوزستان باشد تا دغدغه مخالفان وزیر برطرف شود همچنین در بحث انجام تمهیدات آب شیرین کن که گفته شد در برنامه وزیر نیست، بحث تنوع بخشی به سامانه های تولید و توزیع آب شرب و بهداشتی و بهره گیری از آب های غیرمتعارف وجود دارد که دقیقا به بحث آب شیرین کن اشاره دارد.
وی افزود: میزان آب های غیرمتعارف 200 میلیون متر مکعب است که آب شیرین کن جزء این مورد محسوب می شود همچنین در خصوص اسناد بالادستی که گفته شد در برنامه وزیر پیشنهادی اشاره نشد باید گفت عملیاتی کردن اسناد بالادستی از جمله راهبردهای بلندمدت توسعه منابع آب کشور و توسعه مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در طرح های آب و پسآب گفته شده است.
کاتب ادامه داد: امروز شاهدیم از وزرای گذشته و مدیران بخش برق و صنعت آب همه اذعان دارند که اردکانیان از چهره های متخصص، با تجربه، تلاشگر و آگاه به درون کشور و بیرون کشور است و این اجماع یقینا در راهبرد اجرایی کاری وزیر پیشنهادی بسیار مؤثر خواهد بود.
این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به دغدغه دیگر نمایندگان درخصوص افزایش قیمت آب، برق و گاز درون کشور اظهار داشت: روز گذشته به طول مفصل در این موضوع با شخص وزیر پیشنهادی گفتگو کردم؛ در ماده 35 برنامه ششم توسعه به دولت این اجازه را داریم که بحث عدالت اجتماعی و هدفمندی یارانه و قیمت حامل های انرژی را با ملاحظات اجتماعی، اقتصادی و حفظ مزیت نسبی انجام دهند و این نکته که مورد تأکید ایشان بود این است که افزایش قیمت حامل های انرژی را در راستای سیاست های اقتصاد کلان دولت انجام خواهد داد و این دغدغه مرتفع خواهد شد.
تامین آب شرب از اولویت برنامههای وزیر پیشنهادی نیرو است
عبدالله رضیان درنشست علنی امروز ( یکشنبه 7 آبان) در موافقت با وزیر پیشنهادی نیرو گفت: آب و برق دو عامل مهم در توسعه اقتصادی کشور هستند که با افزایش جمعیت کشور، تامین این دو عنصر حیاتی با دشواریهای زیادی روبروست.
نماینده مردم قائمشهر درمجلس شورای اسلامی، افزود: با بروز خشکسالیهای پی در پی مسئله آب بیش از پیش اهمیت یافته است. چه در تامین آب شرب و کشاورزی و چه در زیرساختهای مربوط به آن با وضعیت نامناسبی روبرو هستیم. اینکه چه کسی و با چه اندیشهای این وزارتخانه را اداره خواهد کرد، اهمیت بالایی دارد.
وی تاکید کرد: اردکانیان با زیر و بم مسائل مربوط به آب کشور کاملا آشنا و سالها در بالاترین سطح مسئولیتی در وزارت نیرو تجربه کاری دارد. تحصیلات دانشگاهی ایشان مرتبط با این حوزه است. داشتن سوابق علمی درخشان، تدریس در دانشکده محیط زیست دانشگاه سازمان ملل متحد و تالیف و چاپ ۱۰۰ مقاله علمی بینالمللی از ایشان چهرهای عملی و بینالمللی ساخته است.
رضیان سابقه بینالمللی اردکانیان در سازمان ملل را از دیگر ویژگیهایی برشمرد که مجلس در بررسی رای اعتماد باید به آن توجه داشته باشد.
این نماینده مردم درمجلس دهم ،برنامههای وزیر پیشنهادی نیرو را جامع دانست و افزود: به یقین فردی که از شرایط گذشته و حال آب و برق کشور اطلاع داشته باشد میتواند چنین برنامهای بنویسد.
نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: صیانت از ذخائر آب کشور، جبران طراز آبهای زیرزمینی، توجه به اقتصاد آب و برق، اصلاح فرهنگ مصرف آب و برق، بهینهسازی شبکههای انتقال آب و برق، افزایش ظرفیت برق تجدیدپذیر، اولویتبندی طرحها و حمایت از سرمایهگذاری داخلی و خارجی، افزایش سهم بخش خصوصی، انتقال فناوری ساخت تجهیزات داخلی و صادرات آنها را از جمله برنامههای اردکانیان است.
وی تاکید کرد: نمکزدایی و انتقال آب به سایر نقاط کشور و تنوعبخشی به آب شرب و بهداشتی و بهرهگیری از آبهای غیرمتعارف در برنامههای ایشان آمده که در حقیقت استفاده از آبشیرینکنهاست که موجب رفع دغدغه نمایندگان مخالف میشود.
رضیان ادامه داد: قاطعیت تصمیمگیری در شرایط سخت از ویژگیهای اردکانیان است. با توجه به بحران آب نیازمند فردی متخصص و صاحب نظر و متکی بر دانش روز هستیم. کارنامه اردکانیان در این زمینه هم مثبت است. ایشان حمایت بدنه کارشناسی و مدیریتی صنعت آب و برق کشور را دارد.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: از اروند رود تا بندر گوادر پاکستان در ۶۳ نقطه دستگاه آب شیرین کن در حال کار است که سالانه ۲۷۳ میلیون مترمکعب آب تولید میکند. در شمال کشور حدود هفت میلیارد مترمکعب آب از نزولات جوی به هدر میرود که باید فکری اساسی برای آن کرد تا بحث آبشیرینکنها در این مناطق توجیه اقتصادی پیدا کند. افزایش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومانی ظرفیت آبرسانی کشور در برنامههای ایشان درج شده است.
وی با بیان اینکه آبهای زیرزمینی با کاهش فاحشی روبروست، افزود: تامین آب شرب برای شهرهای بزرگ در مرحله شکنندهای قرار دارد. تامین اب شرب به عنوان حیاتیترین نیاز شهروندان از اولویتهای برنامه های اردکانیان است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به برنامههای اردکانیان در حوزه برق، بهره برداری از ۲۰ هزار مگاوات برق و ارتقاء بهرهوری نیروگاههای حرارتی به ۴۰ درصد را از اهم برنامههای اردکانیان برشمرد.
۴۲ درصد برنامههای وزیر پیشنهادی نیرو مطابق اسناد بالادستی است
سید راضی نوری در نشست علنی امروز (یکشنبه 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی نیرو، گفت: یکی از معضلات امروز کشور مساله بحران آب و خشکسالی است و سایر کشورهای دنیا نیز با این مساله درگیر هستند.
نماینده مردم شوش دانیال در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه اردکانیان به مدت 20 سال در حوزه وزارت نیرو فعالیت می کند، افزود: وضعیت محیط زیست کشور در حال حاضر مطلوب و مناسب نیست و به دلیل عدم وجود برنامه مشخص و همچنین سوء مدیریت با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه هستیم از سویی در زمانی که اردکانیان در دو سال آخر این مسئولیت را پذیرفتند مسائل و مشکلات مدیریتی زیادی را برای برخی استان ها به وجود آورد.
وی با انتقاد از احداث سدسازی های غیرکارشناسانه در کشور، تصریح کرد: کنترلی بر برداشت غیرمجاز و بی رویه سفره های آب زیرزمینی وجود ندارد به گونه ای که در کشور شاهد وجود 350 هزار چاه غیرمجاز هستیم و مشکلات زیادی را در زمینه آب به همراه داشته است.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با تاکید بر اینکه وزیر پیشنهادی نیرو باید برنامه مشخص و قاطعانه ای را برای مدیریت تنش و بحران کم آبی داشته باشد، تصریح کرد: وزیر باید با همراهی میان مجلس و دولت معضل ریزگردها که امروزه استان خوزستان را درگیر کرده و نفس شهروندان را بریده است را رفع کند.
نوری ادامه داد: اگر هم اکنون به فکر رفع مشکلات دریاچه ارومیه نباشیم در آینده طوفان های نمکی تمامی مناطق کشور را در بر گرفته و حیات آیندگان را نیز تهدید می کند.
نماینده مردم شوش دانیال در مجلس دهم، با بیان اینکه آب مربوط به یک نسل نیست بلکه مشکل نسل آینده است، گفت: 97 درصد تمامی منابع آب جهان شور بوده و دو درصد آن یخی و یک درصد مابقی شیرین است؛ برای آنکه بتوان آب شیرین را در اختیار نسل های آینده قرار دهیم چه برنامه ای داریم؟
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: برنامه های وزیر پیشنهادی نیرو با توجه به مدیریت 20 ساله ایشان باید بر اساس اسناد بالادستی و سیاست های کلی ابلاغی، قانون برنامه ششم و قانون برنامه های توسعه باشد اما با بررسی برنامه های ایشان مشاهده می کنیم که تنها 42 درصد با این برنامه های مطابقت دارد و برخی از این برنامه منطبق نبوده و برای برخی مسائل حتی برنامه ای ندارند.
وی با انتقاد از اینکه وزیر پیشنهادی نیز برنامه ریزی مناسبی برای برای تخصیص آب به کشاورزان مطابق با الگوی کشت ندارد، تصریح کرد: تمهیدات لازم برای پروژه های آب شیرین کن ها و خرید تضمینی آب شیرین نیز در برنامه های وزیر وجود ندارد.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه اگر به فکر تامین آب شرب کشور هستیم باید به فکر استفاده از آب شیرین ها باشیم، افزود: این موضوع باید در راس برنامه وزیر پیشنهادی نیرو باشد اما متاسفانه در برنامه های ایشان دیده نشده است.
نوری با تاکید بر اینکه صنعت نباید در مناطق خشک احداث شود و باید بر اساس آمایش سرزمینی عمل کرد، گفت: خشکی تالاب های هوالعظیم، شادگان و نخیلات، ناشی از بی توجهی به آمایش سرزمینی است و این موضوع باید در برنامه های وزیر نیرو دیده شود.
نماینده مردم شوش دانیال در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه برنامه ریزی برای طرح های جامع مدیریت پسماند در برنامه های وزیر پیشنهادی نیرو ذکر نشده است، افزود: انتظار می رود وزیر نیرو در این رابطه حرفی برای گفتن داشته باشد تا بتوان راهکارهای مناسب را اتخاذ کرد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: در برخی کشورهای پیشرفته با وجودی که مقدار نزولات جوی و آسمانی آنها نسبت به ما کمتر است اما به بازچرخانی فاضلاب توجه جدی دارند اما متاسفانه در برنامه های وزیر به این موضوع اشاره ای نشده است همچنین عدم شفافیت در انتقال آب بین حوزه ای وجود دارد و ما انتظار داریم که به صورت شفاف به این موضوع توجه کنید و راهکارهای مناسبی را برای بهبود وضعیت محیط زیست به ویژه خوزستان که منجر به مهاجرت نخبگان شده است داشته باشید.
اصلاح الگوی مصرف باید عملیاتی شود
ولی ملکی در نشست علنی امروز(یکشنبه 7آبان ماه) با اشاره به اینکه به رغم تخصص بالای اردکانیان در حوزه نیرو اما باید برنامه هایش به صورت عالمانه مورد نقد و بررسی قرار گیرد، گفت: قرار نیست که در بررسی برنامههای وزیر پیشنهادی نیرو همه مسائل را سیاه ببینیم، اما لازم است تا نواقص آن را به عنوان مطالبهگر در جهت اعتلای برنامههایش یادآور شویم.
نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی خطاب به اردکانیان ادامه داد: برنامههایی که ارائه دادهاید، در تطبیق با اسناد بالا دستی 42 درصد منطبق، 37 درصد همسویی و 21 درصد هم بدون تطبیق دهی به این اسناد را نشان داده که بیانگر این است که یک پنجم برنامه ها بازتاب احکام بالادستی را نشان نمی دهد.
وی با اشاره به موضوعات مهمی که باید در برنامه ها بدان اشاره شود تصریح کرد: برای الگوی کشت بیشترین میزان وام تخصیص داده شده اما تنها 15 درصد کشاورزان آن هم به صورت اقساطی مشارکت می کنند.
وی با یادآوری اینکه در مورد آب شیرینکن در مناطق محروم هیچ اشاره نشده که با چه مکانیسمی باید برای پرداختن به این مهم اقدام شود گفت: باید برنامه جامعی برای مدیریت منابع آب، خاک و پسماندها داشته باشیم که اینها موضوعاتی اجتماعی، اقتصادی، محیط زیستی و سیاسی است و بدون اجماع و تعامل سازنده نمی توانیم به توسعه پایدار دست یابیم ضمن اینکه سوال من از وزیر پیشنهادی این است که با چه رویکردی می خواهد از نظر اقتصادی مدیریت کرده و یا با چه مکانیزمی همبستگی اجتماعی را انجام دهد چراکه این اقدامات دشواری است که با شعار و صرف نوشتن تحقق آنها امکانپذیر نیست.
ملکی در رابطه با نحوه تعیین الگوی مصرف با بیان اینکه انتظار داریم اصلاح این الگو داریم به صورت عملیاتی باشد چراکه اجرای این امر نیازمند ارائه برنامه جامع کیفی است، در انتقاد به بخش دیگری از برنامههای وزیر پیشنهادی نیرو که به رساندن منابع به حداکثر اکولوژیک اشاره داشته عنوان کرد: هم اکنون وزیر نیرو باید به این مهم اشاره کند که با چه مکانیسمی به این مهم خواهد پرداخت آن هم در شرایطی که اراده ای در این وزارتخانه برای تحقق این مهم وجود ندارد.
ملکی در پایان با اشاره به اهمیت توجه به آب شرب در روستاها اظهار کرد: اگر مردم آب شرب نداشته باشند در روستا باقی نمی مانند، و این در حالی است که برای پرداختن به این مهم برای 80 روستا برنامه ریزی شده، اما اجرا نشد.
اردکانیان محصور به جغرافیا نیست
عبدالرضا هاشم زایی در نشست علنی نوبت عصر امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در موافقت با وزیر پیشنهادی نیرو گفت: با توجه به اینکه از آقای اردکانیان شناخت دارم در این زمینه احساس تکلیف کردم و از رئیس جمهور به دلیل اینکه وزیری را معرفی کردند که بتوان از آن حمایت کرد قدردانی می کنم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به صحبت های مخالفان وزیر پیشنهادی نیرو افزود: نمایندگان مخالف وزیر پیشنهادی یک سری از کارهای گذشته را زیرسوال بردند و بنده در این رابطه باید به همین دلیل مخالفت های علمی به اردکانیان رأی داد چرا که او شخصیت ملی محسوب می شود و محصور به جغرافیا نیست و در 37 سال گذشته شخصیت های ملی برای پذیرش مسئولیت ها کم بوده به همین دلیل با چالش هایی روبه رو بوده ایم.
هاشم زایی افزود: اردکانیان، ملی تصمیم می گیرد و از ایشان می خواهم با گفت وگو زمینه رفع مشکلات کشور را فراهم کند چرا که وزیر پیشنهادی یک شخصیت علمی محسوب می شود.
وی گفت: وزارت نیرو در دو بخش آب و برق مسئولیت دارد و موضوع آب به دلیل چالش های کشوری و منطقه ای بیشتر ملموس است، همانطور که نسل های اول و دوم انقلاب به یاد دارند اکثر چاه ها با حمایت ما مسئولین حفر شد و برخی از مسئولان به صورت غیرعلمی اظهار کردند تا می توانید چاه حفر کنید.
هاشم زایی ادامه داد: به یاد دارم می گفتند که منابع آب زیرزمینی لایزال است و تا می توانید برداشت کنید و بنده 3 سال معاون سیاسی امنیتی استان خراسان بودم و با بیشترین مشکل ها روبه رو بودم چرا که زمانی می خواستیم پروانه حفر یک چاه را کنترل کنیم، عده ای از مسئولان و حتی ما نمایندگان مجلس و ائمه جمعه از موضوع استفاده از چاه های کشاورزی حمایت می کردیم و باعث شد کشور از لحاظ منابع آبی به این روز بیفتد اما در حال حاضر اردکانیان وزیر پیشنهادی یک شخصیت علمی هستند و می توانند مسئله را حل کنند.
وی افزود: در وزارت نیرو بیشترین نیروی انسانی متخصص حضور دارد و آقای اردکانیان نیز سابقه حدود 35 ساله کار در وزارت نیرو را دارد و بدنه وزارتخانه با ایشان موافق هستند و اگر بدنه یک وزارتخانه ای با وزیر موافق نباشد اصطلاحا با سریش نیز نمی توان وزیر را به آن وزارتخانه چسباند.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: به علت برداشت بی رویه آب وضعیت کنونی حاصل شده و وزیر نیرو به تنهایی چه می تواند بکند بنابراین باید نظام و مجلس به رفع این مشکل کمک کنند تا ان شاءالله وزیر بتواند مسئله کم آبی را حل کند.
هاشم زایی با اشاره به سابقه کاری اش در وزارت نیرو گفت: بنده در مجلس دوم عضو کمیسیون انرژی بودم و در جریان مسائل این وزارتخانه هستم، در حال حاضر راندمان نیروگاه های قدیمی کم شده و اگر دو درصد از راندمان اصلاح شود به مانند این است که 10 نیروگاه احداث شده و خوشبختانه اصلاح راندمان نیروگاه ها در برنامه اردکانیان است.
وی افزود: باید از انرژی آفتابی استفاده بهینه شود و در استانی مانند سیستان و بلوچستان به بهره گیری از انرژی بادی توجه شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه اردکانیان از خانواده وزارت نیرو است، گفت: وزیر پیشنهادی نیرو با شهید عباس پور تجربه همکاری دارد و همچنین در تاسیس مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری نقش داشته و امیدوارم با رأی بالای 250 نفر بتواند وزیر نیرو شود.
نگرش غلط انتقال آب بین حوزهای از سرشاخههای کارون و دز و دریای خزر در زمان مسئولیت اردکانیان پیگیری میشد
همایون یوسفی در نشست علنی عصر امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با رضا اردکانیان به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو گفت: موضوع آب مهمترین چالش دوران معاصر کشور است که عمده مساحت فلات ایران شامل مناطق گرم و خشک است و ایران از نظر ناپایداری شاخصهای محیط زیستی در رتبه نخست جهانی قرار دارد.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جهت حل مشکل آب باید توسعه همزمان در سایر بخشها رخ دهد، افزود: آنچه که امروزه با آن مواجه هستیم بیشتر عمران نقطهای است و با معنای توسعه همخوانی ندارد و ما مفهوم توسعه را به درستی درک نکردهایم.
وی با تأکید بر اینکه آنچه در برنامهریزی کشور به عنوان توسعه ذکر میشود بیشتر توهم توسعه است، ادامه داد: امروزه ساختار تصمیمگیری در نظام آب کشور با نگاه از بالا به پایین و بدون توجه به جوامع محلی و دانشگاهی است و در مدیریت آب تمامی ساختارهای قبلی که مبتنی بر ساختارهای محلی بوده کنار گذاشته و دولتها فکر کردند که با برنامهریزی تحکمی و نگاه از بالا به پایین و استفاده از پول و تکنولوژی میتوانند جوابگوی این توازن باشند.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تمرکز بر مدیریت عرضه سبب شده که زمان زیاد و غیرقابل جبرانی را برای مدیریت تقاضا از دست دهیم، یادآور شد: برای بازسازی وضعیت کنونی نیازمند تجدیدنظر در حاکمیت آب و اتخاذ رویکرد نو و استفاده از سرمایههای اجتماعی هستیم.
یوسفی افزود: اگر قرار است غفلتهای گذشته را جبران کنیم ناچار هستیم نقشه راهی مبتنی بر یک دوره ریاضت آبی را ترسیم کنیم و حاکم بودن یک تفکر صرفا مهندسی دلیل بحران امروز آب کشور است و بدون اجتماعی کردن موضوع اب نمیتوان راهحل مناسبی پیدا کرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه آب ترکیب در هم تنیدهای از مسائل طبیعی و اجتماعی است، ادامه داد: در دهههای اخیر با غفلت معنادار در استفاده از حوزههای علوم انسانی در کنترل منابع آب مواجه بودهایم و در نقطه مقابل شاهد توجه افراطی و کاریکاتورگونه به مسائل حوزه آب و با نگاه صرفا مهندسی بودیم و امروزه با سیاسی شدن موضوع آب، مشکل آب پیچیدهتر شده است.
یوسفی با تأکید بر اینکه مخالفت جامعهشناسان با طرح های توسعه به معنای مخالفت با اصل توسعه نیست، اظهار داشت: این مخالفت با ناپایداری توسعه است چرا که اجرای این طرحها ممکن است در جامعه ایجاد گسست اجتماعی کند و شرایط به گونهای است که گویی طرحهای توسعه سوار بر ما شدهاند اما ما سوار بر تفکر توسعهای نشدهایم.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امنیتی کردن موضوع آب یکی از خطرات مدیریت حوزه آب است، افزود: باید بین ابعاد امنیتی آب و امنیتی کردن آن تفاوت قائل شد.
وی ادامه داد: با توجه به چالش جهانی آب دیپلماسی آب باید جزو برنامههای سیاست خارجی قرار گیرد و در نهایت حل مشکل آن با درگیر کردن جامعه و تبدیل مسئله آب به مسئله اجتماعی به همراه جلب مشارکت اجتماعی به همراه جلب مشارکت مردم و نخبگان انجام میشود.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فشار فقر و نابرابری سبب تعرض مردم به محیط زیست و منابع آبی میشود، تصریح کرد: علتهای کمبود آب در ایران شامل رشد جمعیت، کشاورزی غیرموثر و مدیریت نامناسب آب بوده است و موضوعاتی مانند انتقال آب نه تنها مشکل را حل نکرده بلکه سبب از بین رفتن حیات در مبدأ و ایجاد عارضه در مقصد می شود.
یوسفی با اشاره به اینکه استان خوزستان در حال حاضر به شدت درگیر مسائل محیط زیستی است، افزود: ریشه اصلی تمام مسائل زیست محیطی کمبود منابع آب است لذا حیات خوزستان که شیشه عمر ایران بزرگ است به شدت در معرض تهدید است و پروژههای انتقال آب نفسهای خوزستان را به شماره انداخته است.
این نماینده مردم در مجلس دهم ادامه داد: با توجه به نکات ذکر شده بنده به عنوان یکی از نمایندگان ملت شریف ایران و خوزستان درخواست تجدیدنظر در سیاستهای آبی کشور را دارم چرا که حیات مردم شریف ایران و خوزستان وابسته به این تصمیمات است.
یوسفی با بیان اینکه بر همه مسلم شده که مسئله آب در کشور به حد بحرانی رسیده است، یادآور شد: در این حوزه باید نگرش سازهای که تاکنون حاکم بوده به سمت نگرش مدیریت منابع آب و مدیریت تقاضا تغییر یابد و عرصه آب کشور از سیاستزدگی به دور ماند و نگرش علمی غالب شده و به مسائل زیست محیطی طرحها اهمیت داده شود.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نگرش غلط انتقال آب بین حوزهای از سرشاخههای کارون و دز و دریای خزر که در زمان مسئولیت اردکانیان در وزارت نیرو پیگیری میشده تبدیل به مسئله اجتماعی بین چند استان شده است، افزود: حضور فردی در صدر وزارت نیرو که شبهه پیگیری انتقال آب به عنوان یک دغدغه شخصی و منطقهای برای وی مطرح بوده است، میتواند تحریککننده بوده و اعتماد مردم را کم کند.
وی ادامه داد: کمبود آب در خوزستان و فعال شدن کانونهای ریزگرد و خشک شدن چشمههای آب و چاهها در چهارمحال و بختیاری و کاهش شدید آب در پایین دست کارون و مشکلات دریاچه ارومیه و هزینههای سرسامآور آب و بیاثر بودن طرحهای انتقال آب در حل مشکل استانهای مقصد تنها گوشهای از مشکلات انتقال آب بین حوزهای است.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ممکن است بر این نوشته ایراد قصاص قبل از جنایت وارد شود، اظهار داشت: تا پیش از مشاهده تغییر نگرش و یا ابراز نظرات رسمی و برنامههای اردکانی تکیه بر برنامهها و عملکرد گذشته تنها راه ترسیم چشمانداز آینده است.
یوسفی با اشاره به اینکه بر اساس گزارشات جهانی تغییر اقلیم از عرضهای میانی کره زمین آغاز شده است، افزود: پدیده تغییر اقلیم از جنوب غرب ایران یعنی خوزستان در حال ورود به فلات ایران است که در صورت عدم توجه به مدیریت منابع آب کشور مشکلات امروز زیست محیطی خوزستان در آینده نه چندان دور به کل فلات ایران تسری پیدا میکند.
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه در حال حاضر بر اساس آمار آورده سالیانه کارون بزرگ به یک سوم کاهش پیدا کرده است، ادامه داد: پروژههای انتقال آب نفس کارون و نفس مردم خوزستان را به شماره انداخته است مگر ما چند کارون در ایران داریم که وضعیت آن به این شکل درآید.
یوسفی یادآور شد: حیات کارون به عنوان یکی از اصلیترین مشخصات شناسنامه تمدن اسلامی به شدت به خطر افتاده است و متأسفانه امروز شاهد آن هستیم که بر بدن نیمه جان کارون نگاه کاسبکارانه وجود دارد.
نماینده مردم اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اهمیت آب برای حیات زمین همانند خون برای بدن است، افزود: ما پزشکان هیچ وقت در برابر جریان خون سدی نمیزنیم و آن را به جای دیگری منتقل نمیکنیم چرا که سبب از بین رفتن حیات در مبدأ و ایجاد عارضه در مقصد میشود پس چرا با پروژههایی همانند انتقال آب برخلاف نظام آفرینش گام برمیداریم.
وی ادامه داد: مخالفت امروز بنده نه با یک شخص که فردی علمی و سوابق مثبت در عرصه جهانی بلکه بیان دغدغه محیط زیستی ملت ایران است که اغلب ریشه در کمبود آب دارد و مخالفت بنده، مخالفت با یک تفکر است که ممکن است با مدیریت ناصحیح آب حیات را در سراسر ایران به خطر بیندازد.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی مخالفت خود با اردکانیان را اعم از سوابق پررنگ وی در مدیریت آب کشور که اکنون آثار و صدمات آن پدیدار گشته است، عنوان کرد.
یوسفی سوابق غیرقابل انکار اردکانیان در طرحهای انتقال آب بین حوزهای را دلیل دوم مخالفت خود عنوان کرد و افزود: نقش جدی اردکانیان در دستور اجرای طرح انتقال آب بهشت آباد در سال 1384 بدون داشتن مطالعات کار و مجوز زیست محیطی برگزاری سمیناری با انتقال آب بین حوزهای و نقش آن در توسعه پایدار در بهمن 1383 به منظور جا انداختن انتقال آب بین حوزهای، شعاری بودن برنامهها و نداشتن برنامه اجرای مشخص، عدم شفافیت در خصوص پروژههای انتقال آب، عدم راهکار اجرایی در خصوص مدیریت منابع، موضوع احداث سد گتوند در زمان مدیریت اردکانیان که همانند یک بمب عمل نکرده حیات را در خوزستان تهدید میکند از دیگر دلایل مخالفت بنده با وزیر پیشنهادی نیرو است.
سد گتوند را بهعنوان یکی از افتخارات ایران اجرا کردند اما امروز یکی از بحرانیترین مسائل آبی در استان خوزستان است
سهراب گیلانی در نشست علنی امروز (یکشنبه 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با وزیر پیشنهادی نیرو، اظهار داشت: وزارت نیرو از وزارت نفت اهمیت بیشتری دارد، عمده پیشرفتها و زیرساختهای آب و برق میتواند جواب دهنده باشد.
نماینده مردم شوشتر و گتوند درمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مهمترین ضعف موجود در کشور در زمینه بحث مدیریت آب است، گفت: در برنامههای وزیر پیشنهادی بهصورت قوی و جدی مدیریت آب را ندیدم که بتواند مدیریت و معضل موجود را اصلاح کند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور با اشاره به اینکه انتظار داریم از وزیر پیشنهادی تا به موضوع مهم مدیریت آب بپردازد، ادامه داد: یکی از اثرات نامطلوب مدیریت وزارت نیرو در گذشته این بوده که سد عظیم گتوند را احداث کرده و بهعنوان یکی از افتخارات ایران اجرا شد که امروز بهعنوان یکی از بحرانیترین مسئله آبی در استان خوزستان است، بیش از 7 میلیون تن نمک در پشت سد گتوند با آب حل شده است.
وی افزود: انباشت نمک در دریاچه پشت سد گتوند که حدودا 90 کیلومتر است، یکی از خطرات بسیار بزرگی است که از گتوند تا شوشتر و خرمشهر را با خطر محیط زیست تهدید میکند، باید وزیر پیشنهادی نسبت به این موضوع توجه خاصی داشته باشد و امروز انتظار من این است این برنامه را بیان کنند که چگونه نمک وارده در پشت سد گتوند مانند یک بمب ساعتی آماده انفجار است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتظار من این است که بهصورت دقیق مسئله سد گتوند مورد توجه قرار بگیرد، عنوان کرد: بسته ایجاد اشتغال و رفع بیکاری توسط وزارت نیرو در بین برنامههای وزیر پیشنهادی وجود نداشت، با توجه به اینکه وزارت نیرو نقش بسیار فراوانی در زیرساختهای ایجاد اشتغال دارد.
نماینده مردم شوشتر و گتوند درمجلس شورای اسلامی، ادامه داد: مسئله دیگری که وجود دارد و به مدیریت آب برمیگردد نابرابری و گاهی ظالمانه بودن برخی از رفتارها با کشاورزان است، در حوزه انتخابی من گاهی 7برابر قیمت از کشاورزان آب بهاء گرفته میشود که رفتاری نادرست و ناسالمی است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور با اشاره به اینکه در برخی از موارد مشاهده میکنیم که دو نوع برق و توسط دو دستگاه از کشاورزان پول دریافت میشود، ادامه داد: این همان مدیریت برهم ریختهای است که وزیر پیشنهادی آن را مورد توجه قرار دهند، بعضا در برخی مناطق 70 درصد زندگی مردم بر محور کشاورزی است که مهم ترین بخش کشاورزی تامین آب مورد نیاز است که در آنجا نیز مورد بیتوجهی قرار میگیرند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه مدیریت آب یکی از مسائل اساسی، راهبردی و استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است که باید مورد توجه قرار بگیرد، عنوان کرد: مدیریتی هوشمند و مدیریتی که توجه لازم را بهکار کارشناسی نه مسائل سیاسی یا مسائل دیگری داشته باشد ، مدیریت توانمند و کارا؛ نه مدیری که 10 تا 14 سال بر منابع آبی بنشیند و امروز خود را مالک مسائل بداند مورد نیاز است.
سند جامع آب کشور را به تصویب میرسانم/ فاضلاب منبع جدید انرژی است
رضا اردکانیان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 7 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در ابتدای نطق دفاعیه خود از برنامه هایش از 30 شهید صنعت آبادان و شهید دکتر حسن عباس پور وزیر نیرو در کابینه موقت انقلاب به عنوان استاد خود یاد کرد و در قدردانی از رئیس جمهور گفت: انتخاب من به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو توسط رئیس جمهور ضروری ترین سطر رزومه اینجانب را رقم زده و امیدوارم با جلب اعتماد حداکثری نمایندگان که به تعبیری بیانگر اعتماد ملت ایران است بتوانم بزرگترین افتخار و در عین حال سنگین تر مسئولیت به دست آورم.
وی نقد نمایندگان مجلس را امری سازنده در اقدامات بعد از این خود دانست و افزود: قبلا می خواستم از اهمیت آب و برق به عنوان عرصه هایی که به طور مستقیم با امنیت و آسایش مردم مرتبط است صحبت کنم ضمن اینکه می خواستم از ضرورت اصلاح اقداماتی که مدیریت منابع زیست محیطی و پرداختن به مدیریت مصرف و تقاضا صحبت کنم. قصد داشتم از چاره جویی ها برای الگوی مصرف در هر دو بخش آب و انرژی از افزایش بهره وری و ضرورت رعایت ملاحظات زیست محیطی و جامعه نگری مدیریت منابع آب و ضرورت مدیریت در مقیاس حوزه آبریز و اینگونه موارد مهم سخن بگویم.
اردکانیان با یادآوری برگزاری جلسات متعدد خود با نمایندگان مجلس در هفته گذشته که به منظور تشریح برنامه هایش برگزار شده بود، ادامه داد: بنده به عنوان کارشناس بین المللی در یک دهه گذشته برنامه آب و محیط زیست بیش از 46 کشور دنیا که عمدتا در حال توسعه یا توسعه یافته بوده اند بررسی کرده ام ضمن اینکه با مدیران، سیاستمداران و مجریان به بحث و بررسی این مباحث پرداختم همچنین در جلسات پارلمانی مسائل آب و محیط زیست به بحث گذاشته ام.
وزیر پیشنهادی نیرو تاکید کرد: هم اکنون باید به این مهم اذعان کنم که مجلس شورای اسلامی ما امروز به عنوان یک ظرفیت قابل ملاحظه در شناخت مسائل و تبیین راهکارها و ارائه طریق مشارکت پذیری یک ارزش قابل تحسین است.
وی در تشریح برنامه های خود برای اداره وزارت نیرو یادآور شد: بنده در بدو تدوین برنامه های خود ابتدا از چالش های موجود در حوزه آب و پسآب، برق و انرژی تجزیه پذیر در سرفصل منابع انسانی، تامین منابع مالی و مدیریت آن لیستی تهیه کردم که از آن آگاه هستید و بی تردید یکی از مواردی است که جامعه را در تنگنا قرار داده است.
اردکانیان اظهار کرد: اما آنچه به عنوان فرصت ها و ظرفیت ها قابل ذکر بوده استفاده از ظرفیت عظیم منابع انسانی است به همین دلیل من نه تنها به هیچ عنوان ناامید نیستم بلکه کاملا امیدوار و خوشبین هستم چرا که به این مهم باور دارم که همچون اقدام پدرانمان در سه هزار سال که توانستند از اقلیم خشک و نیمه خشک با طبیعت به سازگاری برسند و با عرضه شگفت انگیزترین پدیده آن زمان که تا امروز نیز به عنوان پایدارترین شیوه استفاده از منابع زیرزمینی دنیا تحت عنوان قنات مطرح است و مشکلات خود را برطرف ساختند قطعا ما نیز می توانیم با ارائه راهکارهای سازنده در این حوزه در منطقه نمونه باشیم.
وزیر پیشنهادی نیرو استفاده از آگاهی، شناخت و آمادگی نمایندگان را نقطه ای امیدبخش دانست و عنوان کرد: در برنامه ای که به مجلس تقدیم کردم به طور خاص به موضوع آب پرداخته شده و به این مهم اشاره کردم که در دنیای امروزی لفظ فاضلاب در حال ترک حوزه ادبیات است به این معنا که از آن تحت عنوان آب با رنگی متفاوت یاد می کنند بنابراین همانطور که چندی پیش در شرح وظایف وزارت نیرو به دفع سالم فاضلاب اشاره کردیم امروز نیز باید به فاضلاب به عنوان منبعی جدید به عنوان یک واقعیت بپردازیم.
اردکانیان افزود: می بایست ساختار مدیریت آب کشور را متناسب با اصول و ضرورت های مدیریت توأمان عرضه و تقاضا طراحی کنیم. اطلاع دارید که بیش از یک دهه قبل در حالی که دست اندرکار احداث سدها بودیم در عین حال این ضرورت که باید هر چه سریعتر به مسئله مدیریت تقاضا بپردازیم مدنظر قرار داشت.
وزیر پیشنهادی نیرو تاکید کرد: هیأت وزیران در سال 83 استراتژی های توسعه ای بلند مدت منابع آبی ایران را تدوین و تصویب کرد این مجموعه در قالب برنامه چهارم توسعه به تصویب مجلس وقت رسید اما به هر تقدیر با تغییر اولویت ها هنوز متأسفانه بخش هایی از آن نیازمند اقدام و عملیات اجرایی است. ما در این برنامه تقدیمی تدوین و ارائه گزارش ملی آب را مبتنی بر داده های قابل اعتماد، آسیب شناسی وضعیت فعلی، چشم انداز آینده و راهکارهای تعدیل مشکلات ارائه خواهیم داد.
وی ادامه داد: سند جامع آب کشور را با مشارکت همه ذینفعان تدوین و به تصویب خواهیم رساند. طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی زیرزمینی و کاهش برداشت از این منابع به میزان 8 میلیارد متر مکعب را در دستورکار قرار دادیم. همچنین استقرار نظام حسابداری ملی آب، اصلاح نظام اقتصاد آب کشور و افزایش بخش غیر دولتی در اجرای طرح های تأمین و توسعه تأسیسات فاضلاب جزء کارها و برنامه های پیشنهادی اینجانب است.
اردکانیان گفت: سدهای در حال طراحی و ساخت بر مبنای داده های معتبر هیدرولوژیک تغییرات اقلیمی، توجیه اقتصادی، ارزیابی آثار زیست محیطی و افزایش آب قابل تنظیم مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. اولویت بندی خواهیم کرد که ساخت و تکمیل شبکه های آبیاری و زهکشی به ویژه در اراضی پایا به میزان 250 هزار هکتار عملیاتی شود.
وزیر پیشنهادی نیرو افزود: همانگونه که عرض شد به موضوع پساب به عنوان یک منبع جدید نگاه می شود بنده این افتخار را داشته ام که در سطح دنیا در حالی که امروز بیش از 20 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در حدود 85 کشور با فاضلاب آبیاری می شود پروژه ای را با همکاری آژانس های تخصصی سازمان جهانی خواروبار، سازمان جهانی بهداشت در ارتباط با استفاده سالم از پساب در کشاورزی راه اندازی کنیم این پروژه در نقاط مختلف دنیا در حال اجراست و خوشبختانه این توفیق به دست آمده است در ایران نیز با همکاری کارشناسان شرکت های مهندسی آب و فاضلاب شروع به پیاده کردن آن شود.
وی تصریح کرد: تنوع بخشی به سامانه های تولید و توزیع آب شرب کشور وبهره گیری از آب های غیر متعارف که شامل آب شیرین کن هاست در برنامه تقدیمی اینجانب وجود دارد اما در تدوین یک طرح جامع برای همه این موارد خواهیم پرداخت. در یک طرح جامع امکانات، فرصت ها و هزینه های استفاده از آب های متعارف را ارائه خواهیم کرد. بحث آب شیرین کن ها، آب های ژرف و سایر منابع می تواند به عنوان یک منبع جدید برای ما مطرح شود مورد توجه قرار خواهد گرفت.
اردکانیان تاکید کرد: در دوره مدیریت تقاضا نباید تنها با صرف انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر در نقطه دوم مسائل خود را حل کرده و یا با صرف عدم انتقال آب از یک نقطه به نقطه دیگر در مبدأ مسائل خود را حل کرده ایم. ما مسائل متعددی داریم تلفات آب این عنصر ذیقیمت شبکه های مختلف آب شرب و آب کشاورزی را می بایست مورد توجه قرار دهیم. باید کاهش آلاینده ها را به ویژه در خصوص منابع زیرزمینی مورد توجه قرار دهیم.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: در حال حاضر براساس اکتشافات موجود ناشی از پساب های صنعتی کودهای شیمیایی غیر استاندارد و فاضلاب در 10 سال گذشته حدود 11 درصد از منابع آبی کشور به دلیل نیتراته شدن از مدار خارج شدند. پرداختن به این مسائل یک ضرورت است ما باید آب موجود را درست و صحیح مصرف کنیم با کم توجهی و بی توجهی به نوع مصرف نه انتقال آب چاره ماست و نه عدم انتقال آن.