همه تحریمهای واشنگتن علیه تهران در ۱۰ ماه اخیر / آمریکا کماکان دشمن شماره یک مردم ایران
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، حدود 10 ماه از ریاست «دونالد ترامپ» بر کاخ سفید و آغاز به کار او بعنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا میگذرد؛ در طول این مدت، این فردِ تاجرمسلک و بیگانه با قواعد و آداب سیاست ورزی، مواضع خصمانهای را در قبال مردم ایران و نظام جمهوری اسلامی اتخاذ کرده است؛ البته به تعبیر بزرگان عالم سیاست، او همان راه اسلاف خود را میرود تنها دست چدنی را از روکش مخملی خارج کرده است.
ترامپ در همین مدت کوتاهی که جایگزین اوباما در پست ریاست جمهوری آمریکا شده، به اکثر قراردادها و قوانین دوران او پشت پا زده است. از قرارداد «ترانس پاسیفیک» و معاهده آب و هوایی پاریس گرفته تا طرح بهداشت و درمان عمومی موسوم به «اوباماکر» و عادی سازی روابط با هاوانا؛ اوج دهن کجی ترامپ به اوباما و دولتش نیز در قضیه برجام یا همان توافقنامه هسته ای ایران و 1+5 نمود داشت؛ جاییکه ترامپ علی رغم هشدارهای سیاستمداران کارکشته آمریکا و شرکای اروپایی اش، حاضر به تایید برجام نشد.
اما صرفنظر از ماجرای برجام، در دوران ترامپ بر حجم اقدامات خصمانه و طرحهای تحریمی هیئت حاکمه آمریکا (اعم از کنگره و کاخ سفید) علیه ملت ایران افزوده شده است.
جدیدترین نسخه تحریمی شیطان بزرگ
همین دیروز(پنجشنبه 26 اکتبر 2017 – 4 آبان 1396)، اعضای مجلس نمایندگان آمریکا به اتفاق آراء به طرحی موسوم به «قانون موشکهای بالستیک ایران و اجرای تحریمهای بینالمللی» رای مثبت دادند. این طرح که از سوی «اد رویس» رئیس جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ارائه شده بود، بگونهای تنظیم شده که راه را برای اعمال تحریمهای تازه از سوی دولت آمریکا علیه ایران با ادعاهای واهی در خصوص برنامههای دفاعی و موشکی تهران باز میکند.
در ابتدای این طرح، با اشاره به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که از ایران خواسته بر روی موشکهای بالستیکی که برای داشتن توانمندی حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند، کار نکند، آمده است:«سیاست ایالات متحده این است که از هرگونه فعالیت ایران در ارتباط با موشکهای بالستیکی که برای داشتن توانمندی حمل کلاهک هستهای طراحی شدهاند، از جمله شلیک با استفاده از چنین فناوریهای موشکی، جلوگیری کند».
طرح مزبور، دولت آمریکا را موظف میکند که نهایتا ظرف ۹۰ روز پس از تبدیل این طرح به قانون، گزارشی در مورد «زنجیره تأمین» و افراد و شرکتهایی که «برنامه موشکی ایران را به میزان چشمگیری تسهیل و پشتیبانی کردهاند»، به کنگره ارائه کند.
طرح «اد رویس» یا همان «قانون موشکهای بالستیک ایران و اجرای تحریمهای بینالمللی»، رئیسجمهور آمریکا را موظف میکند که افرادی را که به برنامه موشکی ایران کمک کرده و تحریمهای موشکی و تسلیحاتی ایران را نقض کردهاند، در فهرست تحریم قرار دهد.
در ادامه به اقدامات خصمانه و تصویب طرحها و لوایح تحریمی علیه ملت ایران از جانب هیئت حاکمه آمریکا در 10 ماه اخیر اشارهای گذرا میکنیم ؛ اقدامات و مصوبههایی که بار دیگر از این واقعیت رونمایی میکند که آمریکا دشمن شماره یک ملت ایران است و سردمداران این کشور برای ضربه زدن به مردم و نظام ایران از هیچ اقدامی فروگذار نمیکنند و در این میان تفاوتی هم میان فیلهای آمریکایی(جمهوریخواهان) و الاغهای این کشور(دموکراتها) وجود ندارد.
15 بهمن 96؛ تحریم 13 فرد و 12 شرکت مرتبط با ایران
تقریبا ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید و پوشیدن ردای ریاست جمهوری آمریکا، هر ماه یکبار ایران را مورد تحریم قرار داده است. 15 بهمن 1395 به فاصله دو هفته از آغاز کار ترامپ بعنوان رئیس جمهور آمریکا، وزارت خزانه داری این کشور، 13 فرد و 12 شرکت مرتبط با ایران را به بهانه نقش آفرینی در توسعه سیستم موشکی تهران، مورد تحریم قرار داد.
چند روز پیش از اعمال این تحریمها، ترامپ که بواسطه فرمان اجراییاش برای ممانعت از ورود اتباع هفت کشورعمدتا اسلامی به آمریکا، مورد هجمه افکار عمومی غرب قرار داشت، طی توئیتی برای منحرف کردن افکار عمومی، اعلام کرد:«ایران را رسما به خاطر آزمایش موشکی اخیرش تحت نظر گرفتهایم. آنها باید بابت توافق وحشتناکی که با آمریکا کردند ممنون باشند».
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم در همان مقطع در پاسخ به توئیتهای مکرر و هشدار آمیز دونالد ترامپ در صفحه خود نوشت«ایران به تهدیدات وقعی نمینهد چون ما به مردم خود برای امنیت کشور اتکا داریم».
پس از اعمال تحریمهای موشکی علیه ایران توسط آمریکا، وزارت خارجه کشورمان طی بیانیهای اعلام کرد:ایران اقدام غیرقانونی آمریکا در افزودن افراد و مؤسسات جدید ایرانی و غیر ایرانی به فهرست تحریم های نامشروع فرامرزی آن کشور به بهانه آزمایش موشکی اخیر را ناسازگار با تعهدات ایالات متحده و نیز مغایر روح و متن قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت میداند.
«مایکل فلین» مشاور وقت امنیت ملی آمریکا نیز پس از اعمال تحریمهای فوقالذکر، طی مصاحبهای گفت: «از امروز، ما ایران را رسما در وضعیت اخطار قرار میدهیم».
همچنین «پل رایان» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و «باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در بیانیهای از این تحریمها استقبال کردند.
4 فروردین 1396؛ تحریم 30 فرد و شرکت مرتبط با ایران
تقریبا دو ماه پس از تحریمهای موشکی، در 4 فروردین 1396، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، این کشور تحریمهایی را علیه 30 فرد یا شرکت خارجی به علت انتقال فناوری حساس به ایران برای برنامه موشکی این کشور یا به علت نقض کنترل صادرات بر ایران، کره شمالی و سوریه اعمال کرده است.
در همان مقطع وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که«11 شرکت یا فرد از چین، کره شمالی یا امارات متحده عربی به علت انتقال فناوری به ایران که میتواند در برنامه موشکی بالستیک تهران به کار گرفته شود، تحریم شدهاند».
در این بیانیه آمده بود«19 شرکت یا فرد نیز به علت دیگر تخلفات براساس قانون منع تکثیر ایران، کره شمالی و سوریه تحریم شدهاند. گمان میرود این شرکتها و افراد فناوری حساسی را که میتواند در توسعه تسلیحات کشتار جمعی به کار گرفته شود به دست آورده یا منتقل کردهاند».
24 فروردین 96؛ تحریم و تهدید از جانب وزارت خزانه داری آمریکا
درست 20 روز بعد از تحریم فوقالذکر، در بیست و چهارم فروردین ماه در شرایطی که سرخط خبری رسانههای دنیا به تجاوز آمریکا به فرودگاه «الشعیرات» واقع در حمص سوریه و استفاده ارتش این کشور از «مادر بمبها» در افغانستان معطوف بود وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای، از تحریم «اداره کل زندانهای استان تهران» و «سهراب سلیمانی» سرپرست معاونت امنیتی و انتظامی سازمان زندانها، خبر داد.
این وزارتخانه در ادامه بیانیه خود اعلام کرد که واشنگتن در صورت نیاز همچنان از اختیارات خود برای اعمال تحریمهای غیرهستهای برای مقابله با آنچه «حمایت از تروریسم، برنامه موشکی، نقض حقوق بشر و اقدامات بیثباتکننده ایران در منطقه» خوانده شده، استفاده خواهد کرد.
27 اردیبهشت 1396؛ تحریم هفت شخص حقیقی و حقوقی ایرانی و چینی
دولت دونالد ترامپ حدود یک ماه بعد از آن، در تاریخ 27 اردیبهشت 1396 همزمان با تمدید 120 روزه تعلیق تحریمهای هستهای ایران، تحریمهای جدیدی علیه تهران باز هم به بهانه فعالیتهای موشکی وضع کرد. این تحریمها، هفت شخص حقیقی و حقوقی ایرانی و چینی را هدف قرار دادند.
28 تیر96؛ تحریم 7 فرد و 11 شرکت و سازمان مرتبط با ایران
بیست و هشتم تیرماه سال جاری ، کمتر از 10 ساعت پس از مصوبه مجلس ایران مبنی بر«مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه»، وزارت خزانه داری آمریکا ، 7 فرد و 11 شرکت و سازمان مرتبط با ایران را مشمول تحریم گردانید.
بنا بر اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، این افراد و شرکتها در به روزرسانی توان نظامی ایران از جمله از طریق کمک به خرید و تعمیر قایقهای پرسرعت و تجهیزات هواپیماهای بدون سرنشین، تقویت توان موشکی ایران یا انتقال نرمافزارهای اروپایی و آمریکایی به ایران، ایفای نقش کردهاند.
در اطلاعیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده بود که داراییهای این افراد و نهادها در آمریکا بلوکه شده، ورود آنها به آمریکا ممنوع شده و اتباع و شرکتهای آمریکایی از مراوده با آنها منع شدهاند.
اما اعمال تحریمها توسط آمریکا علیه ایران در دوره اخیر تنها منحصر به دولت ترامپ نبوده است؛ کنگره آمریکا و سنای این کشور نیز در این امر فعالیت داشتهاند. در تاریخ 4 خرداد 96، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا به ریاست سناتور «باب کورکر» که همواره به اتخاذ سیاستهای ضدایرانی شهره است به بهانه مقابله با اقدامات ثبات زدای ایران، طرحی تحریمی را به تصویب رساند.
سناتور«باب کورکر» در خصوص تصویب این طرح در کمیته روابط خارجی سنا، گفت که«این طرح در صورت تبدیل شدن به قانون، تحریمهایی را برای فعالیتهای موشکی، اقدامات منطقهای و نقض حقوق بشر علیه ایران وضع میکند».
۲۷ خرداد ۹۶؛ تحریم سیدا
سنای آمریکا روز پنجشنبه ۲۷ خرداد ۹۶، طرحی را که توسط «باب کروکر» رئیس کمیته روابط خارجیاش، تدوین شده بود، با 98 رای موافق به تصویب رساند؛ طرحی موسوم به «S722» یا «سیدا 2017» که محوریت اصلیاش مقابله با آنچه اقدامات ثبات زدای ایران نامیده میشد، بود.
سیاهچاله تحریمها
این طرح که به سبب گستردگی دایره شمول،«تحریمهای مادر» یا «سیاهچاله تحریمها» نام گرفت، به جهت برخورداری از بار مالی حتما باید مورد تایید مجلس نمایندگان آمریکا نیز قرار میگرفت؛ در نتیجه مجلس نمایندگان آمریکا ، ضمن بسط طرح مزبور و افزودن بندهای جدید به آن و انضمام دو کشور روسیه و کره شمالی، طرح «S722» را در بامداد چهارشنبه چهارم مرداد 1396، با ۴۱۹ رای موافق و تنها ۳ رای مخالف، به تصویب رساند و نام آن را به «hr3364» تغییر داد.
اگر چه برخی معتقد بودند که این طرح به سبب شامل بودن بندهایی مرتبط با تحریم روسیه و همچنین محدود در نظر گرفته شدن اختیار رئیس جمهور آمریکا برای اعمال نظر درباره مفاد آن، چندان مورد نظر کاخ سفید نیست و با بی اعتنایی ترامپ روبه رو میشود، اما ترامپ روز چهارشنبه 11 مرداد 96، طرح مزبور را امضاء کرد و در نتیجه این طرح به قانون تبدیل شد.
مطابق با قانون مزبور که به نامهای «S722» یا «سیدا 2017» یا «hr3364» و یا «کاتسا» معروف شده است، مسئولان سپاه پاسداران و مرتبطین آنها با ادعای واهی و مضحک حمایت از تروریسم در لیست تحریم قرار میگیرند! آنچه در این طرح قابل تامل است آن است که طبق بندی از آن، سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی در ذیل فرمان اجرایی 13224 و از طریق اداره «اُفک» وزارت خزانه داری آمریکا در ردیف سازمانهای تروریستی، مورد تحریم قرار میگیرد.
قانون فوقالذکر رئیسجمهور آمریکا را ملزم میکند به فاصله حداکثر 90 روز بعد از اجرایی شدن آن، تحریمهایی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اشخاصی که در زمره مقامات، پرسنل یا وابستگان این سازمان هستند، اعمال کند. باتوجه به اینکه طرح کاتسا، 11 مرداد 96 به قانون تبدیل شده است، بنابراین زمان اجرایی شدن آن، روز سه شنبه آتی یعنی در تاریخ 9 آبان 96 خواهد بود.