منابع دولتی به تنهایی کفاف رفع مشکلات آموزش و پرورش را نمیدهد
به گزارش گروه جامعه ، رسول پاپایی گفت: آموزش و پرورش، محور توسعه است. اگر آموزش و پرورش را محور توسعه در نظر بگیریم، در واقع میگوییم منابع انسانی محور توسعه است.
وی افزود: اگر بپذیریم که توسعه یک ایدهآل است و همه ما به دنبال آن هستیم با توجه به اینکه ابزار توسعه نیروی انسانی است، در نهایت به این نقطه مشترک میرسیم که آموزش و پرورش محور توسعه است. با توجه به این مساله باید تلاش کنیم این سازمان جایگاه ویژه خود را در جامعه کسب کند.
پاپایی تصریح کرد: مطالعه کشور توسعهیافته نشان میدهد هیچ یک از این کشورها تا زمانی که به آموزش و پرورش بهویژه آموزش و پرورش ابتدایی بها ندادهاند، در مسیر رشد و توسعه قرار نگرفتهاند. در توسعهای که همه ما باور داریم محور آن آموزش و پرورش است و معلم، مدرسه، پدر و مادر و دانشآموز، ابزار آن هستند، نیروی انسانی و معلم نقش اول را دارند.
وی ادامه داد: اگر ما به دنبال توسعه هستیم تنها یک راه وجود دارد، آن هم توجه به آموزش و پرورش و نیروی انسانی است. همه ما در جلسات متعددی از اهمیت توجه به آموزش و پرورش صحبت میکنیم اما درباره آموزش و پرورش یک واقعیت وجود دارد و آن این است که ما درآموزش وپرورش باکثرت مطالبات مواجه شدهایم. درباره نوع تربیت دانشآموز، نقش او در مدرسه، مهارتآموزی دانشآموزان، محتوای کتاب درسی، آینده دانشآموزان و ... با یک مطالبه گسترده مواجه هستیم.
سرپرست امور شوراهای وزارت آموزش و پرورش افزود: به عنوان مثال مهارتآموزی به جای حافظهمحوری، امروز تنها انتظار اولیای یک بخش یا منطقه خاص محسوب نمی شود بلکه عموم اولیا وحتی جامعه انتظاردارند فرزندشان درکنار درس، یک حرفه نیز بیاموزد. این انتظارات به انتظارات ملی تبدیل شدهاند اما به اندازه این انتظارات منابع کافی دولتی برای تقویت آموزش و پرورش وجود ندارد و باید از طریق مشارکت بخش غیردولتی و ظرفیت قانون شوراها، به این انتظارات پاسخ داد.
پاپایی گفت: این یک واقعیت است و همه ما باید بپذیریم که منابع دولتی به تنهایی دیگر کفاف هزینههای آموزش و پرورش را نمیدهد. راه حل این مشکل نیز استفاده از مشارکت و ظرفیتهای بخشهای دیگر است. در این باره نیز کثرت دیدگاه وجود دارد. یک دیدگاه میگوید قانون مشخص و آموزش و پرورش رایگان است. گروهی میگویند آموزش و پرورش رایگان باکیفیت با بودجه دولتی ممکن نیست و راهحل این است که بخش خصوصی وارد این حوزه شود. گروه دیگری نیز به خوبی میگویند آموزش و پرورش حاکمیتی است.
وی تصریح کرد: چیزی که برای آموزش و پرورش منطقی به نظر میرسد، این است که از تکالیفی که قانون برای دستگاهها تعیین کرده است، استفاده کند. هیچ دستگاهی در ارتباط با آموزش و پرورش بدون وظیفه نیست. سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه آموزش و پرورش نیز همین را میگوید. ایشان از آموزش و پرورش به عنوان کانون خلق دنیای آینده یاد کرده و تأکید کردهاند که هرگونه هزینه کردن در آموزش و پرورش در واقع سرمایهگذاری است.