اما و اگرهای واریز سود سهام عدالت/ نیمی از ارزش سهام متعلق به دولت
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، در حالی که سامانه سهام عدالت از بهمن ماه سال گذشته جهت ارائه صورتحساب به مشمولین سهام عدالت بازگشایی شد که حدود 90 درصد از سهامداران از طریق این سامانه صورتحساب دریافت کردند و بیش از نیمه از 47 میلیون مشمول سهام عدالت برای دریافت سود شماره شبا ارائه کردند.
در این میان مشمولین نیز میتوانستند به اختیار خود آورده سهام عدالت که ارزش آن حدود 532 هزار تومان بود را تا مرز یک میلیون تومان تکمیل کنند.
روند دریافت شماره شبا در سامانه سهام عدالت در حالی ادامه دارد که قرار بود سود سهام عدالت در شهریور ماه به حساب مشمولین واریز شود که این امر هفته به هفته به تاخیر افتاد تا جایی که در ده روز ابتدایی مهر ماه سامانه به صورت کامل بسته شد تا در اولین هفته از ماه فوق سود به حساب مشمولین واریز شود که این امر نیز با وجود گذشت 15 روز از مهر ماه محقق نشد و مجدد این سامانه جهت دریافت شماره شبای مشمولین بازگشایی شد و سهامداران میتوانند درصورت تمایل آورده سهام خود را تکمیل کنند.
به علاوه همزمان با بازگشایی مجدد سامانه سهام عدالت پیامکی از سوی سازمان خصوصی سازی برای مشمولینی که آورده سهام خود را کامل نکرده اند ارسال شد که امکان واریز جهت تکمیل سرمایه سهام عدالت وجود دارد که در این میان برخی از سود جویان از فرصت استفاده کرده و با تماس تلفی به مشمولین درخواست واریز وجه کردهاند که این تماس از سوی سازمان خصوصیسازی به طور کامل تکذیب شد و از مشمولین خواسته شد تا مراقب شیادان باشند و پیامک این سازمان تنها از طریق شماره 30000000 به مشمولین ارسال شده است.
با توجه به عدم استقبال مردم برای تسویه با سازمان خصوصی سازی در جهت مالکیت کامل سهام عدالت، پیش بینی میشود رقمی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان از سبد این سهام به مالکیت دولت در بیاید.
بر اساس اعلام مسئولان سازمان خصوصی سازی، ارزش کل سبد سهام عدالت حدود 50 هزار میلیارد تومان میباشد. در حال حاضر جمعیتی معادل دو دهک از سهامداران این سهام به طور کامل مالکیت سهام خود را در اختیار دارند و بقیه گروهها بایستی برای کامل شدن مالکیت خود وجه ما به التفاوت سهم فعلی تا رقم یک میلیون تومان را به حساب سازمان خصوصی سازی واریز کنند.
به عبارت دیگر بر اساس مصوبات دولت، دو دهک کمتر برخوردار جامعه از جمعیت 47 میلیون نفری صاحبان سهام عدالت، مالک سهام کامل به ارزش یک میلیون تومان شدهاند و بقیه مردم برای تکمیل مالکیت خود و در اختیار گرفتن کامل یک میلیون تومان سهام عدالت باید رقمی در حدود 500 هزار تومان به ازای هر نفر را به حساب سازمان خصوصی سازی واریز کنند.
با این وجود 47 میلیون سهامگیرنده دهکبندی شدهاند و پرداختها با توجه به واریزهای صورتگرفته بهصورت هدفمند بر اساس اولویت به سهامگیرندگان داده میشود، پرداختها از دهکهای پایین شروع میشود؛ در واقع کسانی که با سازمان خصوصی سازی تسویه کامل را انجام دهند در آبان ماه سود 150 هزار تومانی را دریافت خواهند کرد و بقیه افراد که تقریبا کمالکیت نیمی از سهم را دارند، حدود 75 هزار تومان سود خواهند گرفت.
علاوه بر این اگر مشمولین مابقی سهام خود تا یکمیلیون تومان را نپردازند، تنها بهاندازه همان میزان کنونی سهام خود سود دریافت میکنند و باقی سهام پس از اتمام مهلت مقرر (پایان مهرماه) به مالکیت دولت خواهد رسید.
طی 10 سال گذشته حدود نیمی از سهام عدالت یکمیلیون تومانی به مالکیت مردم درآمده است و علیرغم اعلام دولت برای تسویه نیمی دیگر توسط خود مردم، استقبالی از این پیشنهاد نشده است، بنابراین تا پایان مهرماه، مالکیت حدود نیمی از کل سهام عدالت به دولت بازخواهد گشت و از مردم پس گرفته خواهد شد. به عبارت دیگر اگر ارزش سبد سهام عدالت همان 50 هزار میلیارد تومان که مسئولان دولتی اعلام کرده اند در نظر گرفته شود از پایان مهر ماه رقمی بین 20 تا 25 هزار میلیارد تومان از سبد تسویه نشده سهام عدالت به مالکیت دولت در خواهد آمد.
گفتنی است مالکیت نیمی از سهام عدالت به دولت با سیاستهای اصل 44 قانون اساسی مطابقت نداشته و براساس وعده دولت باید مردم مالک کل سهام عدالت باشند که باید در این رستا اقادامات موثری به جای واگذاری مابقی سهم به دولت صورت گیرد.