آثار عاشورایی در چند سال اخیر به هم شبیه شدهاند
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری؛ نوشین بیجاری، هنرمند طراح و گرافیست گفت: قطعا تصویر در ارائه پیام عاشورا بیشتر میتواند به مخاطب عام کمک کند ولی بهتر است به جای نشان دادن صحنههای مربوط به خون و خونریزی، ایستادگی، اقتدار و وقار و عظمت امام حسین(ع) را سرلوحه کارمان قرار بدهیم.
این هنرمند درباره اینکه همزمان با ایام محرم و برگزاری یازدهمین سوگواره هنر عاشورایی، هنر تجسمی چقدر میتواند در انتقال پیام عاشورا موثر باشد، توضیح داد: در این زمینه بیشتر پوسترها نمود تصویری دارند و به نظرم تصویر خیلی میتواند به رساندن پیام درست به مردم و به ویژه مخاطب عام کمک کند؛ چراکه مسیرش به گونهای پیش میرود که سلیقه بسیاری از مردم را در برمیگیرد و مسلما مردم میتوانند تصاویر را درک کنند؛ چراکه عاشورا موضوع پیچیدهای برایشان نیست. طی چندین سال اخیر این اتفاق خیلی رخ داده است. قطعا هنر تجسمی میتواند در انتقال پیام عاشورا موثر باشد؛ چون هنر بصری است و مخاطب به طور مستقیم با آن در ارتباط است.
وی سپس در زمینه اینکه چطور میتوان اثری خلق کرد که در عین هنری بودن، کاربردی هم باشد و مردم در آیینهایشان از آثار استفاده کنند تا محدود به گالریها نشود، بیان کرد: به نظرم در این قضیه توجه به مسائل ساده و عام خیلی کمککننده است تا اینکه به دنبال عوامل پیچیده باشیم؛ چراکه هر چه سادهتر پیام عاشورا را به مخاطب هنر تجسمی برسانیم، قابل فهمتر خواهد بود و مردم بیشتر آن را درک میکنند. به اعتقاد من موضوع انتخاب شده در رابطه با این موضوع باید خیلی ملموس به ویژه برای مخاطب عام باشد. به عنوان مثال با جانورانی که روی علم طراحی شدهاند، میتوان خیلی کارها کرد که برای مردم هم جذاب باشد. ما باید در این حیطه به مسائل کاملا جزئی و ملموس توجه بیشتری داشته باشیم.
بیجاری در توضیح اصلیترین شاخصههای آثار عاشورایی دیدگاهش را اینگونه بیان کرد: اول شناخت و مطالعه از سوی هنرمند در این زمینه مهم است تا طرحی کامل خلق شود و دوم ایده خوب است، یک هنرمند باید فکرش را خیلی پرورش بدهد تا بتواند آثاری خوب و درخور شان با واقعه عاشورا خلق کند.
او در ادامه در پاسخ به اینکه چه پیشنهادی به هنرمندان حوزه تجسمی در رابطه با خلق آثار موثر عاشورایی دارد، خاطرنشان کرد: راستش من شخصا آنقدر صاحب نظر نیستم که در این رابطه پیشنهادی بدهم اما به عنوان یک مخاطب احساس میکنم در این چند سال اخیر آثار عاشورایی خیلی شبیه به هم شدهاند و فکر نمیکنم این اتفاق خوب باشد. به عنوان مثال، در اکثر آثار عاشورایی به مسائلی چون خون، اسب، نیزه و خیلی مسائل دیگر پرداخته میشود. البته ناگفته نماند که این نمادها درست است و عاشورا، عاشوراست و تغییری نمیکند؛ اما به نظرم باید به این هم فکر کنیم که با یک خط صاف تکراری جلو نرویم و در ارائه آثارمان حرفی برای گفتن داشته باشیم.
این هنرمند که در دوره هشتم سوگواره هنر عاشورایی شرکت داشته است، در پایان در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه محرم و واقعه عاشورا یک واقعه واحد و متعین است، چگونه میتوان در خلق آثار هنرهای تجسمی از کلیشهها دور شد، اظهار کرد: همیشه در جملات بزرگان و عارفان دین اینگونه آمده است که در رابطه با مسئله عاشورا نیاییم مدام خون و خونریزی نشان بدهیم، بلکه بیاییم ایستادگی و اقتدار امام حسین(ع) را نشان بدهیم و این ویژگی اتفاقا برای خارجیها خیلی بُلد است؛ چراکه امام حسین را آدم بالایی میدانند. بنابراین به نظرم اگر در این گونه آثار بیشتر وقار و عظمت امام حسین(ع) و هدف کربلا را به تصویر بکشیم به مراتب خیلی تاثیرگذارتر است؛ چون خداوند از واقعه کربلا به ما درس داده است وگرنه آن موقع میتوانست مقابل آن را بگیرد. پس بهتر است از مقوله عاشورا بیشتر مردانگی و بزرگی امام حسین را سرلوحه قرار بدهیم.
هنرمندان برای شرکت در یازدهمین سوگواره هنر عاشورایی میتوانند تا ۳۰ مهر ماه آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کنند.