امکان استقرار دومین "پایگاه نظامی روسیه" در قرقیزستان
به گزارش سرویس بین الملل روزنامه اینترنتی گازیتا.رو در تحلیلی نوشته است: روسیه و قرقیزستان در حال انجام مذاکراتی در مورد استقرار دومین پایگاه نظامی روسیه در خاک این جمهوری هستند. طرفین هنوز به توافقی در این زمینه دست نیافته اند، البته مقامات بیشکک اصرار دارند که تاسیسات جدید نظامی باید در جنوب قرقیزستان مستقر باشد تا بتواند تامین امنیت این کشور در منطقه را نیز تضمین کند. کارشناسان نیز با این مسئله موافقند که چنین پایگاهی باید در جنوب قرقیزستان ایجاد شود، برای اینکه این جمهوری در این منطقه با تاجیکستان هم مرز است و دقیقا در این بخش از کشور درگیریهای بین نژادی نیز بوجود آمده است.
"صفر ایساکوف" نخست وزیر قرقیزستان مذاکره با روسیه در مورد استقرار دومین پایگاه نظامی در خاک این جمهوری را اعلام کرده و یادآور شد که ضروری است تا پایگاه نظامی جدید روسیه در جنوب خاک قرقیزستان ایجاد شود تا بتواند امنیت این کشور در منطقه را تامین کند.
پیش از این "المازبیک آتامبایف" رئیس جمهوری قرقیزستان هم در کنفرانس مطبوعاتی در ماه جولای توضیح داد که پیشنهاد ایجاد دومین پایگاه نظامی روسیه، به این شرط که تعداد نظامیان روسی در پایگاه اول افزایش نیابد را به مسکو داده است. آتامبایف اوضاع در جنوب کشورشان را «نه چندان خوب» توصیف کرده و گفته بود، این مسئله ضرورت ایجاد چنین پایگاهی را ایجاب می کند.
"آلکسی مالاشنکو" عضو شورای علمی مرکز کارنگی در مسکو در گفتگو با «گازیتا.رو» گفته است: «جنوب، پیچیده ترین منطقه در قرقیزستان است و دقیقا در این مناطق مناقشات بین نژادی شدت دارد که نمونه آن درگیریهای خونین بین قرقیزها و ازبکها در شهر "اوش" در سال 2010 است. علاوه بر این، این منطقه با جمهوری تاجیکستان هم مرز است که نزدیکترین فاصله قرقیزستان با مرزهای ناامن افغانستان از این جهت محسوب می شود. به همین دلیل وجود یک پایگاه نظامی قدرتمند، اگر در نهایت مسکو و بیشکک در مورد آن به توافق برسند، می تواند در تامین امنیت این منطقه بسیار موثر باشد.»
در حال حاضر در خاک قرقیزستان روسیه دارای یک پایگاه نظامی متحد است که شامل چهار تاسیسات: فرودگاه نظامی ویژه نیروهای واکنش سریع سازمان پیمان امنیت جمعی در "کانت"، پایگاه نظامی-دریایی آزمایشی در "ایسک کول"، مرکز ارتباطی در روستای "چالدووار" و ایستگاه لرزه نگاری خودکار در شهر "مایلی سای" می شود.
وجود پایگاه نظامی در قرقیزستان برای روسیه اهمیت زیادی دارد
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه در اواسط ماه سپتامبر علت استقرار پایگاه نظامی کشورش در خاک قرقیزستان را وضعیت حساس جغرافیایی این جمهوری نامیده و گفت: «قرقیزستان کشوری بسیار بزرگ است که از لحاظ جغرافیایی بسیار جالب بود و در منطقه از موقعیت کلیدی برخوردار است.»
پایگاه نظامی-هوایی «کانت» در اکتبر سال 2003 آغاز به کار کرد و مهمترین وظیفه آن ایجاد پوشش هوایی مناسب برای عملیات زمینی نیروهای واکنش سریع سازمان پیمان امنیت جمعی است.
در فوریه سال 2014 "سرگئی شایگو" وزیر دفاع روسیه اعلام کرد که این کشور قصد دارد توان بالقوه پایگاه کانت را افزایش داده و تسلیحات نظامی مدرن در آنجا مستقر کند. همانطور که شایگو یادآور شد، اقدامات نظامی مشترک ارتش قرقیزستان و نظامیان روسی مستقر در این پایگاه، اهمیت زیادی برای هر دو کشور دارد. در حال حاضر توان هوایی پایگاه کانت افزایش قابل توجهی یافته است.