روضه خوانی در سینما با نگاهی فرامرزی به فرهنگ حسینی
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از روابط عمومی برنامه چهل چراغ، «چهلچراغ» با حضور دوباره محمدرضا شهیدی فرد» در تلویزیون و با اشاره این مجری شناخته شده نسبت به ماهیت برنامه که دربرگیرنده آثار و فعالیت های هنری مرتبط با حماسه کربلای سال 61 هجری عجین است، آغاز گردید و اولین میهمان برنامه «چهل چراغ»، «پرویز شیخ طادی»؛ فیلمساز مطرح سینمای ایران به دلیل ساخت فیلمی دینی با نام «سینه سرخ» بود.
بنا براین گزارش، پرویز شیخ طادی با اشاره به آداب و آئین های تلفیق یافته میان ادیان اسلام و مسیحیت در زمینه فرهنگ اعتقادی حسین(ع)، دلیل ساخت فیلم سینمایی «سینه سرخ» را دور شدن از نگاهی انحصاری نسبت به فرهنگ حسینی دانست و گفت: «در نگاه برخی از مسلمانان این حس وجود دارد که نسبت به تعلق خاطر به امام حسین(ع)، نگاه قومی و ملیتی داشته باشند و از طرفی این نگاه میان برخی از مسیحیان هم وجود دارد. چنان که تشکیلات خاص اروپایی اشاره به نوعی تکفیری مسیحی داشته و این تعصب در حال شکل گیری است و احساس مالکیت از هر دو سو وجود دارد.»
شهیدی فرد با اشاره به این که توفیق رسیدن به امام حسین(ع)، نگاه جامعه گرایانه به این شخصیت بزرگوار است، از سازنده فیلم «سینه سرخ» درباره چگونگی شکل گیری اثر پرسید و پرویز شیح طادی پاسخ داد: «براساس تحقیقات داخلی و برون مرزی که انجام دادم، به نگاه مالکیت گونگی برخی نسبت به امام حسین(ع) رسیدم. به همین علت به نمونه های مناسب داخلی برای همدلی نگاه مسلمانان و مسیحیت رسیدم و احساس کردم می توانم قلم در دست بگیرم و سپس فیلم را بسازم.»
شهیدی فرد با اشاره به نزدیکی تناسب مردمان مسلمان و مسیحیت در برخی از کشورها، از تلفیق نگاه های ادیان نسبت به مفاهیم اعتقادی مانند فرهنگ حسینی گفت و پرویز شیخ زادی با عنوان این که فیلم «سینه سرخ» اعلام خطر در زمینه فاصله میان ادیان دارد، افزود: «علاقه به حضرت مسیح(ع) و امام حسین(ع) به دور از هرگونه تاکتیک مشخصی کاملا فکری و دلی شکل گرفته است چون ریشه ادیان یکی است و کاملا فطری می توان به بزرگان دین نزدیک شد. برای همین نباید فکر کرد که امام حسین(ع) تنها مال خودمان است. وقتی معرفت شناسی فرهنگ حسینی منتشر نشود و به جهانیان ارائه نشود، باعث محدود شدن می شود.»
شهیدی فرد با اشاره به لزوم نزدیکی فقه و سینما به یکدیگر از انحرافاتی مانند سطحی نگری در سینما و یا اجتهاد شرعی فیلمسازان گفت و در این باره نظر کارگردان فیلم «سینه سرخ» را پرسید که شیخ طادی پاسخ داد: «سینماگران می خواهند مانند لابراتوار عمل کند، در صورتی که این آزمایش ها و آسیب شناسایی ها باید در حوزه های دینی انجام شود و نتایج آن در اختیار سینماگر قرار بگیرد. باید فقه هنر نوشته شود و تکلیف ها روشن شود. فقه هنر کارشناس و مردم شناس و جامعه شناس و مشاور خانواده می خواهد. سینما که مکروه نیست وگرنه امام خمینی(ره) به آن اشاره نمی کرد. از طرفی کدام منبر را می توان یافت که مانند پرده سینما مقدس و ابزار تبلیغ باشد؟»
شهیدی فرد با اشاره به شکل گیری جشنواره بین المللی «چهل چراغ» از پرویز شیخ طادی درباره این رویداد مهم فرهنگی معرفتی پرسید که کارگردان باسابقه سینمای کشور پاسخ داد: «یک مطالبه ای شکل گرفت و آقای امینی به عنوان بنیانگذار جشنواره «چهل چراغ» وقتی درباره شکل گیری این جشنواره صحبت کرد فهمیدم که دغدغه مشترکی وجود دارد و گفتیم در ابتدا فراخوان بدهیم تا ببینیم موجودیت ما در این زمینه چقدر است. این جشنواره حرکت ایجاد کرد و هنگامی که 20 میلیون جمعیت از دنیا در مراسم اربعین شرکت کردند، فهمیدیم که باید مرزهای جغرافیایی را کنار بگذاریم و کبوترها را به شکل گسترده ای به پرواز درآوریم.»
شهیدی فرد با اشاره به این که جشنواره «چهل چراغ» همانند روضه به معنای بهشت است، از مسیر جشنواره «چهلچ راغ» پرسید که شیح طادی پاسخ داد: «یک جایی دیگر به سمتی رسیدیم که دیگر نمی توانستیم از محدودیت ها و چارچوب ها حرف برنیم و فهمیدیم که این نگاه بسیار فراگستر است.»
اولین برنامه تلویزیونی «چهل چراغ» جدا از گفت و گو با میهمان برنامه، از آیتم های مختلفی مانند خوانش داستان های عاشورایی، بازگویی نگاه شخصیت های مختلفی از ادیان آسمانی و دل گفته های شخصیت هایی چون محمدحسین مهدویان، دکتر رضا پورحسین و ارژنگ امیر فضلی همراه بود. برنامه «چهل چراغ» کاری از گروه اجتماعی شبکه سوم سیما و به تهیه کنندگی مجتبی امینی در 40 برنامه شب ها در ساعت 19:30 از شبکه سوم سیما پخش می گردد.