جایزه ملّی تعالی سازمانی، ساز و کاری مهم در رشد اقتصادی کشور
به گزارش گروه اقتصاد به نقل از روابط عمومی سازمان مدیریت صنعتی، جایزه ملّی تعالی سازمانی از سال ۱۳۸۲، در چارچوب برنامههای توسعه کشور و با هدف ارتقای بهرهوری و توسعه نظامهای مدیریت در شرکتها و سازمانهای کشورمان، معرفی شد. مرکز تعالی سازمانی سازمان مدیریت صنعتی در سال جاری نیز در پانزدهمین دوره اقدام به اعطای جایزه ملّی تعالی سازمانی به شرکتها و سازمانهای سرآمد کشور نموده است.
بنا به این گزارش محمدعلی محمدی مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی ۳ مهرماه در نشست خبری پانزدهمین همایش تعالی سازمانی اظهار کرد: اقتصاددانان بر این امر توافق نظر دارند که رشد تولید ناخالص داخلی در سطح ملی و یا ایجاد ارزش افزوده در هریک از بخشهای اقتصادی از طریق افزایش نهادهها (شامل سرمایه و نیروی کار) و دیگری بهبود عملیات و ساختارها (شامل مدیریت بهینه، ارتقای فناوریهای تولید و مهارت و کیفیت نیروی انسانی) حاصل میشود.
وی افزود: در شرایط کنونی که تزریق سرمایه و نیروی کار به سهولت امکان پذیر نیست باید تلاش ملی به سمت و سوی بهبود عملیات و ساختارها هدایت شود. به عبارت روشنتر، به جایاینکه سرمایهگذاری جدید صورت پذیرد و یا تعداد نیروی انسانی افزایش یابد، میتوان با اجرای طرحهای بهبود، بهرهوری عوامل تولید را افزایش داد. این امر از طریق ارتقای سطح مهارت مدیران و کارکنان و بکارگیری فناوریهای مناسب میسر است؛ بنابراین در عصر حاضر دستیابی به رشد اقتصادی از طریق استفاده بهینه از منابع و تبدیل آنها به قابلیتهای سازمانی از مهمترین اهداف اقتصادی کشورها به شمار میآید و جایزه ملّی تعالی سازمانی بدنبال ارزیابی و معرفی سازمانهایی است که در تحقق این امر در کشورمان میکوشند.
محمدی خاطر نشان کرد: ارزیابی سازمانها در این جایزه بر اساس الگوی تعالی سازمانی صورت میگیرد که در آن ویژگیهای یک سازمان سرآمد تشریح شده است. متقاضیان در ابتدا اظهارنامه تعالی خود را ارسال مینمایند و پس از تشکیل تیمهای ارزیابی و بازدید از محل متقاضیان امتیاز آنان مشخص شده و در سطوح مختلف تعالی قرار میگیرند.
وی یادآور شد: کلیه سازمانها و شرکتهای ایرانی در ۵ بخش ساخت و تولید، خدمات، سلامت، آموزش و بخش عمومی، در صورت انجام خودارزیابی بر اساس الگوی تعالی سازمانی و به اجرا گذاردن برنامههای بهبود میتوانند متقاضی جایزه ملّی تعالی سازمانی باشند. در دوازده سال گذشته بیش از ۱۲۰۰ سازمان ایرانی از نزدیک و توسط ارزیابان تعالی سازمانی مورد ارزیابی قرار گرفته اند و نقاط قوت و زمینههای قابل بهبود نظامهای مدیریتی آنها شناسایی شده و بهبود یافته است.
مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی گفت: در ۵ سال اخیر (۹۱-۹۵) برگزاری جایزه ملی تعالی سازمانی تعداد سازمانهای حاضر در فرایند جایزه ملی تعالی سازمانی از لحاظ نوع مالکیت ۶۸ درصد از بخش خصوصی و ۳۲ درصد از بخش دولتی میباشند.
وی تاکید کرد: از لحاظ ابعاد سازمانی ۶۸ درصد سازمانهای بزرگ (بالای ۱۵۰ نفر)، ۲۲ درصد سازمانهای با ابعاد متوسط (بین ۵۰ تا ۱۵۰ نفر) و ۱۰ درصد سازمانهای کوچک (زیر ۵۰ نفر) بوده اند.
محمدی افزود: با توجه به بخش بندیهای جایزه ملی تعالی سازمانی در حوزه ساخت و تولید ۳۸ درصد و در حوزه خدمات ۵۸ درصد و ۴ درصد مجموعا در حوزههای آموزش و سلامت و بخش عمومی در فرایند جایزه ملی حاضر بودند.
در سال ۱۳۹۶ نیز حدود ۷۰ سازمان و شرکت بزرگ و معتبر کشور در جایزه ملّی تعالی سازمانی حضور یافتهاند.
امسال در پانزدهمین همایش تعالی سازمانی که در اسفندماه برگزار میشود، ضمن معرفی و تقدیر از سازمانهای سرآمد کشور، تجربیات موفق مدیریتی آنها ارائه میشود و مدیرانی از شرکتهای بینالمللی به ایراد سخنرانی میپردازند.