بررسی میزان دستمزد کارگران کشاورزی درسال های اخیر + نمودار
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، وجود آمار و اطلاعات بههنگام از فعالیتهای مختلف بخش کشاورزی، ابزار اساسی برنامه ریزی پیشرفت فعالیتها و اقدام های انجام شده به حساب میآید و در این میان اطلاعات مربوط به قیمت فروش محصولات و هزینه خدمات کشاورزی نقش اساسی دارد.
هر محصول کشاورزی هنگام گذر از مرحله تولید تا مصرف نهایی به علت تأثیر عوامل متعدد قیمتهای متفاوتی پیدا می کند که در اصطلاح قیمت سرخرمن، قیمت عمده فروشی و قیمت خرده فروشی نامیده میشود.
در این میان دستمزد کارگران کشاورزی شامل وجه نقد می شود، با این حال در مواردی که به جای تمام یا قسمتی از این وجه نقد، سهمی از محصول به کشاورز داده شود، ارزش ریالی آن به قیمت روز پرداخت، برآورد و به وجه نقد اضافه خواهد شد.
بر اساس مطالعات انجام شده از سوی کارشناسان مرکز آمار و اطلاعات راهبری وزارت کار، هفت شغل در بخش کشاورزی به عنوان مشاغل منتخب در این حوزه شناخته میشوند که شامل کارگر میوه چین، وجین کار و تنک کار، دروگر غلات، نشاکار، نهرکش و مرزبند، بیل زن زمین زراعی و بیل زن باغی است.
بررسی دستمزد کارگران مشاغل منتخب کشاورزی در سال ۹۵ حاکی از آن است که بیشترین متوسط دستمزد روزانه در میان مردان با رقم حدود ۶۵ هزار و ۱۰۲ تومان به کارگر نشاکار و کمترین متوسط روزانه به کارگر بیل زن زمین زراعی با رقم حدود ۴۵ هزار و ۵۹۸ تومان پرداخت شده است.
در بین کارگران زن نیز کارگران نشاکار بیشترین دستمزد روزانه را دریافت کرده اند که بالغ بر ۶۸ هزار و ۲۰۷ تومان در روز بوده است و از طرفی کمترین دستمزد روزانه به کارگر میوه چین با رقم حدود ۳۴ هزار و ۱۱۱ تومان پرداخت شده است.
لازم به ذکر است که بالاترین دستمزد برای زنان در بین استانهای کشور، مربوط به کارگر میوه چین در استان اردبیل با رقم ۷۷ هزار و ۷۷۷ تومان بوده و پایین ترین دستمزد ، مربوط به کارگر وجینکار و تنککار در استان خراسان جنوبی با ۲۰رقم هزار تومان در روز بوده است.
آمارهای ثبت شده نشان می دهد که بیشترین اختلاف دستمزد در سال ۱۳۹۵ به کارگر میوه چین و کمترین اختلاف دستمزد در مشاغل منتخب بخش کشاورزی به کارگر نشاکار مربوط می شود.
همچنین درصد تغییرات متوسط دستمزد روزانه مردان کارگر در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال ۱۳۹۴ نشان می دهد که متوسط دستمزد روزانه کارگر نهرکش و مرزبند، بیشترین و متوسط دستمزد روزانه کارگر وجینکار و تنککار کمترین تغییر را داشتهاند، این درحالی است که بیشترین تغییر در متوسط دستمزد روزانه کارگران زن مربوط به متوسط دستمزد روزانه کارگر وجینکار و تنککار بوده است.
در بهار 1396 دستمزد روزانه یک نفر کارگر میوهچین مرد در کل کشور 45 هزار و 22 تومان بوده است که سطح این دستمزد نسبت به بهار 95 معادل 3/1 درصد کاهش داشته است.
همچنین دستمزد روزانه یک کارگر میوهچین زن در بهار 1396 در کل کشور برابر 35 هزار و 606 تومان بوده است که این دستمزد نسبت به بهار 95 معادل 8/6 درصد افزایش داشته است.
لازم به ذکر است که دستمزد روزانه یک نفر کارگر دروگر غلات مرد در بهار 1396 در کل کشور 558213 ریال بوده است که بهطور متوسط سطح این دستمزد نسبت به بهار 95 معادل 4/2 درصد افزایش داشته است.
در مدت ذکر شده مبلغ دستمزد یک کارگر وجینکار و تنککار مرد در کل کشور 530377 ریال بوده است که متوسط سطح این دستمزد نسبت به بهار 95 معادل 6/7 درصد افزایش یافته است.
همچنین در سال مورد بررسی دستمزد روزانه یک کارگر وجینکار و تنککار زن در کل کشور برابر 588103 ریال بوده است که این دستمزد نسبت به بهار 95 بهطور مستقیم 8/19 درصد افزایش یافته بود.
دستمزدکارگران کشاورزی در فصل بهار طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۶