توقف سنگین برای صنعت برق/سرانجام صدور مجوز نیروگاههای تولید پراکنده به کجا میرسد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، نیروگاه های تولید پراکنده یا به اصلاح (DG) نسل جدیدی از نیروگاه های تولید برق هستند که با توجه به مزیت های آن در مقایسه با سایر نیروگاه های تولید برق تعداد آن در دنیا در حال افزایش است.
بر اساس قانون مجتمع های بزرگ همچون ورزشگاه ها، بیمارستان ها و .... باید به مولد اضطراری برق مجهز باشند تا در زمان اضطرار از مولد خود استفاده کنند که این دست از نیروگاه ها بهترین جایگزین برای این فضاها هستند.همچنین با توجه به نیاز روبه رشد مصرف برق، به ویژه در بخش صنعتی، سرمایه گذاران میتوانند درشهرکهای صنعتی اقدام به احداث این نوع نیروگاهها کنند.
برای سهولت در دریافت مجوز و گسترش آن از سال 94 صدور مجوز و عقد قرارداد خرید تضمینی نیروگاههای تولیدپراکنده به شرکتهای برق منطقهای و توزیع تفویض شد، هر متقاضی میتوانست با مراجعه به اداره برق منطقه خود نسبت به دریافت مجوز و انعقاد قرارداد اقدام کند.
بنا بر اعلام مسئولین این حوزه، برنامه ریزی ها به این صورت بود که ظرفیت چند صد مگاواتی تولید برق این نیروگاه ها را به رقم 3 الی 4 هزار مگاواتی طی برنامه ششم توسعه برسانند.
بر همین اساس شرکت توانیر در سال گذشته خبر از خرید تضمینی برق این نیروگاه ها به مدت 5 سال داد و همچنین در کنار آن مجری طرح نیروگاههای تولید پراکنده توانیر در مهر ماه سال گذشته از افزایش 3 برابری سهم طرحهای تولید پراکنده از صندوق توسعه ملی پرده برداشته بود.
با این شرایط در اوایل شهریور ماه خبر از توقف صدور مجوز از سوی شرکت توانیر به دستور آرش کردی مدیر عامل توانیر شنیده شد که کردی در این نامه به شرکت های زیرمجموعه دستور داده است تا تعیین تکلیف نشدن قیمت سوخت نیروگاه های مقیاس کوچک DG از صدور مجوزات و قراردادهای جدید و همچنین تمدید مواردی که راکد بوده و سرمایه گذاران مطابق مفاد قراردادها در مورد آنها اقدام ننموده اند خودداری کنند.
رویدادی که با گذشت حدود دو هفته از ابلاغیه آن هنوز هیچ اقدامی از سوی سازمان های مربوطه برای رفع مشکل بلاتکلیقی در محاسبه قیمت گاز تحویل داده شده به صاحبان این نیروگاه ها صورت نگرفته است و شواهد نشان دهنده به دست فراموشی سپرده شدن آن است.
به طور قطع ویژگی های مثبت نیروگاههای تولید پراکنده از جمله احداث در نقاط مصرف و در نتیجه کاهش تلفات برق در خطوط انتقال و توزیع، افزایش بهرهوری و افزایش ظرفیت تولید برق نباید در میان ناهماهنگی مسئولان و دستگاه های ذی ربط متوقف شده و کشور را از فواید آن بی بهره گذارد.