چرخش به سوی رشد غیرنفتی
به گزارش گروه سیاسی ، سیداحسان خاندوزی در یادداشتی با عنوان «چرخش به سوی رشد غیرنفتی» نوشت:
تحریمهای نفتی، تجاری و بانکی علیه ایران که در سالهای ۹۲-۱۳۹۱ به اوج رسید، اگرچه ظالمانه و مستکبرانه بود، اما پرده از برخی کاستیهای داخلی اقتصاد ما کنار زد و هزینهی برخی وابستگیهای زیانبار را به ما گوشزد نمود. در صدر این عبرتها رشد وابسته به درآمدهای نفتی است.
آنچه مورد تأکید این نوشتار است چارهکردن وابستگی رشد اقتصادی به نفت نه به معنای مکانیسم مستقیم بلکه به معنای ساختاری از تأمین مالی دولت و سیاست تولیدی – وارداتی است که عمدتاً از دلارهای نفتی ارتزاق میکند و با ایجاد اختلال در خونرسانی ارزهای نفتی، حتی تولیدات بخش خدمات و صنعت نیز دچار سکته میشود.
اگر بحران نفتی ۱۹۷۳ موجب شد اقتصادهای غرب بر اساس یک آیندهنگری، هم پتانسیلهای تولید داخلی انرژی و هم نقش انرژیهای نو را برای دهههای آتی خود به گونهی دیگری رقم بزنند تا از وابستگی سنتی به واردات نفت برهند، تحریم نفتی و بانکی و تجاری سالهای اخیر (با هزینههایی که برای کشور به دنبال داشت) نباید ما را تنها به بازگشت به نقطهی پیش از تحریم رهنمون سازد، زیرا ساختار آسیبپذیر پیش از تحریمها بود که موجب اثربخشی تحریم گردید. تا زخمی در کار نباشد، نشستن پشهی موذی موجب بیماری نمیشود.
فرصتسازی از تحریمها به آن معنا است که ما تحریم را بهانه و نقطهی عطفی قرار دهیم برای تغییر مناسبات بلندمدت اقتصادی. در این چهارچوب نظری است که تأکید بر خروج از رکود و مثبت شدن نرخ رشد اقتصاد، هدفی میانی و متوسط بشمار میرود و مهمتر از آن، توجه به کیفیت رشد اقتصاد است تا رشدی غیروابسته به ارزهای نفتی را رقم بزند.