"افغانستان" سکوی پرتاب داعش به آسیای مرکزی

13:05 - 09 مرداد 1396
کد خبر: ۳۳۳۸۱۶
پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه گفت: داعش کشورهای عربی در افغانستان جایگاه ندارد و داعش بومی مثل طالبان و پاکستان با پیوستن به داعش ظرفیت نفوذ در افغانستان را دارند.

به گزارش سرویس بین الملل بعد از شکست داعش در سوریه و عراق نگرانهای از کوچ داعش به کشورهای مثل افغانستان وجود دارد و این موضوع باعث شده است که بسیاری از کشورهای منطقه نسبت به گسترش این گروه هشدار دهند.

علاوه بر این با رشد داعش در افغانستان و انجام چند انفجار در پایتخت این کشور، کشورهای مثل چین و روسیه نگران گسترش این گروه و انجام عملیاتهای در منطق مرزی خود هستند و این باعث شده که برای مقابله با این گروه چاره اندیشی کنند.

در این زمینه  پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، در رابطه با شکست‌های اخیر داعش در سوریه و عراق گفت: این شکست نظامی به معنی شکست ایدئولوژیکی نیست و داعش از نظر ایدئولوژیکی شکست را نمی‌پذیرند چرا که آنها تفکر خلافت گرا دارند و معتقد هستند که جهاد آنها هزار سال ممکن است که طول بکشد و به دنبال احیاء آن هستند.

کارشناس ارشد مسائل منطقه افزود: شاید داعش سرزمینی را تحت عنوان خلافت شام و عراق را از دست می‌دهد اما این به منظور متوقف شدن عملیات در این 2 کشور نیست، آنها به مناطق روستایی و صحرایی عقب‌نشینی می‌کنند و تنها موقعیت سرزمینی خود را از دست می‌دهند.

وی با اشاره به ترکیب نیروهای داعش در کشورهای عراق و سوریه گفت: بخشی از نیروهای داعش را ازبک‌ها، چچن و تاجیک از مردم آسیای مرکزی تشکیل می دادند، 4 یا 5 قوم به شکل موثر در کنار داعش خاورمیانه از جمله نهضت ترکستان شرقی قومیت اویغور چین، نهضت اسلامی ازبکستان در سطح رهبری این گروه قرار داشتند.

کارشناس مسائل شبه قاره ادامه داد : یکی دیگر از نیروهای داعش هم از نهضت چچن بود که اولین فرمانده نظامی داعش از چچن‌ها بود و همچنین یکی تاجیک‌ها که افسر امنیتی آنها در سطح رهبران داعش قرار داشتند.

ملازهی ادامه داد: بنابراین داعش تنها سوریه و عراق را ترک می‌کنند و به مناطق قومی خود در شمال افغانستان باز می‌گردند اما چون افغان نیستند با طالبان از نظر قدرت ممکن است درگیری شوند در این صورت افغانستان هدف اصلی آنها نیست بلکه سکوی پرتاب و پرش به آسیای مرکزی است.

کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه سه منطقه هدف داعش در افغانستان است، افزود: اولین منطقه شمال افغانستان و دریای طرقبه و راه آسیای مرکزی و حوزه قفقاز است، دومین منطقه غرب افغانستان و شرق ایران در ولایت‌‌های هلمند، فراه، زابل و نیمروز و دیگری هم شرق افغانستان منتهی به دره کشمیر که مورد هدف و فعالیت داعش و تشکیل خلافت در آن منطقه است.

ملازهی با بیان اینکه داعش از طریق نیروهای محلی می‌تواند عمل کند، تصریح کرد: داعش کشورهای عربی در افغانستان جایگاه ندارد و داعش بومی مثل طالبان و پاکستان با پیوستن به داعش ظرفیت نفوذ در افغانستان را دارند.

کارشناس ارشد مسائل منطقه در رابطه با احتمال ادغام داعش و طالبان گفت: بخشی از طالبان بعد مرگ ملا عمر ناراضی از تغییر و تحول رهبری بودند که جدا شدند، اولین فرد طالبان که به داعش پیوست خادم از پشتون‌های پاکستان بود که وی در عملیات آمریکایی‌ها کشته شد، در هر حال بخش ناراضی طالبان به داعش پیوسته و آنها پرچم داعش را بالا برده و عملیات انجام می‌دهد.

وی با اشاره به نگرانی روس‌ها و چین و از ظرفیت داعش در منطقه، گفت: چین و روسیه نه نگران خود داعش بلکه نگران ظرفیت داعش هستند که داعش به طرف مرزهای آسیای مرکزی بروند.

ملازهی افزود: هر چند داعش با آمریکا در خاورمیانه و افغانستان درگیر شد اما در یک برداشت کلی، روس‌ها باور دارند که داعش ظرفیت همکاری با آمریکا را دارد و اگر داعش فعالیت خود را گسترش دهد در آن صورت روسیه نه از ناحیه داعش بلکه رقابت‌های بین‌المللی آسیب پذیر خواهد بود.

/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *