آشنایی با رایجترین بیماریهای ارتوپدی در ایران/ فوتبال و تاثیر آن بر سلامت مغز/ آیا لاغرها هم در معرض ابتلا به دیابت هستند؟
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، آشنایی با رایجترین بیماریهای ارتوپدی در ایران، فوتبال و تاثیر آن بر سلامت مغز، آیا لاغرها هم در معرض ابتلا به دیابت هستند و ... از جمله اخباری است که بسته سلامت میزان امروز به آنها پرداخته است.
کاربردیترین روش برای جلوگیری از جوش صورت
باشگاه خبرنگاران: آکنه و جوش صورت معمولاً در نوجوانان و جوانان در آستانه یا پس از دوران بلوغ ایجاد میشود، هرچند که در بزرگسالی نیز احتمال وجود این مشکل وجود دارد. بروز آکنه در صورت به دلایل مختلفی ایجاد میشود از جمله فعل و انفعالات هورمونی، سندرم پلی کیستیک تخمدان در دختران، رژیم غذایی سرشار از قند، شکر و شکلات، استرس، عدم رعایت بهداشت فردی و مواردی از این دست به وجود میآید. از جمله راهکارهای درمانی برای جلوگیری از بروز آکنه و درمان جوش صورت میتوان موارد زیر را نام برد: برای درمان جوش صورت خود را ۲ بار در روز بشویید تا مانع از تجمع چربی و آلودگی در سطح آن و رشد باکتری عامل آکنه شوید. از محصولات درمانی، بهداشتی و آرایشی مخصوص پوستهای چرب و جوش دار استفاده کنید تا زمینه بروز آکنه در صورت تا حد امکان کاهش پیدا کند. از اولین سالهای بروز آکنه تحت نظر متخصص قرار بگیرید و درمانهای دارویی را انجام دهید تا پوستتان کمتر آسیب ببیند. خانمها تا حد امکان از لوازم آرایش کمتر استفاده کرده یا از محصولات آرایشی مخصوص پوستهای چرب استفاده کنند تا دچار آکنه و جوشهای پوستی نشوند. استحمام و شستشوی موها نیز راهکاری درمانی برای جلوگیری از بروز آکنه صورت موثراست، زیرا هنگام خواب موهای سر با پوست صورت برخورد کرده میتوانند زمینه ساز آلودگی صورت و بروز آکنه شوند. از دستکاری جوشها یا تماس دست با صورت خودداری کنید، زیرا یکی از عوامل اصلی بروز جوش صورت یا جوشگاههای دائمی هستند. رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، خوراکیهای دریایی، پروتئین کم چرب، غلات و حبوبات داشته باشید و از خوردن مواد غذایی بسیار تند و پرادویه، فست فود و شیرینی و شکلات خودداری کنید.
میوههایی که یک وعده غذایی کامل هستند
میوهها و سبزیجات دارای خواص درمانی برای بدن هستند، اما برخی میوهها خواص درمانی و سلامتی بیشتری دارند و میتوان از آنها به عنوان یک تامین کننده مواد مغذی مورد نیاز بدن استفاده کرد. کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود خواص منحصربه فرد، انواع ویتامینهای ضروری، کمیاب و مواد معدنی را درمیوههای زیر شناسایی کردند و به افراد توصیه میکنند برای تامین انرژی مورد نیاز بدن از این میوهها در رژیم غذایی خود استفاده کنند. هریک از این میوهها به قدری از لحاظ مواد مغذی غنی هستند که میتوان از آنها مانند یک وعده غذایی سالم برای تقویت و افزایش انرژی بدن استفاده کرد. موز دارای سطح بالایی از پتاسیم است و به تنظیم الکترولیت بدن کمک میکند، از دیگر خواص موز تقویت اعصاب و افزایش حجم عضلات است. این میوه غنی از انواع آنتی اکسیدانهای ضروری برای بدن و فیبر است. هلو نیز یکی دیگر از میوههای بسیار مقوی و با خواص فراوان برای تقویت بدن است. هلو را میتوان به عنوان یک مکمل خوراکی بسیارمفید مصرف کرد، قند فروکتوز موجود در هلو میتواند انرژی مورد نیازبدن انسان را برای مدت زمان طولانی تامین کند. آناناس مخصوص مناطق استوایی نیز دارای خاصیت ضد التهابی بسیار قوی است و میتواند خطر ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را در افراد کاهش دهد، همچنین سبب افزایش قدرت باروری در زوجین میشود. انگور نیز حاوی آنتی اکسیدانهای بسیار مفید از جمله کورستین و رزوراترول است و میتواند از ابتلا به بیماریهای قلبی و بالا رفتن کلسترول خون جلوگیری کند. کیوی را از فصل بهار میتوان آن را مصرف کرد و دارای ویتامین C. و E. است که هر دو برای جلوگیری از ابتلا به سرطان و افزایش قدرت بینایی مفید هستند. کیوی از حجم کم کالری و مقدار زیاد فیبر برخوردار است و برای افرادی که رژیم غذایی دارند یا میخواهند وزن خود را کم کنند، بسیار مفید است. انبه میوه بسیار لذیذ تابستانی که مورد علاقه اکثر افراد است و حاوی درصد بالایی از ویتامین A. برای کمک به رشد استخوانها و تقویت سیستم ایمنی بدن است.
تاثیر کلم و اسفناج در مقابله با پیری مغز
مهر: محققان دانشگاه ایلینوی آمریکا دریافتند شرکت کنندگان میانسال با میزان بالاتر «لوتین» دارای واکنشهای عصبی به مراتب شبیهتر به جوانان بودند تا همسن و سالهای خودشان. لوتین ماده مغذی یافت شده در سبزیجات پربرگ سبز نظیر اسفناج و کلم کالی و همچنین آووکادو و تخم مرغ بودند. نعمان خان، عضو تیم تحقیق، در این باره میگوید: «مصرف سبزیجات پربرگ سبز دارای فواید متعددی هستند و دادههای ما نشان میدهد دارای فواید شناختی هم هستند. لوتین یک ماده مغذی است که بدن خود قادر به تولید آن نیست از اینرو باید از طریق رژیم غذایی بدست آید. لوتین در بافتهای مغز تجمع مییابد، اما در چشمها نیز تجمع میکند از اینرو محقان میتوانند بدون روشهای تهاجمی، میزان این ماده مغذی را در بدن اندازه گیری کنند. محققان در این مطالعه دریافتند لوتین دارای نقش حفاظتی است بدین صورت که افرادی که دارای لوتین بیشتری بودند دارای توانایی شناختی بیشتری برای انجام تکالیف و وظایف شان بودند.
مواد خوراکی تقویت کننده سیستم ایمنی را بشناسید
مطالعات نشان داده اند سیر در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. همچنین باعث کاهش فشارخون شده و دارای عناصر ضدالتهابی است. مرکبات سرشار از ویتامین C هستند که بسیار در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند. به رژیم غذایی روزانه تان مرکبات یا سایر منابع حاوی ویتامین C. بیفزایید. ماست حاوی میزان زیادی باکتری زنده است که منبع بسیار خوبی از باکتریهای اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس هستند. این باکتریها در تقویت سیستم ایمنی موثرند. سعی کنید هر روز مقداری ماست ترجیحاً کم چرب بخورید. یک فنجان در روز به نظر کافی میرسد. کلم بروکلی نیز دارای آنتی اکسیدان بوده و غنی از ویتامین است. منبعی سرشار از کلسیم، پتاسیم، فیبر و دارای مقداری مواد فیتوشیمیایی است که از ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و برخی سرطانها جلوگیری میکند. کلم بروکلی همچنین دارای ویتامینهای A. و C. است. این نوع کلم از برخی آنتی اکسیدانها برخوردار است که میتواند از سلولها محافظت کند. زردچوبه نیز بسیار برای سلامت خوب و مفید است. دارای عناصر ضدالتهابی است که شما را در مقابل بسیاری از بیماریها نظیر پوکی استخوان و آرتروز ایمن نگه میدارد و در تقویست سیستم ایمنی هم نقش دارد.
آشنایی با رایجترین بیماریهای ارتوپدی در ایران
تسنیم: سلامتی و کارکرد مناسب سیستم عضلانی اسکلتی، با نحوه فعالیت سایر دستگاههای بدن، ارتباط مستقیمی دارد؛ اما متأسفانه نوع شیوه زندگی ماشینی، کمتحرکی، نوع فرهنگ غذاهای مصرفی، ورزش و فعالیتهای بدنی، ایجاد تصادفها، حوادث طبیعی، غیرمترقبه و...، باعث شده امروزه سلامت و عملکرد این بخش از سیستم بدنی، بیشتر به مخاطره بیفتد. ما در حالحاضر اصلا چیزی به نام بیماری ارتوپدی در ایران نداریم. شاید چند بیماری عفونی مانند عفونت زانو و استخوان و... داشته باشیم، اما باز بیماری تلقی نمیشود. آن چیزی که ما اکنون در ایران بهعنوان اشکالهای ارتوپدی داریم، بیشتر مربوط به مسائلی است که انسان درطول زمان پیدا میکند. مسائل و مشکلهایی که اغلب بهعلت نوع سبک زندگی، ورزشکردن، اضافهوزن و...، زودتر در ایران اتفاق میافتند. غلامعلی عکاشه متخصص ارتوپدی، در این خصوص میگوید: شایعترین علتی که بیماران در حوزه غیرتصادفها به ما مراجعه میکنند، آرتروز (بهویژه آرتروز زانو) است؛ علت اصلی ایجاد آرتروز زانو، تحمل تمام وزن بدن است. اغلب صدمههای واردشده بهزانو بسیار زیاد است، بههمیندلیل بهسرعت بهسمت آرتروز پیش میرود. چنانچه وزن فرد زیاد، ورزش و تحرکش کم و میزان چهارزانو و روی زمین نشستن فرد زیاد باشد، آرتروز زودتر اتفاق خواهد افتاد. این عضو هیئتعالی نظام پزشکی به نقش ژنتیک در بیماریهای ارتوپدی پرداخته و میافزاید: درحالحاضر مسئله ژنتیک در بیماریهای ارتوپدی نقش بسیار اندکی دارند. بعضی از بیماریها نیز مانند دررفتگی لگن و پاچنبری نیز بیشتر فامیلی است؛ همچنین ابتلا به این بیماری در مقایسه با آرتروز و بروز حوادث، بسیار اندک است. درد مفاصل زانو، بیشترین درد مفاصل در میان افراد مختلف بهشمار میرود که شیوه نشستن روی زمین، برخاستن و همچنین افزایش سن، از عوامل تأثیرگذار بر این موضوع هستند. بیماریهای روماتیسمی و آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) نیز یکی دیگر از ضایعههایی است که بیشتر متوجه خانمها است. این ضایعههای تخریبی مفصل بیشتر در سن جوانی رخ میدهد. علامت اولیه درد در دستها، مچدست و گاهی پاها است و گاهی مفصل بزرگ را هم درگیر میکند. مفصل گرفتار بهطور مزمن تخریب خواهد شد و تشخیص بالینی و با استفاده از رادیولوژی و آزمایش است.
فوتبال و تاثیر آن بر سلامت مغز
ایسنا: دانشمندان دریافتند تاثیر برخی از ورزشها بخصوص فوتبال بر مغز موجب بیماری مغزی با نام انسفالوپاتی (CTE) میشود. محققان این تحقیق را بر روی مغز ۲۰۲ بازیکن متوفی سابق فوتبال انجام دادند و دریافتند ۸۷ درصد این افراد به بیماری CTE مبتلا بودند. بیماری CTE بر اثر ضربه وارده به سر ایجاد میشود و با افزایش تعداد ضربات به سر پروتئینی به نام «تاو» (tau) در مغز ساخته شده که با گسترش آن سلولهای مغزی از بین میروند. در این تحقیق به بازیهای فوتبال در مدارس و دیگر مکانها اشارهای نشده، اما با بررسیهای انجام شده نشانههایی از پروتئین تاو در مغز فوتبالیستهای مدارس نیز مشاهده شده است. البته دانشمندان نمیدانند چرا در مغز برخی از فوتبالیستها این پروتئین وجود ندارد. آنها امیدوارند با بررسیهای بیشتر در این زمینه دریابند بازیکنان چگونه باید فوتبال بازی کنند. در حال حاضر، تنها راه تشخیص CTE، بررسی و تجزیه مغز پس از مرگ است؛ بنابراین هدف بزرگ دانشمندان و پزشکان درک روش تشخیص CTE در بیماران زنده است. با ابزارهای تشخیصی و بررسی بیماران زنده مبتلا به CTE فرصتی برای درک چگونگی پیشرفت CTE ایجاد خواهد شد. این تحقیق برخی از مباحث در مورد آسیبهای طبیعی فوتبال وتاثیر آن بر پیشرفت CTE را مشخص خواهد کرد.
چرا پشهها بعضیها را بیشتر نیش میزنند؟
پشهها در مقابل انسانها رفتار یکسانی از خود نشان نمیدهند. چرا پشهها برخی از ما را نیش میزنند و برخی دیگر را نه؟ خلاف باور عمومی پشهها طعمههای انسانی خود را بر اساس نوع پوست انتخاب نمیکنند بلکه این طعمهها بر اساس بوها انتخاب میشوند. پشهها یک سیستم بویایی توسعه یافته دارند که از طریق آن، بو را دریافت میکنند. در میان بوهای مورد علاقه این حشرات میتوان بوی عرق و دی اکسید کربن را برشمرد. پشهها اسید لاکتیک، اسید اوریک، آمونیاک و سایر موادی را که در عرق ترشح میشوند، بو میکشند و به آن علاقمندند. علاوه براین، بدنهای گرمتر یا بدنهایی که از آنها بیشتر دی اکسید کربن خارج میشود مستعد این هستند که مورد حمله پشهها قرار بگیرند. به طور مثال آدمهای چاق، زنان حامله و افرادی که الکل مصرف میکنند در این دسته قرار میگیرند. منشا برخی بوها ژنتیک است. بعضی بوها هم به دلیل وجود برخی باکتریهای خاص در هر انسان وجود دارند. در این بین گروههای خونی هم نقش دارند. افرادی که دارای گروه خونی O. هستند، دو برابر بیشتر از افرادی گروه خونی A. دارند، قربانی نیش پشهها میشوند. البته در این بین ۸، ۵ درصد افراد، مادهای را از پوست خود ترشح میکنند که نشان دهنده گروه خونی آنها است، اما بدن ۱، ۵ درصد افراد، این ماده را ترشح نمیکنند و اگر این افراد بهطور مثال گروه خونی O. هم داشته باشند کمتر طعمه پشهها میشوند. از سوی دیگر بعضی پشهها به رنگهای تیره کشش بیشتری دارند. پس بهتر است در زمان غروب آفتاب، لباسهای رنگ روشن بپوشید تا از نیش پشهها در امان بمانید.
شادی برای سلامت جسمی و روحی مفید است
هفتهنامه جامعه پویا: بسیاری از ما فکر میکنیم شاد بودن به هر روشی ما را خوشبختتر و سلامتی روحی و جسمی ما را تضمین میکند. این در حالی است که دانشمندان کشف کردهاند نوع شادمانی میتواند تامینکننده تاثیرات مثبت یا منفی آن باشد. نتیجه این تحقیقات از اثر مثبت شادمانیهای اجتماعی پرده برداشته است. بر اساس تحقیقات و مطالعههایی که در نشریه آکادمی علوم ایالات متحده منتشر شده است، در واقع شادی که شما از ارضای خود و لذت سریع دریافت میکنید (مانند خوردن یک غذای خوشمزه که دوستش دارید، یا خریدن یک جفت کفش مورد علاقهتان) تاثیراتی فیزیکی روی ژنهای شما میگذارد، اما این تاثیرات مشابه آن چیزی است که احساساتی مانند افسردگی و استرس روی آنها میگذارد. باربارا فردریکسون، مدیر تحقیقات در این باره توضیح میدهد: من روی تاثیرات فیزیکی و روانی احساسهای مثبت دوستان مطالعه کردم و هماهنگی الگوی نتایج با این مطالعه، من را کاملا شگفتزده کرد. فردریکسون استاد روانشناسی و محقق اصلی این تحقیق در دانشگاه کارولینای شمالی است. او میگوید: ما دریافتهایم احساسات مثبت ما را در سطح سلولی تحت تاثیر قرار میدهد، اما نتایج آزمایش و تحقیقات به ما نشان داد تفاوتی واقعی در نوع شادیای که ما احساس میکنیم و تبعات بلندمدت آن وجود دارد. کارشناسان لذت و شادی را به دو نوع مختلف تقسیم میکنند. شادی هدونیک و شادی یودیومانیک. این دو واژه در توصیف شادی به وجود آمده و از دو منبع متفاوت به کار میرود. شادی هدونیک از پیروی و تکرار تجربههایی به دست میآید که شخص به واسطه آنها لذت را کسب کرده است. مانند تجارب مثبت بسیاری که از خوردن مواد غذایی عالی یا بو کردن گلهای زیبا به دست میآید. این دست از شادیها به واسطه برآورده شدن تمایلات فردی بروز پیدا میکند. شادی یودیومانیک نوعی از شادی است که از مصرف چیزی به دست نمیآید، بلکه از یک تلاش مداوم در راستای به دست آوردن نتیجهای بزرگتر و مهمتر به دست میآید؛ یعنی همان شادیای که در جهت تلاش برای معنا دادن به زندگی به دست میآوریم، مانند فعالیتهای اجتماعی و کارهای خیری که برای بهتر شدن زندگی خود یا دیگران انجام میدهیم.
باورهای راست و دروغ درباره چای
جام جم: چای یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیهایی است که حتی در روزهای گرم سال هم مصرف میشود. متخصصان بر این باورند که چای مانند هر نوشیدنی دیگر، فواید و زیانهایی دارد، اما اگر در زمانهای مناسب نوشیده شود و بخوبی دم بکشد مداومت در مصرف آن زیان چندانی ندارد. طبیعت چای در درجه دوم گرم و خشک قرار دارد و نوشیدن مداوم آن زیانآور نیست و کسانی که از نوشیدن چای دچار مشکل میشوند دارای سوء مزاج یا ضعف مزاج هستند. وی در ادامه به چند پرسش ما پاسخ میدهد. برخی طبع چای را به دلیل تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن و به سبب رفع تشنگی کاذب که پس از خوردن غذاهای شور، کلهپاچه و ماهی ایجاد میشود، سرد دانستهاند در صورتی که اصلا این موضوع صحت ندارد. چای تنها به دلیل تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش منجر به این امر میشود. برخلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای یک ساعت پس از خوردن غذاهای چرب و سنگین با بهبود جریان خون در عروق معده به هضم غذا بویژه چربیها کمک میکند و موجب احساس راحتی در معده میشود. چای باعث تسریع حرکات تنفسی، رفع خوابآلودگی، احساس تجدید نیرو، تقویت نیروی فکری، گوارش بهتر غذا و کمک به تعریق میشود و به دلیل حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافتهاند پاک میکند و نوشیدن آن پس از فعالیتهای بدنی یا فکری موجب رفع خستگی و ضعف و تسکین ناراحتیها میشود و میتوان از آن به عنوان یک نوشیدنی نشاطآور بین وعدههای غذایی استفاده کرد.
آیا لاغرها هم در معرض ابتلا به دیابت هستند؟
دیابت در کشور بیش از ۱۲ درصد از مردم جامعه را درگیر کرده است، به عبارتی بالای ۷ میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند که بیش از ۵۰ درصد این بیماران اطلاعی از بیماری خود ندارند و همان طور که میدانیم سالانه در حدود ۱۰ درصد از مرگ و میرها در ارتباط با دیابت است. طبیعتا شیوع این عارضه در کشورمان با شیوع منطقهای دیابت ارتباط دارد یعنی در ایران، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که حدود ۳۵ میلیون دیابتی در آنها موجود است، تقریبا تا سال ۲۰۳۰ میلادی این آمار تا ۷۵ میلیون نفر نیز افزایش مییابد. متاسفانه افراد مبتلا به دیابت در کشور به دلیل برخوردار نبودن از کنترل مطلوب بیماری، اکثرا دچار عوارض شدید ناشی ار دیابت میشود و میتوان گفت: علت آن که همه مردم از این بیماری گریزان هستند همین عدم کنترل بیماری در کشور است و بیشترین هزینههایی که صرف بیماری دیابت میشود به دلیل عوارض ناشی از دیابت بوده البته ناگفته نماند ۱۰ درصد از بودجه بهداشتی کشور خرج دیابت میشود. یکی از مشکلات عمده دیابت این است که افراد به موقع متوجه عارضه خود نمیشوند البته برخی از انواع دیابت هستند که میتوان سریع تشخیص داده شوند مانند دیابت کودکان و نوجوانان که به شدت قندشان به ۷۰۰ میرسد و علائم هشدار دهنده به وضوح پیداست که اگر کنترل نشود عوارض شدید را به دنبال دارد. ۹۰ درصد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به موقع بیماریشان را متوجه نمیشود، جالب اینجاست که زمانی هم که درمییابند درگیر این عارضه شدند کنترل مناسبی را انجام نمیدهند. افراد علاوه بر کنترل غذایی باید توان جسمانی و روانی خود را بالا ببرند. اضافه وزن شدید، بی تحرکی، سابقه وجود بیماری در خانواده، پر ادراری، عطش زیاد، چربی خون و فشار خون بالا، کاهش وزن ناگهانی، خانمهایی که در طول بارداری دچار سقط مکرر شدند یا نوزادان بالای ۴ کیلو به دنیا آوردن بیشترین میزان احتمال به دیابت را به خود اختصاص دادند. حدود ۷۰ درصد از افراد که اضافه وزن دارند ممکن است مبتلا به دیابت شوند، اما این بدین مفهوم نیست که افرادی که وزن کمی دارند به این بیماری مبتلا نشوند. اگر افراد مبتلا به دیابت بیش از ۳ سال پی در پی قند خون بالا و بدون کنترل داشته باشد حتما عوارضی، چون قطع پا و مشکلات شدید بینایی به سراغشان میآید. دیابت مساوی است با بیماریهای عروقی و به عبارتی رگهای خونی بدن را گرفتار میکند البته اگر بیماری عروق بزرگی را هدف بگیرد بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی را نیز به دنبال دارد، اما در طولانی مدت عروق کوچک گرفتار شده و موجب قطع عضو، مشکلات کلیوی، قلبی و عروقی و نابینایی میشود.