صنعت سنگ‌تراشی در "افغانستان" تا چنبره مافیا بر معادن

18:02 - 06 مرداد 1396
کد خبر: ۳۳۲۶۹۷
با وجود کنترل معادن سنگ‌های زینتی توسط گروه‌های مافیایی و فشار مالیات سنگین دولت، اما تلاش سنگ‌تراشان افغانستانی سبب رکود بازار سنگ‌های وارداتی از پاکستان در بازارهای کابل شده است.

به گزارش سرویس بین الملل   با نگاه گذرا به آثار باستانی افغانستان، صنعت سنگ‌تراشی در این کشور پیشینه طولانی داشته و اکنون نیز تعداد زیادی در این صنعت مشغول کار هستند.
 
مناطق مختلف ولایت‌های «هرات»، «میدان وردک»، «دایکندی»، «غزنی»، «هلمند» و «پروان» از مکان‌های است که دارای معادن سنگ‌های تزئینی است، اما همیشه بازار سنگ در افغانستان را سنگ‌های خارجی بویژه پاکستانی اشغال کرده است.

 برای بررسی وضعیت صنعت سنگ‌تراشی و فروش آن با شماری از سنگ‌تراشان و سنگ‌فروشان کابل گفت‌وگو کرده است.
 
عمران یکی از سنگ‌فروشان شهر کابل با بیان اینکه 6 نوع سنگ را در مغازه خود داریم، گفت: سنگ چشت هرات، سنگ میدان وردک، سنگ رخام هلمند، سنگ مالستان و سنگ ترکمن از سنگ‌های تزئینی است که آن را به صورت تزئینی تراشیده و یا به شکل عادی بفروش می‌رسانیم.
 
وی با بیان اینکه سنگ‌های افغانستان با کیفیت‌تر از سنگ‌های پاکستان، ایران و سایر کشور‌ها است، افزود: نوعی سنگ‌های افغانستانی در آفتاب تغییر رنگ نداده و سبب جذب صدا می‌شود، اما پاکستانی و یا چینی این خاصیت را ندارد.
 
این سنگ‌فروش افغانستانی تصریح کرد: سنگ‌های رخام هلمند و چشت هرات بازار جهانی دارد و ما نیز این سنگ‌ها را به گونه خام به ایران صادر می‌کنیم.
 
این صنعت‌کار افغانستانی با انتقاد از کمبود برق و بی‌توجهی دولت، اظهار داشت: کارخانه‌های سنگ‌تراشی با مشکل بی‌برقی جدی مواجه بوده و برق را به صورت وقفه‌ای استفاده می‌کنند.
 
عمران از نابسامانی‌های مالیاتی نیز ابراز نارضایتی کرد و گفت: مسئولان شهرداری کابل با وارد کردن ماشین‌های سنگ، بدون دلیل و غیرقانونی از صنعت‌کاران پول می‌گیرند، در حالیکه هیچ نهاد دولتی حق ندارد تا از تولیدات داخلی سهم بگیرد.
 
وی با بیان اینکه معادن سنگ بیشتر در کنترل زورمندان و گروه‌های مافیایی است، تأکید کرد: دولت باید در بخش کنترل این معادن توجه جدی داشته باشد.
 
این صنعت‌کار افغانستانی در پایان سخنان خود با بیان اینکه میزان فروش سنگ‌های عادی و تزئینی نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته، گفت: مردم افغانستان باید از تولیدات داخلی خریداری و استفاده کنند.
 
در همین حال حسین ایثاری سنگ‌تراش و سنگ‌فروش شهر کابل نیز گفت: ولایت‌های مختلف افغانستان دارای سنگ‌های با کیفیت بوده و می‌توان از آنها در مجسمه‌سازی، ساختمان‌ها، دوراسیون آشپزخانه و سایر موارد استفاده کرد.
 
ایثاری سنگ میدان وردگ را ارزان‌ترین سنگ خواند و افزود: با توجه به میزان فقر در افغانستان، مردم بیشتر از سنگ میدان وردک خریداری می‌کنند و از آن اشکال تزئینی را تهیه می‎کنند.
 
وی با بیان اینکه مردم علاقمند سنگ‌های داخلی بوده و سنگ‌های خارجی بویژه پاکستانی رو به رکود است، تصریح کرد: مالیات هنگفت و نابسامانی‌های شهری عمده‌ترین مشکلات صنعت‌کاران سنگ است.
 
این صنعت‌کار افغانستانی در پایان سخنان خود با تأکید به کاربرد تولیدات داخلی اظهار داشت: افغانستانی‌ها بویژه صنعت‌کاران می‌تواند هر گونه سنگ‌های تزئینی ساخته و نیازی به تولیدات خارجی ندارند.
 
همچنین امان الله سنگ‌تراش افغانستانی با بیان اینکه میزان علاقمندی مردم به مجسمه و تزئینات سنگی کاهش یافته، گفت: دولت به صنعت سنگ‌تراشی توجه ندارد، در حالیکه این صنعت در اکثر موارد کاربرد دارد.
 
وی افزود: مجسمه، سنگ مقبره، پایه‌ها و لوایح برای دفاتر را می‌تراشیم و برای پیشرفت این صنعت، توجه دولت یک اصل پنداشته می‌شود.
 
این صنعت‌کار افغانستانی با تأکید به خودکفایی افغانستانی‌ها، تصریح کرد: میزان علاقمندی مردم به سنگ‌های تراشیده شده و تزئینی و همچنین فروش این سنگ‌ها پس از روی کار آمدن دولت وحدت ملی و مشکلات امنیتی 50 درصد کاهش یافته است.
 
امان الله در پایان سخنان خود با تأکید به برقراری صلح در افغانستان، اظهار داشت: جامعه جهانی باید از مردم افغانستان حمایت کنند تا از وضع موجود خارج شود.
 
/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *