16 روش برای افزایش شیر مادران شیرده
به گزارش گروه فضای مجازی میزان، تغذیه با شیر مادر فواید بیشماری برای نوزاد دارد و باعث پیشگیری از بروز بیماریهای شایع و قابل پیشگیری مانند اسهال، عفونتهای تنفسی و عفونتهای گوش میشود. علاوه بر این، شیرخواران را در برابر بیماریهای عفونی، مننژیت، عفونت ادراری و عفونت التهابی روده محافظت میکند.
نکاتی برای افزایش شیر مادر
در این مطلب نکات مفیدی درباره افزایش شیر مادر ارائه می شود:
مادر باید به نوزاد خود اجازه دهد که هر موقع از شبانه روز، شیر او را بمکد. عمل مکیدن سبب تولید شیر بیشتر در مادر می شود. هر چه دفعات مکیدن شیر توسط نوزاد بیشتر باشد، تولید شیر نیز در مادر بیشتر خواهد بود.
مادر نباید خودش سینه را از دهان نوزاد بگیرد و به او شیر ندهد، بلکه باید به نوزاد فرصت دهد تا خودش شیر خوردن را رها کند. گرفتن سینه از دهان نوازد، روی محرک های طبیعی تولید شیر تاثیر منفی می گذارد.
در ابتدای هر بار شیردهی، شیر مادر آبکی تر است و به تدریج به مقدار چربی آن افزده می شود، طوری که در پایان هر مرحله شیردهی، مقدار چربی که برای رشد نوزاد ضروری است، بیشتر می شود. بنابراین هر چه مدت شیردهی طول بکشد، نوزاد از چربی بیشتری استفاده می کند و کاملا سیر می شود و در نتیجه فاصله بین دو مرحله شیردهی نیز بیشتر خواهد شد و افزایش وزن نوزاد طبق منحنی رشد، طبیعی خواهد بود.
به مادران شیرده توصیه می شود مقدار مایعات دریافتی خود را افزایش دهند. افزایش مصرف آبمیوه های تازه و مصرف میوه و سبزی های تازه به افرایش تولید شیر کمک زیادی می کند.
قرار گرفتن کمتر مادر در محیط پر استرس یکی از ضروریات دوران شیردهی می باشد. متخصصان به مادران شیرده توصیه می کنند موقع استرس و یا عصبانیت، به نوزاد خود شیر ندهند، زیرا مواد سمی موجود در خون بالا رفته و وارد شیر مادر می شوند و نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهند.
استراحت کردن به مقدار کافی به مادران شیرده توصیه می شود. بدن مادر پس از هر بار شیردهی، مقدار زیادی انرژی از دست می دهد. این انرژی از طریق تغذیه مناسب و استراحت کافی قابل برگشت به بدن خواهد بود.
مادران شیرده حداقل ۵۰۰ کالری بیشتر از حالت عادی در روز نیاز دارند. اگر کمتر از این مقدار کالری دریافت شود، میزان شیر تولید شده در مادر نیز کمتر خواهد بود. متاسفانه برخی مادران پس از زایمان، رژیم های سخت لاغری می گیرند و در نتیجه شیرشان کم می شود.
اگر نوزاد ساعات طولانی می خوابد و برای شیر خوردن بیدار نمی شود، مادر باید او را به آرامی بیدار کند و شیر دهد. این کار علاوه بر افزایش رشد نوزاد، سبب تخلیه شیر از سینه مادر می شود و مادر کمتر دچار درد و ناراحتی در سینه می گردد.
به مادران شاغل توصیه می شود برای زمان هایی که در خانه نیستند، هر چند ساعت یک بار شیر خود را بدوشند و تحت شرایط مناسب نگهداری کنند. این کار علاوه بر تداوم تولید شیر در سینه مادر و جلوگیری از خشک شدن آن، می تواند منبع غذایی خوبی برای نوزاد در غیبت مادر باشد.
شنبلیله
این گیاه یک مولد طبیعی شیر است که مجاری سینه را برای تولید شیر بیشتر باز میکند. براساس مطالعات، از شنبلیله برای تولید شیر در کوتاه مدت استفاده میشود. اما استفاده طولانی مدت از آن خطری ندارد. خانمها ممکن است تا زمانی که شیر کافی داشته باشند، به مصرف شنبلیله ادامه دهند.
هویج و چغندر
این سبزیجات قرمز رنگ سرشار از بتاکاروتن هستند که برای افزایش شیر مادر سودمند است. هویج به عنوان یک سبزی شیرساز٬ حاوی روغنهای فرار و فیتواستروژن است.
زردچوبه
زردچوبه نیز خاصیت تولید شیر دارد و میتواند به عنوان ماده ضدالتهاب نیز مورد استفاده قرار گیرد.
کنجد
دانههای درشت و تیره رنگ کنجد در کشورهای آسیایی برای افزایش شیر مادر مورد استفاده قرار میگیرد. سبوسهای رنگ روشن کنجد نیز بسیار موثر بوده و به آسانی هضم میشوند.
زردآلو
توصیه میشود برای تقویت تولید شیر، زردآلو را به برنامه غذایی خود اضافه کنید. زردآلو سرشار از ویتامین C و دیگر ویتامینهای مفید برای نوزاد شماست.
سبزیجات سبز
سبزیجاتی که به رنگ سبز تیره هستند از دیگر خوراکیهای توصیه شده برای افزایش تولید شیر مادر هستند چون املاح٬ ویتامین ها٬ آنزیمها و فیتواستروژن فراوانی دارند. همچنین جعفری گیاهی است که به تولید شیر کمک میکند.
سیر
سیر به خواص دارویی مشهور است و ید طولایی در تولید شیر دارد اما باید در حد تعادل مصرف شود چرا که عدهای از مردم تحمل اندکی نسبت به مصرف آن دارند. بر اساس مطالعات انجام شده٬ نوزادانی که مادران آنها در دوران شیردهی سیر مصرف میکنند٬ درک بهتری دارند و با ولع بیشتری شیر میخورند.
زنجبیل
برای افزایش شیر مادر و درمان شیردهی کم مادران سودمند است.
بنشنها و غلات
این مواد سابقه طولانی در تولید شیر دارند. مشهورترین غلات در این زمینه شامل جو دوسر٬ ارزن و برنج هستند. بنشنهایی که باید در رژیم غذایی مادر گنجانده شوند نیز شامل نخودچی و عدس هستند.
مغزها
مغزهایی مانند بادام در تولید شیر نقش دارند. مغزهای خام بر انواع نمک سود شده یا بو داده اولویت دارند.
چربیها و روغنها
چربیهای سالم نقش حیاتی در متابولیسم عصبی و سلولی ایفا میکنند. هر نوع چربی که مادر مصرف میکند بر محتوای چربی شیر او تاثیر میگذارد. مطمئن شوید چربیهای مضر مانند روغن هیدروژنه سبزیجات و اسیدهای چرب ترانس را از برنامه غذایی خود حذف کردهاید.
جو دوسر
جو دوسر یکی از مغذیترین خوراکیهایی است که حاوی پروتئین٬ ویتامین٬ مواد معدنی و عناصر دیگری است که اعصاب را تغذیه کرده و متابولیسم چربی را تقویت میکنند و روحیه را بالا میبرند. مصرف جو دوسر نیز یکی دیگر از روشهای بالقوه تقویت ذخیره شیر مادر است.
پودر مخمر آبجو
به عقیده برخی کارشناسان٬ جو دوسر موجب افزایش شیر مادر میشود چون سرشار از آهن بوده و آرام بخش است و با بسیاری از خوراکیهای شیرساز دیگر خواص مشترک دارد. جو دوسر نیز دارای خاصیت ضد افسردگی و ضد اسپاسم بوده و تعریق را افزایش میدهد.
نوشیدنیهایی برای افزایش شیر مادر
از جمله نوشیدنیهای شیرساز میتوان به آب و قهوههای حاوی مالت اشاره کرد. ماءالشعیر در تولید و افزایش شیر مادر مؤثر است.
شیر را فراموش نکنید
لبنیات از آن دسته مایعاتی است که به هیچوجه نباید فراموش شود چون حذف آن میتواند به پوکی استخوان منجر شود و مصرف میزان کافی آن میتواند سبب افزایش شیر مادر شود.
دمنوش دم کنید
انواع نوشیدنیهای دمکردنی مثل دمنوشهای طبیعی هم در ایجاد تنوع موثر هستند و حجم شیر را افزایش میدهند. دمنوش بابونه و ریحان به این منظور بسیار توصیه شده است.
منبع: نبض ما