امکان همکاریهای گسترده تاکتیکی "مسکو و واشنگتن" وجود دارد
به گزارش سرویس بین الملل احمد وخشیته کارشناس مسائل روسیه در رابطه با نخستین دیدار پوتین و ترامپ در حاشیه نشست گروه 20 در هامبورگ، گفت: فضای بینالمللی شرایط را بهگونهای ترسیم کرده که کاخ سفید و کرملین در عرصههایی با یکدیگر در تقابل هستند، البته باید به زمینههای همکاری آنها نیز توجه داشت؛ به همین دلیل است که وقتی پس از دیدار پوتین به خبرنگاران میگوید "مشکلات بینالمللی و مسائل دوجانبه مرکز توجه این ملاقات بوده" و یا ترامپ از گفتوگو در امور مختلف سخن به میان میآورد، امری بدیهی تلقی میشود.
وی افزود: در حال حاضر باید به این نکته توجه کرد که روسیه و به طور مشخص ولادیمیر پوتین نشان داده که با هنرمندی میتواند همزمان با کشوری در یک یا چند حوزه تقابل داشته باشد و در عرصههای دیگر برای همگرایی تلاش کند و به همکاری بپردازد. روندی که از تقابل پوتین و هیلاری کلینتون شروع شد، با موضوعاتی چون اسنودن، اوکراین و سوریه شدت گرفت و با اقداماتی نظیر اخراج دیپلماتهای روس از آمریکا در آستانه سال نوی میلادی ادامه پیدا کرد، با این حال مرد شماره یک کرملین نشان داد که قواعد بازی را بلد است.
وخشیته موضوعات مطرح شده در دیدار پوتین و ترامپ را قابل انتظار دانست و توضیح داد: طرح موضوعاتی مانند بحران سوریه، مسئله اوکراین و اقدامات کره شمالی در اولین دیدار رسمی رؤسای جمهور فدراسیون روسیه و آمریکا طبیعی بود. این گفتوگوها نشان داد که اگرچه مسکو و واشنگتن نمیتوانند با هم همکاریهای استراتژیک داشته باشند، اما امکان همکاریهای تاکتیکی گسترده دو طرف درباره مسائل مربوط به کره شمالی، تحولات خاورمیانه و سوریه وجود دارد.
پژوهشگر ارشد مسائل روسیه در پاسخ به اینکه "مخالفان ترامپ اجازه پیشبرد اهداف وی در رابطه با روسیه را میدهند؟" گفت: تحلیلگران روس معتقدند که در ایالات متحده آمریکا بر خلاف روسیه تصمیم گیرنده یک فرد نیست، بلکه رئیس جمهور در این کشور تنها یکی از ارکان قدرت محسوب میشود. مخالفان ترامپ همچنان معتقدند که روسیه در روی کار آمدن ترامپ نقش مؤثری داشته است، این موضوع میتواند در مسیر همکاریهای مسکو و واشنگتن موانعی را ایجاد کند، اما بعید به نظر میرسد که در موضوعات مربوط به همکاریهای تاکتیکی مسیر را مسدود کنند، چرا که این مسائل به امنیت ملی دو طرف برمیگردد.
وی در ادامه به موافقتنامه مربوط به آتشبس در جنوب غربی روسیه اشاره کرد و گفت: در چنین شرایطی روسیه و آمریکا حتی اگر متحدین آنها هم راضی باشند، خواستار عبور مطلق از بحران سوریه و برقراری صلح و ثبات نیستند. در مجموع دیداری شکل گرفته و در راستای آن هم درباره همکاریهای تاکتیکی تصمیمی گرفته شده است. شاید اعلام نتیجه آن از قبل کارشناسی شده باشد و در دیدار اخیر تنها آن را اعلام کردند اما نتیجه ملاقات رؤسای جمهور روسیه و آمریکا بیشتر از این مسائل است.