نبود برنامه ریزی در تولید حبوبات/ عدس تولید داخل نیاز 3 ماه بازار را تامین میکند
هرساله ارز قابل توجهی برای واردات انواع حبوبات بهویژه نخود و عدس از کشور خارج میشود و این درحالی است که امکان تولید بیشتر این محصولات در داخل کشور وجود دارد اما برنامهریزی از سوی مسئولان در این مورد ضعیف است.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، حبوبات به عنوان یکی از محصولات کشاورزی پرمصرف، هرساله در حجم بالایی وارد کشور میشود و این درحالی است که امکان تولید این محصول در بیشتر نقاط کشور وجود دارد.
هرساله ارز قابل توجهی برای واردات انواع حبوبات به ویژه لوبیا و عدس به کشور صرف میشود تا نیاز داخل برطرف شود و کاهش عرضه باعث بالارفتن قیمتها نشود.
در همین راستا محمد آقاطاهر رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی درخصوص وضعیت تولید حبوبات در کشور خاطرنشان کرد: در بیشتر شهرهای کشور امکان تولید حبوبات وجود دارد و تولید برخی از اقلام حبوبات در کشور جوابگوی نیاز داخل است.
وی افزود: در برخی از ماههای سال که تولید بیش از نیاز بازار باشد برای اینکه قیمتها اُفت شدیدی پیدا نکند صادرات انجام میشود.
آقاطاهر در خصوص وضعیت تولید و واردات عدس اظهار کرد: یکی از محصولات پرمصرف در داخل کشور عدس است که تولید داخل، تنها نیاز 3 ماه از سال را در بازار تامین میکند و باید برای تنظیم قیمتها، واردات در حجم بالا انجام گیرد.
رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی در ادامه به واردات لوبیا اشاره کرد و گفت: به دلیل استفاده بالا از لوبیاچیتی در کنسروسازی و مصرف بالا در خانوار این محصول نیاز بازار را تامین نمیکند و به ناچار باید واردات انجام شود.
وی افزود: با گران شدن برخی از موادغذایی و حذف آن از سفرههای مردم، حبوبات جایگزینی برای آن بهشمار میرود که در سالهای اخیر تقاضا برای استفاده از آن تا حد زیادی بالا رفته است.
آقاطاهر در ادامه به بارندگیهای اخیر اشاره کرد و گفت: خوشبختانه بارندگی های اخیر برای کشت حبوبات مناسب بوده و باید با برنامهریزی از سوی مسئولین کشت حبوبات را افزایش داد.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی نبود برنامهریزی در تولید حبوبات را یکی از عمده دلایل واردات این محصول اعلام کرد و گفت: در صورتی که مسئولین مربوطه برنامه های لازم را برای کشاورزان تدوین کنند، تولید حبوبات در کشور نیاز جامعه را برطرف کرده و صادرات نیز در دستور کار قرار میگیرد.
وی افزود: در حال حاضر کانادا بزرگترین صادرکننده عدس به کشور است و انواع لوبیا از آسیای میانه و آفریقا وارد کشور میشود.
آقاطاهر در ادامه به ورود حبوبات از مرزها و بهصورت غیررسمی اشاره کرد و گفت: به غیر از آمار گمرک، حبوبات از درگاههای غیررسمی نیز وارد کشور میشود که آمار دقیقی از میزان آن در دست نیست.
در این میان نگاه به آمار گمرک در سال 95 نشان میدهد که چقدر حبوبات به طور رسمی به کشور وارد شده و چه میزان ارز به آن اختصاص داده شده است.
براساس آمار گمرک در سال گذشته، بیش از 94 هزار و 704 تن عدس از کشورهای افغانستان، پاکستان، امارات متحده عربی، ترکیه، روسیه، قزاقستان، کانادا و هند وارد کشور شده و در این میان امارات متحده عربی بیشترین صادرات عدس به ایران را داشته است.
این میزان واردات حدود 108 میلیون و 987 هزار و 468 دلار را به خود اختصاص داده که ارزش ریالی آن بیش از 341 میلیارد در آمار گمرک به ثبت رسیده است.
بعد از عدس، بیش از 23 هزار و 812 تن انواع لوبیا از جمله لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و لوبیا چشم بلبلی از کشورهای چین، امارات متحده عربی، پاکستان، اتیوپی، استرالیا، سوئیس، ازبکستان، ترکیه و قرقیزستان وارد کشور شده است.
براساس واردات این حجم لوبیا، حدود 27 میلیون و 464 هزار و 322 دلار ارز معادل با 86 میلیارد و 9 میلیون و 322 هزار و 795 تومان از کشور خارج شده است.
واردات نخود و لپه نیز در سال گذشته در آمار گمرک به چشم میخورد که براساس آن، حدود 572 تن لپه به ارزش 476 هزار و 340 دلار به ارزش بیش از یک میلیارد تومان وارد کشور شده است.
همچنین در سال 95، حدود 4 هزار و 790 تن نخود از کشورهای پاکستان، امارات متحده عربی و ترکیه وارد کشور شد که براساس آن 4 میلیون و 508 هزار و 865 دلار ارز از کشور خارج شده است.
حال با این آمار و باتوجه به امکان کشت انواع حبوبات در کشور، جای سوال دارد که چرا هرساله ارز قابل توجهی برای واردات لوبیا و عدس به کشور صرف میشود و ایران یکی از بزرگترین کشورهای وارد کننده حبوبات در جهان به شمار میرود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *