حرکت دست به عصای بانکها برای پرداخت تسهیلات/ وامدهی از چه زمانی کلید میخورد؟
در حالی حدود یک ماه از سال 96 سپری میشود که بانکها هنوز هیچ اقدامی برای پرداخت تسهیلات به مشتریان انجام نمیدهند و منتظر ابلاغیه جدید بانک مرکزی برای شروع مجدد تسهیلات دهی و شرایط جدید آن هستند.
خبرگزاری میزان -
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، مردم برای تأمین نیازها و رفع مشکلات اقتصادی خود نگاه ویژهای به وام و قرض دارند و دشواری دریافت آن به طور قطع برای آنها سختتر است؛ در سالهای اخیر و به تدریج دریافت وام خرد از شبکه بانکی با موانع بیشتری مواجه شده است. براین اساس، باید انتظار داشت که با شروع سری جدید تسهیلاتدهی از سوی شعب، شاهد شرایط و ضوابط جدید و سختگیرانهتری برای پرداخت تسهیلات باشیم.
بانک مرکزی در دولت یازدهم یکی از اولویتهای اصلی خود را تسهیل پرداخت وامهای خرد قرار داد، ولی به دلیل مشکلات و موانعی که در شبکه بانکی وجود دارد دریافت تسهیلات خرد از بانکها آسان نشده است، مشکلاتی مانند کمبود نقدینگی بانکها و سختگیری بیش از حد برخی از بانکها که دسترسی مردم به وام خرد را کاهش داده است.
بر این اساس بخشنامههایی مانند دریافت تنها یک ضامن برای وامهای 10 میلیون تومانی و ممنوع بودن بلوکه کردن بخشی از سپرده متقاضیان وام که عمل نکردن به آنها در برخی از بانکها به یک رویه تبدیل شده است.
بانکها دیگر به متقاضیان وام خرد، تسهیلات نمیدهند و میگویند پرداخت وام از این پس با کارتهای اعتباری صورت گیرد، این در حالی است که متقاضیان وام از برخورد بانکها در ارائه کارتهای اعتباری نیز گلهمند هستند، چرا که بانکها به بهانههای مختلف از ارائه این نوع کارتها نیز طفره میروند تا رسما پرداخت وام خرد به مردم تعطیل شود.
گزارشهای میدانی میزان حکایت از آن دارد که بانکها اکنون بهانه جدیدی برای عدم اعطای تسهیلات خرد پیدا کردهاند و همه تسهیلات خرد با کارت اعتباری جایگزین شده است و از این پس، قرار نیست وامهایی همچون ضروری، خودرو یا خرید لوازم ضروری داده شود.
از نیمه دوم سال گذشته قرار بر این بود که اعطای کارت اعتباری به عنوان یکی از سیاستهای کلیدی دولت در تامین مالی متقاضیان وامهای خرد، در دستور کار جدی بانکها قرار گیرد.
بانک مرکزی نیز البته همه چیز را تمام و کمال اجرا کرده و هر زیرساخت و بخشنامهای را که لازم بود صادر کرد تا بلکه بانکها دیگر بهانهای برای عدم اجرای این سیاست دولت نداشته باشند، اما آنها همچنان ساز خود را میزنند و تنها بخشنامهها را بایگانی میکنند.
در حالی که خزانه بانکها در هفتههای پایانی سال برای پرداخت وام به مشتریان قفل شد که با توجه به گذشت بیش از یک ماه از سال 96 هنوز بانکها تسهیلات مالی به مشتریان خود پرداخت نمیکنند و این موضوع را به نیمه دوم اردیبهشت ماه و پس از مصوبه بانک مرکزی برای شروع مجدد تسهیلاتدهی موکول میکنند.
با این وجود برخی از مشتریان به علت عدم تسهیلاتدهی بانکها، سرمایه خود را نیز به عنوان مشتریان خوشحساب از بانکهای خارج میکنند و حتی این امر هم موجب نمیشود تا بانکها با پافشاری هم به مشتریان تسهیلات پراخت کنند.
روند پرداخت تسهیلات یک ماه قبل از پایان و تا دو تا سه ماه پس از سال جدید همچنان متوقف است که روند توقف موجب میشود تا بانکها بسیاری از مشتریان خود را از دست بدهند و به نظر میرسد این وقفه چندین ماه نه به نفع بانکهای و نه به نفع مشتریان باشد و باید بعد از وقفههای این چنینی که هر ساله صدای مشتریان را درآورده در نتظار ابلاغیههای جدید و سختگیریهای بیشتری برای پرداخت وام به مشتریان باشیم.
علاوه براین مشتریان همواره برای دریافت وام هر چند اندک باید کفشهای آهنی به پا کنند و این وقفههای طولانیمدت برای پرداخت وام برای افرادی که در صف انتظار هستند چندان خوشایند به نظر نمیرسد.
این در حالی است که مشکل بسیاری از بانکها برای توقف تسهیلاتدهی به مشتریان نبود نقدینگی و مطالبات معوقی است که هنوز وصول نشده و این امر موجب شده تا روند تسهیلات دهی بانکها همانند هر ساله متوقف شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *