آمریکا از آزمایش بمب هسته ای به دنبال چیست؟/ هزینه میلیاردی هسته ای یانکی ها
فواد ایزدی، کارشناس ارشد مسائل بین المللی در گفت و گو با خبرنگار گروه سیاسی درباره علت آزمایش بمب اتمی جدید ایالات متحده آمریکا بر فراز ایالت «نوادا» واقع در غرب این کشور، بیان داشت: برخلاف معاهده NPT که کشورهای دارنده بمب اتم را ملزم می کند که سلاح های هسته ای خود را نابود کنند دولت آمریکا در این 50سال حتی قدمی را هم برای نابودی سلاحهای هسته ای اش برنداشته است.
وی ادامه داد: دولت آمریکا در این سالها سرمایه گذاری میلیاردی را در حوزه بروز رسانی سلاح های هسته ای و کارآمد کردن شان انجام داده است.
استاد دانشگاه تهران عنوان داشت: در دولت اوباما سالانه حدود یک میلیارد دلار هزینه بروز رسانی سلاح های هسته ای تصویب شد و این مبلغ اعلامی شان بود و حالا چقدر در این زمینه هزینه می کنند و اعلام نمی شود را نمی دانیم.
ایزدی با بیان اینکه نقض معاهده بین المللی NPT سبک برخورد دولت آمریکا در این سالها بوده است، افزود: البته مدعی ما در ارتباط با بحث های هسته ای هم هستند، با توجه به اینکه ایران سلاح هسته ای ندارد و برنامه ای هم برای ساخت سلاح هسته ای ندارد، باز مباحث مربوط به برجام را برای ایران به راه انداختند.
کارشناس ارشد مسائل بین المللی درباره اقدامات نظامی اخیرترامپ در این برهه زمانی اضافه کرد: با توجه به اینکه اخیرا در آمریکا رئیس جمهور عوض شده و این طیف جمهوریخواه در آمریکا همیشه در حوزه هزینه کرد نظامی دست بالا را می گرفتند و در حوزه توانمندی نظامی و هسته ای معمولا بیشتر از رقبای دموکراتشان هزینه می کردند البته این تغییر ریاست جمهوری هم در این باره بی تاثیر نبوده است.
وی اظهار داشت: مضافا اینکه آقای ترامپ علاقمند است با این کارها که نمونه اش تست بمب هسته ای و استفاده از بمب پرقدرت در افغانستان و یا اعزام نیرو به سوریه و نیز حمله به پایگاه هوایی و جمعا اقدامات نظامی ای که در این چند روز اخیر در حوزه بین الملل انجام داده است، قدرت نمایی را داشته باشد و خط و نشان برای کشورهایی مانند چین و روسیه بکشد.
ایزدی با بیان اینکه آقای ترامپ تازه سرکار آمده و می خواهد ژست قلدرمابانه ای به خود بگیرد، افزود: ترامپ می خواهد بیش از آنچه که معمولا آمریکاییها در چنته دارند، را نشان دهد و این فخر فروشی را در شخصیت خود دارد.
استاد دانشگاه تهران در ادامه یادآور شد: اینکه کشوری در دنیا معاهده بین المللی NPT را نقض می کند و نه در آژانس بین المللی انرژی اتمی و نه در جای دیگری نمی بینیم که حرک اعتراضی ای شکل بگیرد و این اصلا خوب نیست.
وی تصریح کرد: ایران زمانی که نقض های بسیار فاحش اینچنینی را در حوزه قوانین بین المللی می بیند و خودش هم به نادرستی در این حوزه ها متهم بوده است و بانی اصلی آن هم آمریکا بوده است به نظر می رسد جاهایی مانند وزارت خارجه ما از این حالت سکوت و خواب آلودگی خارج شوند.
ایزدی تاکید کرد: معاونت حقوقی رئیس جمهور و نهادهایی که در حوزه مباحث حقوق بین الملل در کشور فعال هستند، باید اعتراضات رسمی خود را حداقل به نهاد های مرتبط اعلام کنند، ما می دانیم که سازمان های بین المللی تحت تاثیر آمریکا هستند ولی این به این معنا نیست که فقط نظاره گر و بی حرکت باشیم بلکه باید مقابله به مثل کرده و اعتراض خود را از مجاری رسمی اعلام کنیم که متاسفانه دولت در این زمینه ها بیکار است.