پاسخ به حاشیه های عمدی بودن فرو ریختن ساختمان پلاسکو/ انجام استعلامات لازم در رابطه با وقوع انفجار با مواد منفجره
به گزارش خبرنگار گروه جامعه علی اکبر آقا کوچک در نشستی که به منظور بررسی زوایای حادثه پلاسکوبرگزار شد گفت: سیستم سازه ای ساختمان پلاسکو شبیه به یک سیستم سازه ای لوله ای بود و در این نو سازها عمده ستون ها در پوسته ساختمان قرار دارند.
وی افزود: تنها 4 ستون مرکزی وظیفه تحمل بخش قابل توجهی از بارهای سقلی را برعهده داشته و 4 ستون میانی نیز در بنا موجود است.
قائم مقام رئیس هیئت ویژه بررسی حادثه پلاسکو با اشاره به موجود نبودن نقش های ساختمان پلاسکو تصریح کرد: مالک ساختمان پلاسکو مدعی شد که نقشه های سازه در یکی از طبقات که به طور کامل دچار حریق شده است موجود بوده و به همین خاطر هیچ اطلاعاتی از این ساختمان در اختیار نداشتیم.
آقا کوچک با اشاره به نقاط ضعف موجود در نوع احداث سازه ساختمان پلاسکو تصریح کرد: به علت عدم استفاده از جوش های پیوسته سازه دارای ضعف هایی بوده اما با توجه به زمان احداث ساختمان این نوع ساخت وساز منطقی به نظر می رسیده است.
وی با تاکید بر حاشیه امنیت سازه ساختمان پلاسکو پیش از آغاز آتش سوزی خاطر نشان کرد: نتایج تحلیل سازه تحت اثر بارهای سقلی تخمینی روز حادثه نشان می دهد قبل از اثر آتش وحرارت بر اجزای ساختمان در روز حادثه سازه حاشیه اطمینان کافی برای تحمل بارهای سقلی را داشته است.
قائم مقام رئیس هیئت ویژه بررسی حادثه پلاسکو با اشاره به تخریب سازه در سه مرحله اذعان کرد: پس از گذشت حدود 3 ساعت از شروع آتش سوزی در ساختمان در مرحله اول بخشی از سقف طبقه دهم در قسمت شمال غربی که محل شروع آتش سوزی بود به علت تغییر شکل های تیرچه ها در پی افزایش دما فرو می ریزد.
آقا کوچک ادامه داد: در مرحله دوم به فاصله حدود10 دقیقه بخشی از کف طبقه دوازدهم وسیزدهم بر روی کف طبقه دهم ریخته وبه دلیل افزایش بار واثرات ضربه آن این تخریب تا پایین ساختمان ادامه می یابد.
وی در رابطه با سومین مرحله خرابی ساختمان وفرو ریختن آن بیان کرد: بررسی فیلمها وتصاویر موجود از لحظات خرابی نشان می دهد که پس از وقوع خرابی دوم ساختمان به مدت حدود30 دقیقه پایداری خود را حفظ کرده ومرحله سوم خرابی از ضلع شرقی وجنوبی ساختمان آغاز می شود.
قائم مقام رئیس هیئت ویژه بررسی حادثه پلاسکو در رابطه با چرایی فرو ریختن ساختمان پلاسکو تصریح کرد: دلایل متعددی در رابطه با فرو ریختن ساختمان مطرح است اما به طور کلی می توان اعلام کرد که فروریزش ساختمان ناشی از تاثیر آتش بر سازه وپس از آن فرو ریختن مرحله ای قسمتی از کف های طبقات بوده است .
وی در پاسخ به برخی شایعات مبنی بر انفجار برنامه ریزی شده جهت فرو ریزش ساختمان پلاسکو اظهار کرد: جدا از برخی شواهد مربوط به انفجار معدود کپسولهای گاز موجود در برخی از واحدها که به دلیل تماس با آتش و یا ضربه فرو ریزش سقف ها بوده است دلایل منطقی که شایع عمدی بودن حادثه را تقویت کند موجود نیست.
آقا کوچک افزود: مشاهداتی نظیر صدای انفجار گونه به صورت متوالی ، پرتاب سریع ترکش ها ویا خروج حباب آتش از طبقات به خاطر رخ داد فرآیند زنجیره ای فرو ریزش به صورت بسیار سریع و برخورد کف های طبقات فوقانی با زیرین در هر مرحله ثابت می کند که عمدی در کار نبوده و مشابه این فروریزش ها در کشورهای دیگر نیز مشاهده شده است.
قائم مقام رئیس هیئت ویژه بررسی حادثه پلاسکو از استعلام از مقامات مسئول به منظور بررسی زوایای عمدی بودن و یا نبودن انفجار خبر داد و گفت: بر اساس استعلام از مقامات مسئول شواهدی دال بر وقوع انفجار با مواد منفجره تخریبی چه به صورت عینی و چه با معاینه آثار باقی مانده بر روی اجزای ساختمان به دست نیامده است.
وی با تاکید بر دلیل اصلی خرابی سازها در اثر آتش اذعان کرد: دلیل اصلی خرابی سازها در اثر آتش کاهش مقاومت و سختی مصالح سازه ای با افزایش درجه حرارت است.
آقا کوچک ادامه داد: در رابطه با فولاد این کاهش از حدود400 الی 500 درجه سانتی گراد چشم گیر است بر همین اساس همزمان با تعیین سناریوی خرابی و مراحل فروریزش نهایی ساختمان تحلیل هایی در رابطه با فروریزش صورت گرفته است.
قائم مقام رئیس هیئت ویژه بررسی حادثه پلاسکو با ارائه توصیه ای به سازندگان ساختمان ها خاطر نشان کرد: تکمیل ضوابط مباحث ششم ،نهم ودهم مقررات ملی ساختمان در خصوص مقاومت سازها در برابر آتش وخرابی پیش رونده یک الزام است ضمن اینکه باید به مبحث بیست و دوم مقررات ملی ساختمان که در رابطه با ضوابط حفاظت ساختمان در برابر آتش است تاکید شود.
انتهای پیام/