دفتر سازمانهای مردم نهاد در ستاد حقوق بشر تشکیل شد/ تعداد سمنهای دارای مقام مشورتی باید افزایش یابد/ لزوم تقویت فعالیتهای بین الملی سمنها
به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی ؛ دکتر کاظم غریب آبادی معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر در نشست تعامل با سازمانهای مردم نهاد که به تدوین چهارمین گزارش ادواری میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی اختصاص داشت، با اشاره به فعالیتهای اثرگذار سمنها اظهار کرد: اگر نگاهی به نقش سمنها در جمهوری اسلامی ایران و مقایسه تطبیقی به جایگاه سازمانهای مردم نهاد در کشورهای دیگر داشته باشیم، متوجه خواهیم شد در این زمینه جزو کشورهای پیشرو هستیم.
وی با اشاره به آمار ۲۰ تا ۲۷ هزار سمن فعال در کشور تصریح کرد: این سمنها در حوزههای تخصصی متعددی مشغول به فعالیت هستند و فقط ۴ هزار مورد از آنها از سوی وزارت کشور به ثبت رسیده اند.
معاون دبیر ستاد حقوق بشر همچنین گفت: نهادهای مختلفی در کشور به صدور مجوز برای سمنها مبادرت میکنند و باید به منظور تنویر افکار عمومی، نسبت به این موضوع اطلاع رسانی و روشنگری صورت گیرد.
دکتر غریب آبادی با اشاره به اقدامات ملی سمنها در سطح کشور یادآور شد: در سال ۹۵ حدود ۲۵ تا ۳۰ کارگاه در سطح ملی از سوی سمنها و با حضور نهادهای حاکمیتی در حوزههای مختلف برگزار شد.
وی با اشاره به فعالیتهای بینالمللی سمنها افزود: فعالیت سمنها محدود به اقدامات ملی نمیشود و حوزه فعالیت آنها نباید محدود به داخل نگاه شود.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر با تأکید بر ضرورت ایجاد تعادل بین فعالیتهای داخلی و اقدامات بینالمللی سازمانهای مردم نهاد، سرمایه گذاری در این زمینه را به عنوان نکته کلیدی مورد اشاره قرار داد و خواستار تقویت فعالیتهای بینالمللی و ایجاد امکانات برای سازمانهای مردم نهاد در این زمینه شد.
وی با تأکید بر ارتقای توانمندیها و ظرفیتهای سازمانهای مردم نهاد در داخل و خارج کشور، افزود: باید در این زمینه اقدامات هدفمند صورت گیرد که بخشی به عهده سازمانهای مردم نهاد و بخشی بر عهده نهادهای حاکمیتی است.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر با اشاره به آمار سمنهایی که مقام مشورتی دارند گفت: در حال حاضر در کشور ما بیش از ۲۵ سازمان غیردولتی دارای مقام مشورتی هستند که میتوانند در مجامع بینالمللی حضور داشته باشند و مسائل مربوطه را مطرح نمایند.
غریب آبادی لزوم حرکت به سمت ارتقای سمنهایی که مقام مشورتی کسب میکنند را مورد تأکید قرار داد و گفت: باید تلاش شود تعداد سمنهایی که مقام مشورتی دارند، افزایش پیدا کند تا هم جایگاه ایران در این عرصه ارتقا پیدا کند و هم امکان حضور سمنهای بیشتری در مجامع بینالمللی فراهم شود.
وی با اشاره به آمار سازمانهای مردم نهادی که در حوزه حقوق بشر فعالیت میکنند، تعداد آنها را بین ۷۰۰ تا هزار سمن اعلام کرد و گفت:سازمانهای مردم نهاد ظرفیت و سرمایه مناسبی در جهت حفظ منافع ملی و ارتقای توانمندی، امنیت ملی و توسعه کشور هستند و باید از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی سمن ها، استفاده شود.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر از تشکیل دفتر سازمانهای مردم در ستاد حقوق بشر خبر داد و گفت: این دفتر در ۹ حوزه از هفته آینده فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
غریب آبادی از سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه حقوق بشر خواست که برای معرفی نماینده جهت حضور در میز سمنها اقدام کنند.
وی به آثار مثبت راه اندازی این دفتر اشاره کرد و گفت: تشکیل دفتر سازمانهای مردم نهاد در ستاد حقوق بشر کاری دو سویه و بسیار مهم است چرا که ستاد میتواند اطلاعات لازم را به سمنهای فعال در این حوزه ارائه کند. از سوی دیگر از آن جایی که ستاد حقوق بشر فراقوهای است و نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند، مکان خوبی برای انتقال پیشنهادات و نظرات مطروحه از سوی سازمانهای مردم نهاد به دستگاهها و نهادها خواهد بود.